Braduti de bezea, o idee simpatica pentru masa de Craciun
Nu pot sa spun ca astazi va propun o reteta, mai degraba o idee dulce pentru Craciun, dedicata celor care iubesc bezeaua crocanta. Asadar, bradutii nostri se pregatesc cat am bate din palme, dar pentru a-i forma, avem nevoie de un dui numarul 102, 103 sau 104, in forma de petala. Am avut cateva aventuri cu acesti braduti de bezea, in sensul ca am ramas fara curent in timp ce ii coceam. Cat a durat pana de curent m-am invartit pe langa tava sperand sa nu mi se lase si se pare ca am avut noroc. Si-au pastrat forma bine si, dupa ce a venit curentul, am continuat coacerea pana cand bezeaua a devenit perfect crocanta.
Braduti de bezea – Ingrediente (10 braduti)
- 3 albusuri medii proaspete
- 180 g zahar tos fin
- 1 varf cutit de sare
- perle de zahar argintii
Braduti de bezea – Mod de preparare
- Punem albusurile intr-un vas, adaugam sarea, si le mixam la viteza medie. In momentul in care albusurile mixate nu cad de pe paletele mixerului, incepem sa adaugam zaharul. Il adaugam treptat, in 2-3 transe, si mixam pana cand obtinem o bezea perfect lucioasa si tare.
- Umplem un sac à poche, caruia i-am montat un dui numarul 104, cu bezea. Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt si formam bradutii, trasand unde de bezea in zigzag. Undele vor fi mai mici in varful bradutului, urmand sa se largeasca spre baza acestuia. Dupa ce am format cate un bradut, trasam o unda micuta sub baza (trunchiul bradului).
- Pudram bradutii de bezea cu perle de zahar argintii si ii coacem in cuptorul preincalzit la 50°C, cu usa cuptorului intredeschisa, pe treapta a 2 de jos in sus, functie traditionala, cca 4 ore sau pana cand bezeaua este perfect crocanta.
- Atentie! Bradutii de bezea trebuie sa fie perfect albi dupa coacere, deci nu setati cuptorul la o temperatura mai mare de 50°C si neaparat lasati usa intredeschisa in timpul coacerii.
- Ii servim dupa ce s-au racit complet. Pofta buna!
Va doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si un 2016 mai bun si mai frumos! La multi Ani!
Foarte ingenios si de efect. Va multumesc pentru idee !
Cu mult drag, Maria!
Am facut si eu bezele dupa aceasta reteta. Desi n-am reusit sa iasa braduti ?, n-am avut zahar tos gin, cuptorul meu pe gaz nu are 50grade ( l-am dat la minim) si am copt doua tavi deodata, au fost SUPER! E pentru prima oara cand nu au iesit niste chestii bej, turtite si lipicioase. Multumesc!
Draga Viorica, ma bucur mult ca ti-au iesit bezelele.
Intr-adevar, temperatura este foarte foarte importanta. Daca este prea mare, bezelele capata o culoare bej dupa coacere.
Craciun bun si frumos!
Au iesit minunat!
Sa va fie de bine!