Whoopie pies, fursecuri americane umplute cu crema de piersici
Whoopie pies sunt un fel de sendvisuri dulci de dimensiuni destul de generoase (8-10 cm), formate din doi biscuiti pufosi lipiti intre ei cu o crema de ciocolata, vanilie, unt de arahide, mascarpone, etc. Nu se stie cu exactitate in care dintre cele doua state americane, New England sau Pennsylvania, au aparut pentru prima data aceste prajituri. In familiile comunitatii Amish din Pennsylvania, whoopie pies sunt foarte populare. Se spune ca mamele pregateau aceste sendvisuri pentru pachetul de scoala al copiilor, iar cand acestia le descopereau, exclamau fericiti „Whoooopie!”. De data aceasta am ales sa le umplu cu o crema de piersici, dupa parearea mea combinatia dintre ciocolata si crema de piersici este absolut senzationala. Pentru crema am folosit o conserva de compot de piersici in sirop slab indulcit de la prietenii mei de la Sun Food. Reteta de fursecuri americane whoopie pies este foarte simpla si rapida, acest desert fiind o idee excelenta pentru pachetul de scoala al celor mici.
Whoopie pies – Ingrediente (12 bucati)
Ingrediente – Biscuiti pufosi de ciocolata
- 250 g faina
- 150 g zahar brun
- 125 g unt moale
- 1 ou mediu
- 60 g cacao
- 4 g praf de copt
- 3 g bicarbonat de sodiu alimentar
- 200 ml lapte batut
- 1 pastaie vanilie (doar semintele)
- 1 varf cutit sare
Ingrediente – Crema de piersici
- 300 ml lapte
- 350 g jumatati piersica Sun Food
- 65 g amidon de porumb
- 2 galbenusuri medii
- 75 g zahar
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare – Biscuiti pufosi de ciocolata
- Pentru inceput, ne asiguram ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Asadar scoatem din frigider ouale, laptele batut si untul cu cca 1 ora inainte de a ne apuca de prepararea whoopie pies.
- Mixam untul moale, zaharul, semintele de vanilie si sarea pana cand obtinem o crema fina si omogena. Adaugam oul si mixam, la viteza medie, pana il incorporam perfect in crema de unt.
- Amestecam faina, cacaua, praful de copt si bicarbonatul si le cernem. Adaugam in crema de unt, alternativ, amestecul de faina si cacao si laptele batut si mixam pana cand aluatul este complet omogenizat.
- Punem compozitia biscuitilor intr-un sac de patiserie de unica folosinta si formam, in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, cercuri de aluat cu un diametru de cca 5-6 cm. Pentru ca in timpul coacerii, aluatul se va extinde, lasam un spatiu de cativa cm intre biscuiti.
- Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 10 minute, nu mai mult.
- Dupa ce s-au copt, ii lasam cateva minute in tava, apoi ii scoatem si ii asezam pe un gratar unde ii vom lasa sa se raceasca complet.
Mod de preparare – Crema de piersici
- Scurgem piersicile foarte bine si le punem intr-un vas. Adaugam laptele si le pasam cu blenderul vertical pana cand obtinem o compozitie fina.
- Incalzim amestecul de lapte si piersici pe foc mic. Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile, sarea, amidonul si zaharul si 2-3 linguri din amestecul cald de lapte. Turnam laptele ramas peste mixul de galbenusuri si amesteam pana la omogenizare.
- Punem crema inapoi in cratita si o fierbem pe foc foarte mic, pana cand se intareste (cca 10-15 minute).
- Stingem focul, ungem suprafata cremei cu un cubulet mic de unt moale si o lasam sa se raceasca complet.
Asamblare Whoopie pies
- Umplem un sac de patiserie cu crema si distribuim uniform crema, intr-un strat generos, pe jumatate din biscuiti pufosi (punem crema pe partea care s-a aflat in contact cu tava in timpul coacerii). Ii acoperim cu biscuitii ramasi si presam usor fiecare whoopie.
- Ii gustam cu multa pofta. Sunt deliciosi!
Pofta buna!
Foarte frumoase! Laura, daca postai reteta miercuri, ma salvai cu crema pentru tortul de ziua fetitei 🙂 Asa cred ca ramane pentru cel de saptamana viitoare 😉
Draga mea, ma bucur mult ca-ti place reteta.
Daca vrei sa folosesti crema pentru tort, iti recomand sa o amesteci cu cca 200 g de frisca. Va avea o consistenta mult mai fina, perfecta pentru un tort.
Mi-a iesit foarte bine reteta. Whoopie pies sunt tare gustoase. Multumesc Laura. Nu stiu de ce, ?, sau poate stiu (culoarea fursecurilor ) ma face sa ma gândesc la Whoopie Goldberg.
Cristina, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut. Stii ca ai dreptate?
Daca pana acum nu m-ar fi dus cu gandul la Whoopie, sigur ca de acum inainte o sa ma ganddesc si eu la ea cand le fac. :))
Buna Laura!
As vrea as incerc reteta ta, insa unde ma aflu, nu gasesc lapte batut! Cu ce as putea sa il inlocuiesc? Multumesc mult pentru toate retetele tale minunate! Xx
Draga Lumi, il poti inlocui cu aceeasi cantitate de lapte.
Cu mult drag!
Eu am gasit intr-o reteta de blat umed ca se poate inlocui laptele batut cu lapte in care s-a stors putina lamaie si se lasa cam 5 minute inainte de a fi folosit in prajitura.
Cu siguranta,deliciosi si celebri.
Olivia, ma bucur mult ca-ti plac.
Ce aș putea folosi în loc de amidon de porumb ?
Costas, poti inlocui amidonul cu aceeasi cantitate de faina.
Buna Laura, foarte gustoase retetele tale. Se pot înlocuii piersicile din compot cu piersici proaspete?
Draga Alina, nu am incercat, dar eu zic ca se poate. Foloseste aceeasi cantitate de piersici proaspete, cantarite dupa decojire.