Ciorba de vacuta – una dintre cele mai indragite retete romanesti de ciorba
Acum vreo 17 ani, in una dintre vacantele petrecute in Harghita, am mancat cea mai buna ciorba de vacuta cu bob din viata mea (daca nu stii ce este bobul, vezi aici)
Fara exagerare va spun ca si acum ii simt gustul, atat de buna era. Pe vremea aceea nu gateam foarte des, iar cand eram in vacanta chiar nu o faceam deloc.
Intr-o seara, intorsi de pe munte si evident rupti de foame, l-am trimis pe Cristi in Borsec sa cumpere ciorba de burta. Nu-mi amintesc de ce nu am mers sa mananc la restaurant, probabil eram intr-adevar foarte obosita. Peste vreo 2 ore s-a intors cu ciorba, dar nu de burta ci… de vacuta.
Am fost foarte dezamagita, initial nici nu am vrut sa o gust, nu ma intelegeam deloc bine cu ciorba de vacuta, dar foamea m-a impins in farfurie pana la urma. Era atat de buna, dar atat de buna incat am mancat singura 3 farfurii. Trei! Si va spun ca pentru un om care nu prea mananca ciorba de obicei, e un record.
Ei bine, pana in ziua de astazi eu nu am mai mancat o ciorba de vacuta atat de buna si slabe sperante sa mai mananc vreodata.
Ciorba mea de vacuta, dupa reteta mamei, este delicioasa, iar intr-o zi atat de friguroasa ca cea de astazi, a mers de minune.
Ciorba de vacuta – Ingrediente
- 700 g pulpa de vita cubulete
- 4 l apa rece
- 2 morcovi potriviti
- 2 felii de telina
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1 ardei gras rosu
- 2 cartofi rosii medii
- 100 g bob proaspat
- 100 -125 ml suc de rosii
- cca 200 ml bors
- 2-3 linguri leustean proaspat
- 2 linguri patrunjel proaspat
- sare
- smantana + ardei iuti (pentru servit)
Ciorba de vacuta – Mod de preparare
- Umplem o oala cu apa rece, adaugam 2 lingurite de sare si bucatile de carne de vita.
- Punem oala pe foc mic spre mediu si fierbem carnea cca 1h30m. In timp ce fierbe, eliminam spuma formata la suprafata.
- In momentul in care carnea se poate strapunge cu fuculita, adaugam ceapa tocata marunt, morcovii, telina si pastarnacul taiate in cubulete mici.
- Acoperim oala partial, reducem focul putin (ciorba nu trebuie sa fiarba in clocote mari) si o fierbem inca cca 15 minute sau pana cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate. Adaugam cartofii si ardeii taiati si fierbem ciorba inca 10 minute.
- Adaugam bobul, curatat de pastaie si de coaja, sucul de rosii si borsul dat intr-un clocot inainte.
- Fierbem ciorba de vacuta inca 10 minute, apoi stingem focul, adaugam leusteanul si patrunjelul si acoperim oala cu capac.
- Servim ciorba de vacuta calda, cu smantana si ardei iute. Este delicioasa!
Daca nu aveti la dispozitie bob, il puteti inlocui cu aceeasi cantitate de fasole verde sau mazare.
Pofta buna!
Vai ce pofta mi s-a facut! si ciorbica ta arata demential!