Scovergi, scoverzi sau scoverze, o reteta simpa si delicioasa
Scovergile si clatitele sunt minunile dulci care mi-au marcat copilaria. Daca bunica facea niste clatite absolut delicioase, scovergile erau specialitatea tatalui meu. Umplute cu branza sarata sau dulci, pudrate doar cu zahar, dispareau in cateva minute din farfurie.
Tati facea un aluat simplu, faina, apa, drojdie, un varf de sare si unul de zahar, eu am modificat in timp reteta astfel incat scovergile sa imi ofere o consistenta si un gust minunat chiar si a doua zi. Va recomand cu cel mai mare drag sa incercati aceasta reteta de scovergi, sunt sigura ca o sa va placa.
Scovergi – Ingrediente (8 scovergi)
- 500 g faina
- 300 ml lapte
- 20 g zahar
- 20 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
- 25 g unt moale
- 1 varf cutit sare
Scovergi – Mod de preparare
- Incalzim laptele, pe foc foarte mic, cca 1 minut, apoi il punem intr-un vas incapator (Laptele trebuie sa fie usor caldut, in niciun caz fierbinte). Adaugam sarea si 250 g de faina. Amestecam pana cand obtinem o consistenta cremoasa, apoi adaugam drojdia frecata cu zaharul si amestecam pana la omogenizare. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il punem intr-un loc cald, 30 de minute.
- Dupa 30 de minute, adaugam faina ramasa (250 g) si untul moale, si framantam pana cand aluatul devine elastic.
- Daca dupa incorporarea fainii si a untului, aluatul se lipeste de maini, putem adauga inca 1-2 linguri de faina, nu mai mult.
- Punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa dospeasca 90 de minute.
- Dupa ce a dospit, il rasturnam pe planul de lucru uns cu 1-2 linguri de ulei de arahide/floarea soarelui si il impartim in 8 bucati de 100 g fiecare.
- Dam o forma rotunda bucatilor de aluat, le acoperim cu un servet curat de bumbac, si le lasam sa dospeasca inca 20 de minute.
- Dupa 20 de minute, aplatizam fiecare bucata de aluat astfel incat sa obtinem scovergi de cca 18-20 cm Ø. Centrul scovergilor trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparent, iar marginile putin mai groase.
- Punem cca 1 l de ulei de arahide/floarea soarelui intr-o cratita/tigaie larga, cu fund plat, pe foc mediu. In momentul in care uleiul s-a incalzit (temperatura ideala este de 170°C) prajim scovergile, pe rand, cate 2-3 minute pe fiecare parte sau pana cand se rumenesc uniform.
- Le scoatem din tigaie, le scurgem bine si le tavalim imediat prin zahar tos fin, pe ambele parti. Eliminam zaharul in exces si le servim calde sau reci. Sunt foarte bune chiar si a doua zi.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Scovergi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
73 Review(s) Based on
Intr-adevar,ceva diferit,abia astept sa le fac.
Multumesc foarte mult!
Cu mult drag, Elena. Abia astept sa-mi spui cum au fost.
Foarte foarte bune…merita încercate..🥰Mulțumim Laura ca împărtășești cu noi rețelele tale..🤗
Cu mult drag! Sa va fie de bine!
Sunt super bune!!!
Am respectat aproape intru totul reteta, cu exceptia faptului ca nu am mai avut rabdare sa mai las la dospit ultimele 20 minute si am inlocuit laptele cu lapte de soia cu cacao, asta aveam prin casa, pentru ca urmez o dieta vegana…aaa…si in loc de unt am pus piure de castane. Au iesit oricum foarte bune! 🙂
Draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut. Sa iti fie de bine!
Acum o fac,sunt la faza cu prima dospire, sper să-mi iasă bine că așa poftă mi-ai facut. Revin cu poze.
Cristina, draag mea, abia astept sa imi spui cum au iesit.
Buna,
Foarte bune retetele tale; dar nu e prea mult sa folosesti 1 kg ulei pentru 8 scovergi?
Draga Mihaela, nu este mult. Cu cat folosesti mai mult ulei, cu atat acesta va atinge punctul de fum mai tarziu. Scovergile trebuie sa „pluteasca” in ulei, in acest fel vor iesi crocante.
Laura, rețeta pare sa dureze o vesnicie, dar rezultatul e minunat! Doar ce am terminat de prăjit ultima scovearga si urmează sa o înfulec pe prima după 28 de ani de la ultima făcută de bunica…
Multumesc mult!
P.s. Olandezii par incantați de rezultat*
*experiment efectuat pe un adult și 2 copii:)))
Sa va fie de bine, draga Andreea. Ma bucur atat de mult ca v-au placut.
Draga Laura. La ce punct se pune brinza la mijloc? Multunesc
Angela, nu se pune branza la mijloc in aceasta reteta. Sun scovergi simple, dulci, le tavalesti prin zahar dupa ce le prajesti si gata.
Cu drag!
Buna Laura! Sunt uimita de rezultat (am respectat fiecare pas). Sunt fabulos de delicioase, le-am savurat cu zahar, cu dulceata de visine dar si cu telemeaua aia adevarata de tara rasa pe deasupra. Recomand reteta. Multumesc!
Buna Laura! Sunt uimita de rezultat (am respectat fiecare pas). Sunt fabulos de delicioase, le-am savurat cu zahar, cu dulceata de visine dar si cu telemeaua aia adevarata de tara rasa pe deasupra. Recomand reteta. Multumesc!
Serios, mult prea, multe, virgule, in articol, dar cred, ca , gogosile, sunt, superbe
Foarte bune😋😋, mulțumesc 🤗
Cu drag!
Foarte bune! Eu le am mancat cu dulceata !
Sa va fie de bine!
Sunt foarte bune
Am făcut pentru prima dată ,au ieșit minunate la gust și aspect .
Mulțumesc frumos pentru rețeta .😍