Placinta cu branza de vaci si stafide este desertul perfect pentru o zi ploioasa si friguroasa de toamna. Recunosc ca nu era preferata mea in copilarie, mai degraba mancam un salam de biscuiti sau o portie de papanasi, dar in timp gusturile se schimba si acum nu imi inchipui multe dulciuri care sa imi ofere o stare atat de placuta ca aceasta minunata placinta cu branza de vaci si stafide.
Reteta placintei este simpla si rapida, nu avem nevoie de ingrediente greu de gasit in comert si nici de timpi lungi de asteptare, asa ca va invit sa incercati aceasta delicioasa placinta cu branzica de vaci si stafide, o sa va placa sigur.
Va recomand sa incercati si aceste delicoase retete de placinta:
- Placinta turnata cu branza dulce
- Placinta greceasca cu crema de gris – Bougatsa
- Placinta cu branza
Placinta cu branza de vaci si stafide – Ingrediente (forma 24×20 cm)
Ingrediente Aluat Placinta cu branza de vaci si stafide
- 325 g faina
- 70 g zahar tos fin
- 70 g unt
- 70 ml lapte
- 1 ou mare
- 4 g praf de copt
- 1 lamaie medie (doar coaja rasa)
- 1 varf cutit sare
Ingrediente Umplutura Placinta cu branza de vaci si stafide
- 500 g branza de vaci
- 2 galbenusuri medii
- 150 g zahar
- 1 lamaie medie (doar coaja rasa)
- 50 g stafide + 100 ml rom
- 1 galbenus mic + 2 linguri lapte (pentru uns placinta)
Mod de preparare Aluat placinta cu branza si stafide
- Intr-o craticioara punem laptele, untul la temperatura camerei si zaharul. Punem craticioara pe foc mic, iar in momentul in care untul si zaharul sunt complet topite, stingem focul si lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce compozitia s-a racit, adaugam oul, coaja de lamaie rasa si sarea si amestecam pana la omogenizare.
- Amestecam faina si praful de copt, le cernem si le adaugam treptat in amestecul lichid. Amestecam cu lingura la inceput, apoi framantam aluatul pana cand devine omogen si elastic.
- Il invelim in folie de plastic alimentara si il punem in frigider 30 de minute.
Mod de preparare – Placinta dulce cu stafide si branza
- Punem stafidele intr-o craticioara micuta si le acoperim cu rom. Daca nu avem rom la dispozitie, punem stafidele in apa rece amestecata cu 2-3 lingurite de esenta de rom. Le lasam la inmuiat cca 10-15 minute.
- Intr-un vas separat, punem branza de vaci, galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie si stafidele foarte foarte bine scurse (dupa ce le scurg, eu le storc cu grija, astfel incat sa elimin lichidul in exces).
- Amestecam foarte bine ingredientele pentru umplutura placintei cu branza de vaci.
Asamblare Placinta cu branza de vaci si stafide
- Impartim aluatul in doua parti egale si intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie de cca 7-8 mm grosime.
- Punem prima foaie in forma tapetata cu unt si hartie de copt si decupam marginile astfel incat aluatul sa acopere doar baza formei.
- Adaugam umplutura peste prima foaie si o nivelam cu grija.
- Acoperim umplutura cu a doua foaie si o intepam din loc in loc cu o furculita.
- Ungem uniform placinta cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si o coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 minute sau pana cand suprafata placintei s-a rumenit frumos.
- Scoatem placinta din cuptor si o lasam sa se raceasca 10-15 minute in forma. O scoatem din forma, o asezam pe un gratar si dupa ce s-a racit complet, o pudram cu zahar pudra vanilat, o taiem si o servim.
- Aceasta placinta este un deliciu. Va astept cu drag sa o incercati.
Pofta buna!
Multumesc f.f. mult pentru retete. Sunt foarte gustoase.
Cu mult drag!
Imi spui te rog ce brânzica sa folosesc din comerț.aici in Germania avem kaufland sau Lidl dar nu stiu exact ce fel de brânzica ii potrivită pt prăjitura.ms
Buna, Elida
Daca ai Lidl, vezi ca se gaseste o branza de vaci la galetusa – este de o finete incredibila – este aproape ca ricotta.
Cu drag,
Anca
Draga Elida, ricotta este perfecta pentru aceasta placinta. O gasesti si la Lidl si la Kaufland.
Buna, Laura,
Multumesc pentru minunatele retete pe care le impartasesti cu noi. As vrea sa stiu daca pot pune in umplutura doua albusuri batute cu zahar (pentru a fi umplutura mai pufoasa)?
Cu drag,
Anca
Draga Anca, nu am incercat, dar cred ca iese foarte buna cu doua albusuri mixate.
As vrea sa știu ce dimensiuni avea tava pe care ai folosit-o la prepararea acestei plăcinte 🙂
Iulaian, dimenisunea tavii este trecuta in dreptul ingredientelor.
Buna,
am facut aseara delicioasa placinta si a iesit nemaipomenit!
Multumim din suflet pentru aceste minunate retete.
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut!
Multe încercate; de departe cea mai bună!
Sa va fie de bine, draga mea!
Minunata! Ramane la favorite de acum incolo.
Mi-a placut ca aluatul este foarte usor de facut si contine cantitati rezonabile de oua + unt. O sa mai caut la tine pe site astfel de retete, cred ca e foarte bine daca putem reduce cantitatea de grasimi saturate, fara sa renuntam la mici delicii.
Multumesc pentru retete!
Sa iti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut.