Gem de prune, reteta de gem de toamna simplu si delicios
Nu cred ca o sa uit niciodata parfumul de gem de prune pregatit de bunica mea! Desi facea multe gemuri si dulceturi minunate, gemul de prune era preferatul meu. Mi se parea ca miroase a toamna, a liniste si frumos.
O ajutam cu cel mai mare drag sa curete prunele, iar sarcina mea principala era sa le amestec cu zahar, aceasta activitate ma facea sa ma simt foarte importanta. Bunica fierbea gemul de prune incetisor la cuptor, niciodata pe aragaz, imi spunea ca iese mai gustos asa, lucru de care m-am convins cand l-am preparat pentru prima data in acest fel.
Reteta gemului de prune este extrem de simpla, va recomand cu drag sa o incercati.
Gem de prune – Ingrediente (1,5 kg cca)
- 2 kg prune (cantarite dupa curatare)
- 500 g zahar
- 1 lamaie medie (doar sucul)
- 1 pastaie vanilie (optional)
Cum se face reteta de gem de prune la cuptor – Preparare pas cu pas
Este foarte important sa folosim prune perfect coapte si sanatoase, fara pete maronii sau urme de lovituri.
- Spalam prunele, le stergem bine si le taiem in jumatati. Eliminam samburii si le punem intr-o cratita incapatoare, cu margini joase, care poate fi introdusa in cuptor.
- Despicam pastaia de vanilie pe lungime, curatam cu grija semintele si le adaugam in cratita. Taiem pastaia in bucatele de cca 2-3 cm si le adaugam si pe ele in cratita. Punem zaharul si zeama de lamaie peste fructe si amestecam foarte bine.
- Acoperim cratita cu folie de aluminiu si o punem in frigider pentru cca 8 ore (eu am lasat-o de la 10 seara pana a doua zi dimineata la 8).
Cum fierbem gemul de prune direct in cuptor?
- Dupa repaus, amestecam bine prunele si introducem cratita in cuptorul preincalzit la 200°C, pe treapta a doua, de jos in sus, pentru 30 de minute, apoi reducem temperatura la 180°C si fierbem gemul de prune inca 60 minute. In timpul fierberii, amestecam gemul din 30 in 30 de minute.
Cum aflam cand gemul de prune este fiert?
- Dupa cca 1 ora de fierbere, facem testul picaturii. Punem o farfurie in congelator 5 minute.
- Dupa ce gemul a fiert 60 de minute, lasam sa curga pe farfuria rece cateva picaturi. Daca acestea isi pastreaza forma si nu se deplaseaza in momentul in care rotim farfuria, gemul de prune este gata, daca nu, il mai fierbem inca 10 minute si repetam testul.
- Dupa ce gemul a fiert, scoatem cratita din cuptor, eliminam pastaia de vanilie si il punem fierbinte, in borcane sterilizate. Depozitam borcanele complet reci in camara sau frigider.
- Gemul de prune fiert la cuptor este delicios. Pofta buna!
Avantajele fierberii gemului de prune la cuptor
- Nu este nevoie sa amestecam gemul foarte des, doar din 30 in 30 de minute.
- Nu se formeaza spuma la suprafata.
- Gemul iese mai gros decat cel fiert pe aragaz si are un gust mult mai intens, asemanator magiunului de prune.
- Putem aplica aceasta metoda si in cazul gemului de piersici sau caise.
Buna Laura,vreau sa spun ca te admir foarte mult in bucatarie,si nu numai,ca si Om,esti o persoana deosebita!
Am incercat multe din Rețetele tale,mai alea de dulciuri având 3 copilasi si preferatele lor sunt clătitele pe care le fac dupa reteta ta si wafele.
Am facut si eu gem de prune de curand,dupa o reteta aproape identică cu a ta excepție doar cu băgatu la cuptor.
Am scris mult,nu vreau sa te plictisesc.iti doresc sa rămâi mereu asa talentata in bucatarie publicând retete care de care mai apetisante!
Draga Cristina, nu ma plictisesti deloc. Iti multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri!
Pupa cele 3 minuni micute din partea mea.
gem prune
Dacã pui si niște miez de nucă în gem… Oare cum e?
Adrian, sigur iese foarte gustos cu nuca. Adauga miezul de nuca in ultimele 5 minute de fierbere.
Acest gem nu se numeste Magiun?
Dinu, nu, magiunul nu se face cu zahar, doar cu prune.
Nu este adevărat
Magiunul numai dacă vrei îl faci fără zahar
Am 68 de ani și bunica mea punea zahar;cel puțin în Moldova
Acoperim cratita cu capac? Metci
Janina, oala nu se acopera cu capac.
Am incercat reteta, cantitatea de suc care au lasat-o prunele la cuptor nu scade nici in 6 ore de fiert la 200C dapai in 90 min.
Karina, depinde mult de prunele folosite. Chiar daca dureaza mai mult la tine, fa tstul cu picatura pe o farfurie rece.
Buna Laura
Daca nu stim daca oala lipeste sau nu, cum facem sa nu se lipeasca? E o problema daca oala nu are fundul asa gros? E o oala normala
Multumesc
Draga Camelia, nu iti face probleme. Este indicat sa se foloseasca o oala cu fund gros, dar si intr-o oala normala se poate face acest gem. Iti recomand sa amesteci mai des gemul (din 15 in 15 minute), astfel incat sa fii sigura ca nu s-a prins.
Cu drag!
La această rețetă se poate adăuga esență de rom? Dacă da, cand se adaugă, și care este cantitatea/kg prune?!
Sorin, nu recomand niciun tip de esenta pentru gem. Poate lasa un gust amar.
Am la îndemană și esență de vanilie(care este pe placul meu), și aș vrea să o adaug la această rețetă. Dacă se poate, ce cantitate/kg prune, și în ce moment al gătirii ?!
Nu recomand esenta de vanilie pentru acest gem pentru ca poate lasa un gust amar. Cel mai bine este sa folosesti o pastaie de vanilie.
Pentru cuptor electric se folosește căldură numai de jos?
Wooow, ce bunătate de gem am făcut după rețeta asta, gustul mi se pare mai intens decât la gemul fiert pe plită și mult mai simplu de făcut. Mulțumesc!
Sa va fie de bine!
Buna, Laura, doar ce am pus prunele cu zahar la macerat. Ai putea sa imi spui cate borcanele ies din aceste cantitati? Multumesc mult
Buna Laura,dar in loc de zahar cu ce as putra sa il inlocuiesc?
ß