Baghete poloneze cu ciuperci, reteta poloneza street food
Mancarea de strada sau street food, cum o numesc americanii, este un fenomen raspandit in toata lumea. Street food inseamna mult mai mult decat un sandwich, clatita sau covrig mancate in fuga la colt de strada. Fiecare tara are cate unul sau mai multe tipuri de mancare de strada care reflecta propria traditie culinara. In Italia avem panini, arancini sicilieni, porchetta, focaccia, pizza al taglio etc. Un aglomerat oras american fara un chiosc unde se vand faimosii hot dog? Greu de imaginat. Cand spunem Germania, nu se poate sa nu ne gandim la un delicios bratwurst mit brötchen (carnat servit in chifla), iar Franta fara crepes, dulci sau sarate, parca nu mai are acelasi farmec. In Polonia intalnim Zapiekanka, un sandvis cu ciuperci sotate si branza, de obicei servit cu ketchup. Astazi va invit sa incercati aceasta reteta, pregatita pentru The Food Connection, un proiect frumos organizat de fetele de la Savori Urbane.
Baghete poloneze cu ciuperci – Ingrediente (2 portii)
- 2 baghete lungi de 12 cm (reteta in curand pe blog)
- 300 g mix ciuperci proaspete/congelate
- 1 ceapa medie
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura rondele ardei gras rosu mic
- 1 lingura rondele ardei gras verde mic
- 150 g branza gouda/cheddar
- 1/2 lingurita mica rasa sare
- 1/2 lingurita mica rasa piper
- 2 lingurite chives
- ketchup (optional)
Baghete poloneze cu ciuperci – Mod de preparare
- Eu am folosit un mix de ciuperci congelate (hribi, ghebe si champignon).
- In cazul in care folosim un mix de ciuperci proaspete, le stergem cu un o carpa de bumbac umeda, apoi le taiem in bucatele potrivite. Dupa ce le punem in tigaie, adaugam cca 50 ml apa calda si amestecam bine.
- Decongelam ciupercile si le scurgem bine. Curatam ceapa, o spalam si o taiem in rondele subtiri. Spalam ardeii, ii stergem si ii taiem in rondele subtiri.
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cand s-a incalzit, adaugam ceapa si ardeii. Le sotam 1 minut, pe foc mediu, apoi adaugam ciupercile taiate in cubulete potivite. Adaugam sare si piper proaspat macinat si le amestecam. Le sotam 4-5 minute sau pana cand apa lasata de ciuperci se evapora in totalitate. Consistenta finala a ciupercilor trebuie sa fie al dente. Stingem focul si lasam ciupercile sa se raceasca complet.
- Taiem baghetele in doua, pe lungime si asezam pe fiecare jumatate de bagheta, cate 2 linguri de ciuperci sotate.
- Acoperim ciupercile cu un strat generos de branza gouda/cheddar.
- Punem chiflele intr-o tava si le gratinam, in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 5 minute sau pana cand se topeste branza.
- Servim baghetele poloneze calde, cu ketchup sau chives tocat.
Pofta buna!
le-am facut si eu aseara si au iesit delicioase dar am modificat putin, am uns baghetele cu crema de branza si am pus o felie de sunca iar apoi am pus ciupercile si desupra am pus mozarella si parmeazan, super bune!!!
Laura, ma bucur tare mult ca ti-au placut. Sa iti fie de bine!
Sunt exceptionale baghetele. Mi-au placut foarte mult!
Simona, ma bucur foarte mult. Sa iti fie de bine!