Negresa cu naut, prajitura negresa fara faina
Negresa cu naut, da, da, chiar cu naut, mai exact naut boabe, este una dintre cele mai gustoase prajituri mancate pana acum. Stiu ca suntem obisnuiti sa vedem nautul in retete sarate, dar va grantez ca si dulciurile in care regasim aceste minunate boabe de naut sunt incredibil de delicioase. Nautul nu se simte absolut deloc, negresa are un gust perfect, de ciocolata, si o consistenta umeda, tipica prajiturii negresa. Prajitura nu contine faina, deci se poate consuma si de catre persoanele intolerante la gluten. Nautul boabe este de la prietenii mei de la Sun Food, bineinteles. Este o prajitura care ne poate insoti cu succes la picnic, sigur o sa va indragostiti de ea daca o s-o incercati.
Negresa cu naut – Ingrediente (forma 22×20 cm)
- 2 conserve naut boabe (480 g naut scurs)
- 125 g zahar
- 4 oua medii
- 6 g praf de copt
- 40 g cacao
- 6 linguri ulei de arahide/floarea soarelui
- 100 g ciocolata neagra/lapte
- 1 pastaie vanilie (doar semintele)
- 1 varf cutit sare
Preparare pas cu pas – Prajitura Negresa fara gluten
- Scurgem boabele de naut, le spalam sub un jet de apa rece si le lasam sa se scurga bine.
- Punem in robot boabele de naut scurse, adaugam zaharul, ouale, praful de copt, cacaua, uleiul de arahide, semintele pastaii de vanilie si sarea.
- Actionam robotul la viteza medie. In momentul in care obtinem o consistenta omogena (2-3 minute), stingem robotul, adaugam ciocolata taiata in bucati potrivite si amestecam.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt si adaugam compozitia.
- Coacem prajitura negresa in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 20-25 minute.
- O scoatem din cuptor, o lasam cca 10 minute sa se raceasca in tava, apoi o scoatem cu grija si, dupa ce s-a racit complet, o taiem in cuburi.
- Eu am ornat-o cu putina ciocolata alba topita la bain-marie.
- Incercati-o neaparat, nu o sa va vina sa credeti cat este de gustoasa.
Pofta buna!
Poti sa imi spui te rog dimensiunile tavii in care ai copt negresa ? Felicitati pentru blog ! Respect pentru munca ta !
Draga Gabriela, ma bucur mult ca iti plac retetele mele. Dimensiunile tavii sunt intotdeauna mentionate in dreptul ingredientelor, in acest caz este vorba despre o tava de 22×20 cm.
Se poate folosi și năut care nu este din conserva?Dacă da,trebuie fiert înainte?Mulțumesc
Buna! Am facut negresa cu naut si este WOW. Toata familia a fost incantata! Multumim pentru reteta!
Cu mult drag, Laura. Sa va fie de bine!
Multumim pentru reteta, au fost grozave!
Sa iti fie de bine, draga mea!
Este cea mai buna negresa pe care am mancat-o vreodata…am facut deja 2 intr-o saptamana…nu ma asteptam sa fie atat de buna si faptul ca nu are faina…nu pot sa cer mai mult. Am dus si la serviciu…Este excelenta,.
Multumim frumos Laura si mai vrem retete din-acestea.
Sa va fie de bine, draga Izabela! Ma bucur foarte mult ca v-a placut.
Se poate face și fără ouă, adică de post?
Din pacate, nu. Ouale leaga compozitia, nu le poti scoate din reteta.
eu nu am facut aceasta reteta , dar la un curs de gatit am inlocuit spuma de ou cu spuma obtinuta chiar din apa consevei de naut , se face ca o bezea
O reteta nemaipomenita. Ingrediente simple, usor de preparat, iar gustul intrece orice asteptare. Nu obisnuiesc sa fac de doua ori aceeasi reteta chiar daca rezultatul e pe gustul meu dar asta m-a fermecat. Acum o fac cred ca a 5 a oara.
Sa va fie de bine, draga mea. Ma bucur mult ca v-a placut.
Este absolut delicioasa! Nimeni nu a ghicit din ce e facuta. Multumesc mult, Laura! Multumesc pentru toate retetele. Azi chiar mi-a trecut prin gand ce m-as face daca n-as mai avea acces la blogul tau si aproape sa intru in panica la gandul asta *_*. Chiar acum am in cuptor chec cu naut si spanac dupa reteta ta.
Buna Laura. Pot pune faina de naut in loc de boabe? Multumesc
Draga Laura, ingredientul principal al acestei negrese este chiar nautul boabe. Nu se poate inlocui cu faina de naut.
Buna, Laura!
Imi spui , te rog frumos, cu ce as putea inlocui zaharul?
Multumesc!
Draga Mihaela, ma gandesc ca il poti inlocui cu un indulcitor natural (xylitol sau stevia).
Cu drag!
Bună, oare cu banană și unt de arahide merge? Mulțumesc din suflet pentru rețetele tale. Cu siguranță voi încerca rețeta de negresă, dar aș dori să înlocuiesc zahărul.
Buna! Am incercat si eu aceasta reteta absolut delicioasa si, in loc de zahar, am pus 2-3 banane foarte coapte, cateva prune uscate si cateva curmale. Rezultatul a fost perfect. Multumiri, Laura, pentru inspiratie! 🙂
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna,
Oare cu ce pot inlocui ouale? sau pot sa nu le pun deloc?
Zahar o sa pun de cocos, am vazut ca intreba cineva mai sus..
Multumesc
Buna ziua,
Am o întrebare : 480g naut scurs de la ambele conserve ? Arata f bine negresa si as dori sa o pregatesc si eu
Multumesc mult
Draga Irina, da, nautul scurs din ambele conserve. Cu mult drag!
Buna Laura!
Dupa ce pun ciocolata, mi dau drumul la robot sau amestec cu o spatula?
Multumesc mult!
*mai
Ce fel de cacao ai folosit? ale mele au iesit maronii, nu negre…:P
Miruna, am folosit cacao neagra. O gasesti in toate magazinele din Romania.
E fantastica!!!!!!!!!!!!! Iti multumesc din suflet, o fac cel putin o data pe luna de cand am descoperit-o.. 😀
Sa va fie de bine, draga mea!
Sărumâna,
Dacă nu am ciocolată în casă as putea adaugă stafide? Sau nimic?
Mulțumesc frumos!
Poti adauga stafide, sigur ca da, sau o poti lasa simpla, fara stafide sau ciocolata.
Cu drag!