Blat de tort cu nuca, reteta simpla de pandispan cu nuca pentru torturi
Reteta de blat de tort cu nuca este ideala pentru torturi sau ca baza pentru prajiturile cu crema. Are o consistenta usor umeda, datorita nucilor si cantitatii reduse de faina, asadar nu este neaparata nevoie sa il insiropam. Reteta blatului cu nuci este foarte simpla, dar, pentru ca pandispanul cu nuca este mai pretentios decat pandispanul clasic, vom avea grija sa incorporam cu foarte mare grija albusurile in aluatul blatului. Pentru ca nu contine praf de copt, aerul acumulat de albusuri este esential pentru cresterea corecta a blatului cu nuca. Eu l-am copt intr-o forma rotunda de 20 cm ø, dar puteti folosi si o forma de 22 cm pentru aceasta reteta.
Blat de tort cu nuca – Ingrediente (forma rotunda 20-22 cm ø)
- 6 oua medii
- 140 g zahar pudra
- 140 g nuca macinata
- 60 g faina
- 1 varf cutit sare
Blat de tort cu nuca – Mod de preparare
- Pentru inceput, ne asiguram ca toate ingredientele se afla la temperatura camerei.
- Spargem ouale si punem albusurile intr-un vas perfect curat, iar galbenusurile intr-un vas curat separat.
- Adaugam sarea in vasul cu albusuri si le mixam pana cand obtinem o consistenta ferma.
- Adaugam zaharul pudra peste galbenusuri si mixam pana cand se deschid la culoare (cca 5 minute).
- Punem 2 linguri de albus mixat peste galbenusuri si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
- Cernem faina si o adaugam in vasul cu galbenusuri. Amestecam cu grija, de jos in sus, pana o incorporam perfect.
- Adaugam peste galbenusuri inca 2 linguri de albus mixat si amestecam cu grija, de jos in sus.
- Adaugam peste galbenusuri nuca macinata, in doua trei transe, si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
- La sfarsit adaugam, in vasul cu galbenusuri si nuca, albusurile ramase, si amestecam cu foarte mare grija, de jos in sus, pana cand obtinem o compozitie aerata.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt (eu am pus hartie de copt doar pe fundul formei, marginile le-am tapetat cu unt si faina) si adaugam aluatul blatului cu nuca in forma.
- Il nivelam cu foarte mare grija si il coacem, in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 25-30 minute, sau pana cand suprafata este rumenita uniform si blatul se desprinde singur de pe margini.
- Stingem cuptorul, deschidem usa si lasam blatul cu nuca in cuptor cca 5 minute. Il scoatem din cuptor si cu grija il scoatem din forma si il asezam pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca complet.
- Il taiem in 3-4 felii si il folosim pentru un tort delicios.
Pofta buna!
Buna ! Draga mea , pot folosi faina manitoba pentru cozonac ? Folosesc mai putina drojdie ? Imi poti da niste repere ? Multumesc foarte mult ! ?
Crina, draga mea, sigur ca poti folosi manitoba pentru cozonac. Faina Manitoba este dedicata aluaturilor dospite dulci sau sarate (cozonac, pizza, focaccia, cornuri etc). Sa spunem ca faci un cozonac cu 500 g faina. Poti folosi 300 g faina manitoba si 200 g faina 550 sau 450. Cantitatea drojdiei nu trebuie redusa in cazul in care folosesti faina manitoba.
Cu mult drag!
Foarte folositoare,extrem de binevenita reteta.
Multumesc!
Elena, ma bucur mult ca iti place reteta.
Cu drag.
Buna seara! Ce crema recomandati pt acest blat? Seara frumoasa!
Iuliana, draga mea, iti recomand un mousse de ciocolata sau o crema de lapte
Iti doresc o zi minunata!
Pentru tava de diametru 26 cum fac cu ingredientele?multumesc
Am facut blatul. Si mi s-a lasat cand am inchis cuptorul?? de ce oare?
Draga Roxana, cum adica s-a lasat dupa ce ai inchis cuptorul? Vrei sa spui inainte de coacere? Dupa coacere se va lasa putin, este normal acest lucru, avand in vedere ca nu folosim praf de copt, iar cantitatea de faina este foarte mica.
Cu ce as putea inloci nuca ?
Se poate pregati fara nuca ?
Multumesc
Draga Carmen, nuca se poate inlocui cu alune de padure, dar cel mai bine folosesti nuca. Daca vrei un pandispan fara nuca, poti incerca pnadispanul clasic. Gasesti reteta aici: https://www.lauraadamache.ro/2009/11/retete-pentru-incepatori-pandispan.html
era util sa spui si dimensiunile tavii sau diametrul formei…eu asa consider o reteta completa!
scuze,am vazut diametrul…. 🙂
pentru o tava de 28 de cm cum maresc cantitatile?
Buna, pentru tava cu diametrul de 26cm, cum se proportioneaza ingredientele?
Super ! o sa o salvez la favorite! Pupici!
Mulțumesc mult pentru minunata reteta!! Mi-a ieșit super blatul.
An nou fericit!! Pentru noi cei care îți urmărim și facem rețetele, cu siguranță va fi.
Ma bucur foarte mult ca ti-a placut, draga mea!
Un 2018 cu impliniri si sanatate iti doresc!
Buna ziua ,,,,nu trebuie si praf de copt?
Larisa, nu, la acest blat nu folosim praf de copt.
Cea mai buna reteta!!!😙😙😙am facut si eu…mi-a iesit un super tort😙😙
Sa iti fie de bine, draga Geo! Ma bucur ca ti-a placut.
Buna , pentru o forma de 24 cm ?!
Buna Laura, te tog mult sa specifici si la ce functie a cuptorului se coace mai bine blatul. multumesc.
Draga Cristina, l-am copt la functia traditionala, caldura si de jos si de sus, pe treapta a treia a cuptorului.
Mentionez ca am cuptor electric.
Nu este un blat foarte extraordinar dar este ok ptr prediabetici. Am pus mai putin zahar, un blat nu necesita asa mult. Dar tot l-am insiropat putin altfel parea un cocolos neplacut la atingere din cauza nucii. Merge de minune cu crema de mascarpone
Vali, multumesc pentru comentariu. Spune-mi, te rog, de ce nu ti s-a parut un blat foarte extraordinar? Ce anume nu ti-a placut la el?
Buna! Ai si o reteta de crema potrivita pt acest blat?