Chec Valentine’s Day cu ciocolata, reteta de chec cu ciocolata
Checul Valentine’s Day este o propunere dulce pentru cei care sarbatoresc ziua indragostitilor pe 14 februarie sau pe 24 februarie, de Dragobete.
Consistenta checului Valentine’s Day este usor umeda, nu mult, exact cat trebuie, iar gustul pur si simplu minunat. Am adaugat si putina pudra de fulgi de chili in aluatul de ciocolata, dar, daca nu va doriti un chec usor picant sau daca mananca si cei mici din el, puteti sa o eliminati din reteta.
Asa cum spuneam si pe pagina facebook, pana am scos checul valentine’s day din cuptor, am avut o serie de mici aventuri. Eu chiar nu cred ca martea, una dintre zilele mele preferate, are trei ceasuri rele, dar ieri le-am simtit pe pielea mea.
M-am trezit cu incheietura mainii stangi scrantita, am spart una dintre farfuriile mele preferate si, de parca nu era de ajuns, am intrat cu un scaun in perete si m-am lovit la genunchi. Cu toate intamplarile astea, am reusit intr-un final sa scot din cuptor un delicios si pufos chec (mai gasiti si aici o reteta de » chec pufos) care, pana seara, a ramas doar o amintire.
Va recomand cu drag reteta de chec Valentine’s Day, nu este complicata deloc, poate un pic migaloasa, dar nu complicata.
Chec Valentine’s Day – Ingrediente (forma chec 20 x10 cm)
Aluat Inimioare roz – Ingrediente (forma rotunda 26 cm ø – 12 inimioare)
- 2 oua medii
- 180 g faina
- 125 g zahar
- 50 ml ulei de arahide/floarea soarelui
- 65 ml iaurt natural
- 4 g praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf cutit sare
- 6 g colorant rosu gel
Aluat cacao – Ingrediente
- 3 oua medii
- 200 g faina
- 30 g cacao
- 200 g zahar
- 125 ml iaurt natural/ciocolata
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei de arahide/floarea soarelui
- 5 g praf de copt
- 1 varf cutit fulgi de chili pudra (optional)
- 1 varf cutit sare
Glazura ciocolata – Ingrediente
- 150 ml smantana naturala pentru frisca
- 100 g ciocolata (50% cacao)
Inimioare de ciocolata – Ingrediente
- 100 g ciocolata (50% cacao)
Aluat Inimioare roz – Mod de preparare
- Spargem ouale intr-un vas, adaugam sarea, zaharul si zaharul vanilat si mixam pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
- Adaugam iaurtul si uleiul si amestecam, cu o lingura, pana la omogenizare.
- Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam pana cand faina este perfect inglobata in aluat.
- La sfarsit adaugam colorantul si amestecam cu lingura pana cand obtinem un aluat roz si uniform. Daca vreti ca inimioarele sa fie rosii, puteti adauga mai mult colorant, dar cu grija sa nu depasiti doza recomandata de producatorul colorantului (in general se mentioneaza pe ambalajul colorantului cate grame se pot folosi pentru o anumita cantitate de aluat).
- Ungem forma cu unt si tapetatm fundul cu hartie de copt, iar marginile cu faina.
- Punem aluatul in forma, il nivelam si il introducem in cuptorul preincalzit la 180°C. Coacem blatul pentru 20 minute.
- Scoatem forma din cuptor, lasam blatul cca 10 minute sa se raceasca in forma, apoi il rasturnam pe un gratar.
- Dupa ce s-a racit complet, indepartam cu grija, cu ajutorul unui cutit cu lama subtire, crusta formata la suprafata, pe marginile si in partea inferioara a blatului.
- Decupam blatul, cu ajutorul unei forme, in inimioare. Inaltimea formei mele are cca 4 cm.
Aluat cacao – Mod de preparare
- Spargem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si sarea si mixam pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
- Adaugam iaurtul, uleiul si laptele si amestecam, cu o lingura, pana la omogenizare.
- Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam pana cand obtinem un aluat uniform, nu mai mult. Daca dorim un gust usor picant, putem adauga un varf de cutit de pudra de fulgi de chili.
Glazura de ciocoata – Mod de preparare
- Punem frisca intr-o craticioara pe foc mic. In momentul in care se apropie de punctul de fierbere, stingem focul si adaugam ciocolata tocata marunt. Amestecam pana cand ciocolata este complet topita.
- Lasam glazura sa se raceasca, la temperatura camerei, pentru cca 20-30 minute, sau pana cand consistenta devine usor cremoasa.
Inimi de ciocolata – Mod de preparare
- Topim ciocolata la bain marie si o intindem intr-un strat uniform si subtire pe o bucata de hartie de copt.
- Punem hartia de copt in frigider pana cand stratul de ciocolata devine usor cremos, nu trebuie sa se intareasca foarte mult, doar atat cat sa poata fi decupat cu usurinta (cca 7 minute).
- Scoatem stratul de ciocolata din frigider si il decupam cu o forma, in 8-10 inimioare.
- Punem din nou hartia de copt in frigider pentru 20 de minute, apoi o scoatem si desprindem cu grija inimioarele.
- Marginile ramase de la inimioare se taie in bastonase si se folosesc pentru ornarea partii superioare a checului.
Asamblare – Chec Valentine’s Day
- Adaugam, in tava de chec tapetata cu unt si faina, jumatate din cantitatea totala a aluatului cu cacao.
- Asezam inimioarele, in lungul formei, in doua siruri paralele. Inimioarele se aseaza pe una dintre parti in forma, astfel incat varfurile inimioarelor de pe un rand sa fie fata in fata cu varfurile inimioarelor de pe randul opus.
- Acoperim inimioarele cu restul aluatului de cacao si lovim usor forma de chec de masa astfel incat aluatul sa acopere in totalitate inimioarele roz.
- Coacem checul, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 35-40 minute. Inainte de a-l scoate din cuptor, introduceti o scobitoare in centrul checului. Daca iese curata, checul este copt, daca nu, il mai coacem 5 minute si repetam testul.
- Scoatem checul din cuptor, il lasam cca 10 minute sa se raceasca in forma, apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit, adaugam glazura de ciocolata (eu am „stropit” checul cu glazura, cu o lingura, dar se poate imbraca uniform), lipim pe margini inimioarele de ciocolata si adaugam pe deasupra, bastonasele de ciocolata obtinute din marginile ramase de la inimioare.
- Taiem checul in felii si il savuram! Este foarte foarte bun.
Atat am de spus: WOW!
Te pup, draga mea. Ma bucur ca iti place.
Buna, Laura!! Tocmai am facut si eu checul !!!! Foaaaarte bun a iesit, dar inimioarele mele n au stat cuminti si cand am turnat deasupra compozitia cu cacao s au ridicat…le am tot apasat cu lingura inainte sa l pun la cuptor dar in zadar..apoi s a umflat si checul la mijloc…si nu se vad asa bine inimioarele 🙁
Draga mea Laura, am incercat multe din retele tale si au iesit super insa acum cand am vrut sa-mi impresionez iubitul de Valentine’s Day am esuat complet!
inimioarele au plutit bine mersi oricat am incercat sa le ingramadesc, dupa coacere a rezultat un vulcan, in mijloc s-au ridicat toate. Alta problema e ca nu am avut colorant bun asa ca am folosit suc de sfecla, bineinteles nu si-a pastrat culoarea… Rugamintea mea este poate ne mai dai cateva ponturi si denumire de praf copt (poate asta a fost la mine problema ca a crescut mult) dar si ce colorant ai folosit sa pastreze asa frumos culoare.
mentionez ca am respectat cu sfintenie si cantitatile ingredintelor dar si dimensiunea tavilor!
Eu nu ma las, vreau sa mai incerc o data!!
Multumesc pt toate retetele pe care le impartasesti cu noi :*
Draga mea, imi pare foarte rau ca nu ti-a iesit cum trebuie. 🙁 Eu am folosit praf de copt si colorant rosu, ambele marca Paneangeli.
Uite cum te sfatuiesc sa faci data viitoare. Dupa ce pui jumatate din compozitia de aluat de cacao in forma, aseaza inimioarele si apasa-le bine bine in aluat, apoi lasa-le cateva minute, cca 3-4 minute, sa absoarba din umiditatea aluatului de cacao. In felul asta nu ar trebui sa se mai ridice. Apoi, toarna incetisor aluatul de cacao ramas peste inimioare, incepand de pe marginile formei, spre centru. Checul nu s-a umflat din cauza cantitatii de praf de copt, ci din cauza inimilor care s-au ridicat.
Incearca totusi sa folosesti colorant sau pudra de sfecla, nu suc.
Te pup cu drag si astept vesti bune, ok?
Draga Tina, dupa ce pui jumatate din compozitia de aluat de cacao in forma, aseaza inimioarele si apasa-le bine bine in aluat, apoi lasa-le cateva minute, cca 3-4 minute, sa absoarba din umiditatea aluatului de cacao. In felul asta nu ar trebui sa se mai ridice. Apoi, toarna incetisor aluatul de cacao ramas peste inimioare, incepand de pe marginile formei, spre centru.
Sigur iti iese bine data viitoare. Te pup!
Buna Laura ☺ as dori sa fac si eu acest chec insa … nu imi place ciocolata neagra … crezi ca pot sa il fac fara sa adaug cacao sau cu si sa fac glazura de ciocolata alba ? Multumesc
Draga Claudia, nu am incercat checul fara cacao, dar iti recomand sa inlocuiesti cacaua cu 25 g faina sau 20 g amidon de porumb.
Sigur, poti folosi o glazura de ciocolata alba.
Buna, am facut si eu checu dar nu se vad inimioarele, decat partial.Ai idee care ar fi cauza? Merci!
Draga Mirela, cum adica partial? Nu li se distinge forma?