Placinta cu carne si ciuperci, o reteta delicioasa si simpla de placinta
Craciunul si Revelionul din acest an, de fapt din anul care tocmai a trecut, au fost extrem de agitate. Agitate, in sensul bun, cu multe iesiri si invitatii, multa voie buna, dar si destul de obositoare. De Craciun am organizat o masa traditionala, cu sarmale, salata boeuf, ciorba de burta, friptura, cozonac si turta dulce, iar de Revelion am pregatit o multime de gustari, calde si reci, o friptura de vita si un tort.
Din pacate, nu am reusit sa fotografiez tot, dar voi reface cat se poate de curand mare parte din retetele care s-au aflat pe masa de sarbatori. Placinta cu carne si ciuperci a fost una dintre cele mai apreciate retete, pregatita intr-un moment in care chiar am putut sa aduc in bucatarie si aparatul foto.
Va recomand cu drag sa incercati aceasta reteta de placinta sarata.
Placinta cu carne si cuperci – Ingrediente (forma 25×20 cm)
Aluat placinta – Ingrediente
- 300 g faina
- 150 g unt rece
- 4-5 linguri apa rece
- 1/2 lingurita sare
Umplutura placinta – Ingrediente
- 300 g carne tocata vita
- 200 g carne tocata porc (pulpa)
- 2 linguri ulei de arahide/floarea soarelui/masline
- 150 g ciuperci champignon
- 50 g hribi proaspeti/congelati
- 1 salota/ 1 ceapa alba mica
- 1 lingurita rasa piper proapat macinat
- 1 lingurita sare
- 4 oua medii
- 2 linguri smantana densa
- 1 galbenus + 2 linguri lapte + 3 linguri mac (pentru uns si pudrat)
Aluat Placinta cu carne si ciuperci – Mod de preparare
- Cernem faina si o punem in vasul robotului. Adaugam untul rece, taiat in bucatele mici, si mixam pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
- Adaugam sarea si apa si mixam pana cand aluatul se compacteaza putin.
- Rasturnam aluatul pe masa, usor pudrata cu faina, si il framantam cateva secunde, pana cand se omogenizaeaza.
- Invelim aluatul pentru placinta intr-o folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 20 de minute.
Umplutura Placinta cu carne si cuperci – Mod de preparare
- Curatam piciorusul ciupercilor, apoi stergem ciupercile cu o carpa de bumbac umezita bine.
- Ciupercile nu se spala decat daca sunt foarte foarte murdare. Ca sa-si pastreze gustul, este indicat sa le stergem bine cu o carpa umeda.
- Punem uleiul intr-o cratita antiaderenta si cand s-a incalzit, adaugam salota tocata marunt. O sotam cca 1 minut, pe foc mic apoi adaugam ambele tipuri de carne. Amestecam, pe foc mediu, iar in momentul in care carnea isi schimba culoarea, adaugam ciupercile tocate marunt. Amestecam bine si reducem focul la minim.
- In momentul in care tot lichidul, lasat de ciuperci si carne, s-a evaporat (dupa cca 20-30 minute), adaugam sarea si piperul, amestecam bine si stingem focul.
- Lasam compozitia de carne si ciuperci sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, punem amestecul de carne si ciuperci in robotul caruia i-am montat paleta cu lame de otel, si il mixam nu mai mult de 30-45 secunde.
- Mutam mixul intr-un vas, adaugam ouale si smantana si amestecam pana la omogenizare.
Asamblare – Placinta cu carne si ciuperci
- Tapetam forma cu unt si faina.
- Impartim aluatul in doua bucati egale si le intindem in doua foi de cca 6-7 mm grosime.
- Punem prima foaie in tava, adaugam umplutura si o nivelam frumos, apoi adaugam pe deasupra umpluturii a doua foaie.
- Ungem placinta cu galbenusul de ou amestecat cu lapte.
- Intindem aluatul ramas, obtinut din marginile decupate ale fiecarei foi, pe masa usor pudrata cu faina. Cu ajutorul unei forme pentru biscuiti, decupam aluatul in stelute. Ungem suprafata fiecarei stelute cu amestecul de galbenus si lapte ramas si apoi le tavalim prin mac (doar partea unsa).
- Asezam stelutele, din loc in loc, pe intreaga suprafata a placintei. O coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- O scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca in tava, cca 15-20 minute, apoi o taiem in patratele si o servim. Este foarte buna atat calda, cat si rece.
Buna ,Laura! La Multi Ani!
As dori sa stiu daca acest aluat se poate folosi si la placinta cu branza sarata?
Nu se foloseste praf de copt?
Multumesc,
Iti doresc Un an 2016 cu sanatate si dorinte implinite!
La multi ani, draga mea!
Sigur ca se poate folosi la placinta cu branza sarata. Praful de copt nu se foloseste in aceasta reteta.
Arata minunat! Aluatul il stiu, este unul dintre cele mai fragede. Aici placintele se fac numai cu acest aluat, si cele cu fructe si cele sarate. Este minunat. Am sa incerc si eu placinta.
La multi ani draga Laura!
La multi ani, draga Gabriela! Ma bucur mult ca-ti place tarta!