Salata la borcan cu naut si alac, o reteta practica, simpla si foarte gustoasa
Salata la borcan cu naut, telina apio si alac, este exact ce aveam nevoie dupa mesele de sarbatori. Nu am gatit in exces de Pasti, nu o fac niciodata, dar dupa 3 zile in care am mancat aproape numai carne, chiar simteam nevoia de ceva mai usor. Salatele la borcan sunt extrem de practice, simplu de realizat si, as adauga eu, foarte simpatice. Nu mai spun ca putem folosi absolut orice tip de legume, cereale, paste, branzeturi, carne etc. Ingredientele principale din salata mea la borcan sunt nautul, bineinteles de la prietenii mei de la Sun Food, si alacul. Alacul, sau graul cu bob imbracat, este o cereala din familia gramineelor, dar spre deosebire de grau contine mai putin gluten. Este foarte bogat in fibre, usor de digerat, perfect pentru o dieta sanatoasa, pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea colesterolului. Gustul alacului imi aminteste mult de nuci, iar consistenta ramane usor crocanta dupa fierbere. Eu il folosesc foarte des in salate, dar si in supe si anumite mancaruri este excelent. Pana si coliva iese nemaipomenit de gustoasa cu aceasta cereala. In cazul in care nu il aveti la dispozitie, desi sunt sigura ca se gaseste in magazinele naturiste, il puteti inlocui cu aceeasi cantitate de grau sau orez. Alacul meu a fost decorticat, asadar timpul de fierbere a fost scurt, de doar 15 minute.
Salata la borcan cu naut si alac – Ingrediente (2 borcane 500 g fiecare)
Ingrediente – Salata la borcan
- 200 g alac decorticat
- 2 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- sare
- 1 conserva de naut Sun Food
- 3 tulpini telina apio
- 1 ceapa mica rosie
- 1 lingura patrunjel tocat
- 100 -125 g mix salata verde, rucola, cicoare rosie
- 2 linguri fistic crud/nuci
- 50-75 g branza feta
Ingrediente – Dressing pentru salata
- 75 ml ulei de masline
- 25 ml otet de mere
- 2 catei mici usturoi
- 5-6 frunzulite oregano mexican/1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita mustar clasic Dijon
- 2 lingurite patrunjel tocat marunt
- 1 lingurita mica miere
- sare
- piper
Mod de preparare – Salata la borcan
- Preparare strat salata alac: Spalam alacul in doua ape, il scurgem foarte bine si il punem intr-o cratita. Il acoperim cu 3 degete de apa calduta, adaugam 1 lingurita mica de sare, si il fierbem, la foc potrivit, 15 minute.
- Il scurgem si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adaugam uleiul de masline, sare dupa gust si usturoiul dat prin razatoare. Amestecam bine.
- Preparare strat salata naut si telina: Scurgem nautul, il clatim sub un jet de apa si il lasam sa se scurga. Tocam tulpinile de telina in cubulete mici si le punem intr-un vas. Adaugam boabele de naut, o ceapa mica rosie tocata marunt, patrunjelul tocat marunt si 3-4 linguri de dressing. Amestecam bine toate ingredientele.
Mod de preparare – Dressing salata la borcan
- Punem uleiul de masline intr-un vas. Adaugam otetul, usturoiul dat prin razatoare, oregano (daca folosim oregano proaspat in tocam marunt), patrunjelul, mustarul, mierea, putina sare si piper proaspat macinat. Amestecam dressingul pana cand devine omogen si usor cremos.
- Oregano mexican este deosebit de parfumat si suculent. Frunzele sunt grase si are o usoara aroma de lamaie. Se poate folosi crud in salate sau in alte preparate care nu necesita prepararea termica si in mancaruri, supe etc.
Asamblare – Salata la borcan
- Punem cate 2 linguri de dressing in fiecare borcan, apoi formam un strat de naut, un strat de alac cu usturoi, iar pe deasupra adaugam cate 1-2 linguri de mix de salata, 1-2 linguri de branza feta zdrobita si 1 lingura de fistic sau nuci tocate potrivit. Punem inca 1 lingura de dressing deasupra stratului de salata si inchidem borcanele cu capac.
- Punem salata in frigider cca 30 de minute. In momentul in care vrem sa o mancam, intorcem borcanul invers si il zgaltaim putin astfel incat dressingul sa se distribuie uniform in borcan.
Pofta buna!
Alac? Care este traducerea in engleza?
Cristina, in engleza se numeste spelt, in italiana farro si in germana dinkel.
Arata foarte frumos…la borcan!
Draga mea, ma bucur foarte mult ca-ti place.
Laura, draga mea, ma bucur mult ca iti place.
Wow.. ce frumos arată!!! Felicitări, dar eu chiar nu am mai auzit de alac…Super prezentare…
Dara Corina, ma bucur foarte mult ca iti place.
Alacul se gaseste sigur in magazinele naturiste. Este o cereala extrem de sanatoasa si gustoasa.
Nu am facut aceasta reteta ,insa am incercat alte retete ale dumneavoastra si mi-au placut mult.Sunt simple (nu toate) si gustoase.Multumim
Cu mult drag, Livia! Ma bucur mult ca-ti plac retetele mele.
Bună Laura!Ești fabuloasa in bucătărie!
Am incercat multe din rețetele tale,toate au fost simple și gustoase!
Sa va fie de bine, draga mea!