Pulpa de porc la cuptor cu rozmarin, lamaie si seminte de fenicul
Pulpa de porc cu rozmarin si fenicul, preparare pas cu pas. Friptura de porc la cuptor cu condimente. Vezi cum se face aceasta friptura de porc suculenta, condimentata in stil mediteranean.
Imi place mult friptura de porc la cuptor, cu atat mai mult cu cat este condimentata cu rozmarin si seminte de fenicul. Prima data cand am mancat porchetta (friptura italiana obtinuta dintr-un porc intreg dezosat, umplut cu organe si ierburi aromate, nelipsite fiind rozmarinul si feniculul) m-a uimit gustul minunat al feniculului.
Nu mi-am imaginat ca se potriveste atat de bine cu carnea de porc si ca ii poate da un gust atat de minunat. De atunci folosesc aproape intotdeauna seminte de fenicul pentru a condimenta fripturile de porc. Chiar inainte de Craciun am cumparat o bucata de pulpa de porc pe care aveam de gand sa o pregatesc pentru sarbatori.
Planurile mi-au fost putin date peste cap, asa ca pulpa mea m-a asteptat cuminte in congelator pana zilele trecute. Reteta fripturii de pulpa de porc este foarte simpla, v-o recomand cu drag.
Pulpa de porc cu rozmarin si fenicul – Ingrediente (4 persoane)
- 1,8 kg pulpa de porc
- 2 linguri rozmarin proaspat tocat
- 1 lingura rasa seminte fenicul
- 4 catei mari usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingura sare
- 2 lingurite mici coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita rasa piper proaspat macinat
- 1/2 lingurita coriandru boabe
- 100 ml supa vegetala
- 50 ml vin alb demisec
Pulpa de porc cu rozmarin si fenicul – Mod de preparare
- Punem intr-un vas micut rozmarinul, semintele de fenicul si coriandrul boabe, ambele macinate, usturoiul zdrobit, sarea, piperul, coaja de lamaie si uleiul de masline si le amestecam pana la omogenizare.
- Tamponam bucata de pulpa de porc cu hartie absorbanta de bucatarie, o ungem pe toate partile cu amestecul de mirodenii.
- Punem pulpa pe o farfurie sau intr-un vas, o acoperim cu folie de plastic alimentara si o lasam in frigider pentru cca 2-3 ore.
- Scoatem carnea din frigider si o legam cu sfoara pentru fripturi.
- Amestecam vinul si supa si le turnam intr-o tava. Asezam un gratar pentru fripturi in tava si deasupra gratarului, pulpa de porc.
- Carnea de porc nu trebuie sa intre in contact cu lichidul din tava, trebuie sa fie pozitionata astfel incat intre lichid si friptura sa fie o distanta de cca 6-7 cm.
- Coacem pulpa de porc, in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru cca 2 ore.
- Pentru a verifica daca friptura este gata, introducem in centrul ei un termometru special pentru fripturi. Temperatura trebuie sa fie de 65°-66°C. Nu va recomand sa depasiti aceasta temperatura pentru ca friptura mai castiga cateva grade dupa ce este scoasa din cuptor si pana cand se raceste.
- Cand atinge aceasta temperatura, scoatem friptura din tava, o invelim intr-o folie de aluminiu si o lasam sa se odihneasca pentru 20 de minute. In acest timp, sucurile se distribuie uniform, iar friptura noastra va deveni foarte frageda.
- O taiem si o gustam cu pofta pentru ca este delicioasa!
- A doua zi mi-a mai ramas o mica bucata de friptura pe care am feliat-o subtire, nu am incalzit friptura, si am facut niste sendvisuri pentru pranz.
- Pofta buna!
Note finale
- Daca nu aveti termometru, intepati friptura pana in centru cu un bat pentru frigarui. Daca lichidul care iese este limpede, friptura este gata, daca este tulbure, o mai lasam la copt.
- Lichidul din tava se va evapora dupa cca 60 minute. Nu mai adaugati supa vegetala sau vin in tava. Continuam coacerea in absenta partii lichide.
Am facut cred ca 800g de pulpa pt noi a fost putin dar a fost delicios . Multumim pt reteta
Cu mult drag! sa va fie de bine!
Arata super, alaturi de un vin rosu.