Jambalaya, o mancare din bucataria creola, cu pui, chorizo si creveti
Jambalaya este o mancare delicioasa si satioasa specifica bucatariei creole. Bucataria creola isi are originea in statul Louisiana, situat in sudul Statelor Unite ale Americii, si se caracterizeaza printr-un amestec de culturi culinare, predominanta fiind cea franceza. Bucatariile spaniola, italiana, portugheza, africana si nativ americana si-au pus si ele amprenta asupra bucatariei creole. In Jambalaya, una dintre cele mai cunoscute mancaruri din bucataria creola, vom regasi intotdeauna carne (pui, porc), legume (telina apio, ardei verde gras, ceapa), carnati afumati (Andouille sau Chorizo), creveti sau langustine si orez cu bob lung. Toate aceste ingrediente se combina atat de bine, incat este aproape imposibil sa nu va doriti sa incercati macar o data reteta mancarii Jambalaya.
Jambalaya – Ingrediente (4 persoane)
- 350 g piept de pui
- 150 g carnat afumat picant Chorizo/150 g carnat afumat Andouille
- 1 ardei gras verde
- 1 ceapa rosie medie
- 1 tulpina telina Apio
- 200 g orez cu bob lung
- 1 lingurita rasa amestec condimente cajun
- 1/2 lingurita rasa boia dulce afumata
- 1 lingurita mica sos tabasco
- 1 lingura sos Worcester
- 200 g creveti decorticati
- 200 g rosii cuburi decojite proaspete/ 200 g rosii cuburi conserva
- 700-800 ml supa concentrata de legume/pui/apa
- sare
- piper proaspat macinat
- 2 linguri ulei arahide/ulei de masline
- 5 g unt
- 1 lingura codite de ceapa verde tocate (pentru ornat)
Jambalaya – Mod de preparare
- Taiem pieptul de pui in cubulete potrivite si le punem intr-un vas. Adaugam amestecul de condimente cajun si boiaua dulce afumata si amestecam pana cand bucatile de pui sunt complet acoperite.
- Punem uleiul si untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic spre mediu. Dupa ce untul s-a topit, adaugam bucatile de pui si le sotam 3-4 minute sau pana cand s-au rumenit usor si uniform.
- Adagam carnatul chorizo, taiat in feliute potrivit de subtiri, si amestecam.
- Dupa cca 1 minut, adaugam ceapa, ardeiul gras, telina si usturoiul, toate tocate marunt. Amestecam pe foc mic spre mediu, si dupa 4 minute, adaugam orezul.
- Amestecam, lasam orezul sa se prajeasca cca 1-2 minute, apoi adaugam rosiile cuburi si amestecam din nou.
- Dupa 4 minute, adaugam jumatate din supa concentrata de pui, sosul tabasco si sosul worcester si amestecam. Fierbem Jambalaya 5-6 minute, pe foc mic. In cazul in care supa este absorbita in totalitate de orez, mai adaugam cateva linguri si amestecam. Gustam mancarea si, daca nu este suficient de sarata, mai adaugam putina sare si piper negru macinat dupa gust.
- Dupa 5-6 minute, punem in tigaie crevetii decorticati, amestecam cu grija si adaugam treptat supa ramasa.
- Cand crevetii capata o frumoasa culoare roz portocalie si orezul este fiert, stingem focul.
- Servim jambalaya cu codite de ceapa verde tocate foarte marunt. Este delicioasa, neaparat sa o incercati.
- Nu uitati sa acompaniati aceasta mancare cu un vin de calitate. Recomandarea mea este un Merlot Primus de la cramele Rotenberg, un vin fabulos, nefiltrat si invechit 24 de luni in butoaie noi de stejar romanesc.
Pofta buna!
Arata foarte bine! Cred ca voi incerca si eu reteta.
Foarte bun! Mulțumesc frumos pentru reteta.
Cu mult drag! Sa va fie de bine!
Dupa parerea lui Pastorel Teodoreanu vinul vechi era dupa100 de ani si tuica dupa 20 de ani.Vinul dupa un an nu merita nici macar gustat.Cititi cartile de bucate scrise de el.Nu este o critica,mie nu-mi place vinul.Mi-am adus aminte de savuroasele comntarii ale autorului despre baturi.Merita citite,.