Friganele umplute cu crema, tavalite prin zahar si scortisoara
Nici nu-mi amintesc de cand nu am mai facut sau mancat friganele, sigur au trecut cativa ani buni. Cred ca friganelele se numara printre primele dulciuri facute de mine, cum prindeam cateva felii de paine mai veche, cum le transformam in friganele. Si le mancam cu pofta, nu gluma, cot la cot cu fratele meu. Pentru micul dejun de zilele trecute am pregatit o portie destul de mica, dupa spusele sotului, de friganele umplute cu crema. Le-am umplut cu nutella si le-am tavalit printr-un mix parfumat de zahar si scortisoara. S-au dus in cateva secunde, atat de bune au fost. Daca nu va place nutella, o puteti inlocui cu o crema de ciocolata sau chiar cu un gem cu o consitenta mai solida. Nu cred ca mai este nevoie sa va spun ca este o reteta extrem de simpla, nu?
Friganele – Ingrediente (4 bucati)
- 4 felii mari/8 felii medii de paine veche de cateva zile
- 2 oua medii
- 50 ml lapte
- 1 lingurita zahar
- 1 varf cutit sare
- cca 75 g zahar tos + 1 lingurita plina scortisoara
- 1 lingura ulei arahide/struguri
- 50 g unt
- 4 lingurite pline nutella/crema ciocolata/gem
Friganele – Mod de preparare
- Indepartam coaja feliilor de paine, apoi taiem fiecare felie in doua patrate egale.
- Pe patru patrate punem cate o lingurita de nutella, apoi le acoperim cu patratelele ramase si le presam usor. Este foarte important sa nu iasa umplutura in timp ce le prajim, de aceea punem nutella in centrul patratelor de paine.
- Intr-un vas punem ouale, laptele si sarea si amestecam cu un tel pana la omogenizare.
- Punem untul, uleiul si zaharul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic, si amestecam pana cand untul este complet topit.
- Inmuiem bine friganelele in amestecul de lapte si oua, le scurgem si le punem in tigaie. Le prajim, cate 2 minute pe fiecare parte sau pana cand se rumenesc uniform.
- Le scoatem din tigaie si le asezam cateva secunde pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta, apoi le tavalim prin amestecul de zahar si scortisoara si le gustam cu pofta. Sunt delicioase!
Pofta buna!
The best ever! Multumesc pt.reteta.
Cu mult drag!
cand pui pe foc untul , uleiul si zaharul , e ok? nu se caramelizeaza zaharul?
Adina, ba da, se caramelizeaza putin, dar asa trebuie.
Eu le prajesc in ghee ,mi-e mai simplu asa,sunt delicioase oricum !
Draga mea, ies minunat daca le prajesti in ghee. Ma bucur tare mult ca ti-au placut!