Gogosi pufoase la tigaie, o reteta de gogosi ideala pentru zilele calde de vara
Nu-i asa ca si voua va plac gogosile pufoase? Eu recunosc ca am o slabiciune pentru gogosi, de orice tip, umplute sau simple, coapte la cuptor sau prajite, dar vara, cand caldura ne cam alunga din bucatarie, nu prea ma incumet sa le fac. Numai cand ma gandesc ca trebuie sa aprind cuptorul sau sa le prajesc, imi dispare pofta. Iata ca astazi va propun o reteta de gogosi pufoase foarte rapide si usor de facut. De la framantatul aluatului si pana le gustam, avem nevoie de doar 15 minute. Nu avem nevoie de cuptor, nici de ulei, doar de 15 minute si pofta de gogosi. Nu au consistenta gogosilor cu drojdie, dar sunt foarte pufoase si gustoase. Eu le-am umplut cu nutella, dar o puteti inlocui cu gem sau chiar o umplutura sarata, daca eliminati zaharul din aluat.
Gogosi pufoase la tigaie – Ingrediente (8 bucati de cca 5 cm ø)
- 250 g faina
- 4 g praf de copt
- 20 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 130-135 ml lapte
- 2 linguri rase zahar fin
- 1 plic zahar vanilat
- sare
- nutella
- zahar pudra vanilat
Gogosi pufoase la tigaie – Mod de preparare
- Amestecam faina, praful de copt si sarea si le cernem intr-un vas. Adagam laptele rece, zaharul, zaharul vanilat si uleiul si framantam pana cand obtinem un aluat elastic.
- Pudram planul de lucru cu putina faina si intindem aluatul intr-o foaie rotunda de cca 5 mm grosime. O taiem cu o forma rotunda de 4-5 cm ø sau, daca nu avem forma, cu un pahar.
- Punem cate o lingurita de nutella pe jumatate dintre cerculetele decupate si le acoperim cu cercurile ramase. Sigilam foarte bine marginile.
- Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si cand s-a incalzit, adaugam gogosile.
- Le coacem cate 4 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem din tigaie si le tavalim imediat prin zahar pudra vanilat.
- Desi sunt bune si a doua zi, va recomand sa le mancati cat sunt calde sau in ziua in care le-ati facut.
Pofta buna la gogosi pufoase!
Ma bucur sa citesc iar o reteta a ta.Cred ca am sa incerc dupa post.Multumiri pt generozitate!
Draga mea, ma bucur ca iti plac retetele mele. Te pup cu drag!
In log de tigaie, s-ar putea face si la cuptor?
Draga Adriana, iti dau raspunsul pe care i l-am dat si Atenei, putin mai sus. Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace-le pentru cca 15-20 minute. Dupa ce le scoti din cuptor, poti sa le pudrezi cu zahar sau le poti unge cu putin unt topit si apoi sa le tavalesti prin zahar sau nuca macinata.
Daca le incerci la cuptor, te rog sa imi spui cum au iesit.
Super reteta! Am o tigaie de fier sau cum se numeste, si e arde mancarea daca nu folosesc ulei, sau apa. Pot sa folosesc reteta pentru cuptor si cat ar trebui sa las gogosile si la cate grade? Nu am facut gogosi pana acum, dar astea sunt delicioase..
Draga Atena, nu le-am incercat la cuptor, dar teoretic ar trebui sa iasa. Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace-le pentru cca 15-20 minute. Dupa ce le scoti din cuptor, poti sa le pudrezi cu zahar sau le poti unge cu putin unt topit si apoi sa le tavalesti prin zahar sau nuca macinata.
Sa imi spui daca le-ai incercat la cuptor, da?
Arata super! O sa le fac sigur!
Laura draga esti unica! Eu nu te-am parasit de cand te-am cunoscut pe culinar.ro si te savurez cu fiecare reteta , desi n-am timp sa fac comentarii ca intretimp am facut 70 de ani si inca lucrez mult. Dar reteta asta m-a incantat de-adreptul Foarte rapida si usor de facut Am zburdat cand am citit-o Ca si neuitatii tai biscuiti la tigaie. Ma bucur de succesele tale , sant meritate, dar ma bucura si mai mult ca sant ale unei romance speciale, talentoasa, perseverenta, cu multe calitati umane, un suflet de aur, modesta si atat de educata. Felicit pe parintii tai si pe Cristi. Trebuia sa iti spun toate astea odata si odata hahaha
Yandira, draga mea, cat ma bucur sa te revad. Multi ani plini de sanatate si impliniri iti doresc!
Multumesc mult mult pentru aprecieri! Te pup cu cel mai mare drag!
Ce frumos ati spus totul …
As vrea sa nu adaug lapte. Oare vor iesi la fel de pufoase? Ce as putea sa pun in loc?
Merci!
Diana, poti inlocui laptele cu aceeasi cantitate de apa, dar vor iesi putin diferit.
Eu am folosit lapte de soia, branza tofu in loc de unt ai avocado in loc de ulei. Au iesit mai dietetice dar mi-au placut. In loc de nutella am facut un fel de budinca de cacao din lapte de soia, tapioca, tofu, zahar, stafide, cacao, esenta rom si un ou.
Cred ca gogosile sunt delicioase. Se pot face si fara zahar cu o umplutura sarata? Felicitari pentru toate retetele postate! Pup!
Draga Adriana, asa cum am scris in introducere, da, se pot umple cu ceva sarat (sunca, branza, mix spanac si ricotta etc), daca se elimina zaharul. Te pup!
Am avut totusi o problema, s-au cam umflat…oare trebuia sa le intep?
Eu sunt f dezamgita de ce a iesit, niste mici pietroaie 🙁 dintr-un aluat care se framanta f greu.
Draga Vio, daca aluatul a iesit prea dens, inseamna ca ai folosit o faina cu un grad ridicat de absorbtie. Daca vrei sa le mai incerci, cu acelasi tip de faina, foloseste 2-3 linguri de lapte in plus.
Așa mi au ieșit si mie ?Un aluat foarte tare
Am încercat si eu dupa reteta, din păcate nu au iesit pufoase, au refuzat sa crească:(. Cine stie,data viitoare poate va fi mai bine. Toate cele bune.?
Ionut, ai folosit praf de copt?
Toate cele bune si tie!
Te urmaresc cu mare drag de mult timp, asta e singura reteta de la tine care nu mi-a iesit. Nu stiu ce puteam sa gresesc. Mai uitat chiar si la final din nou la reteta si am facut totul asa cum scria. Nu au crescut, s-au umflat dar foarte foarte putin. Nu arata nici macar 1% ca cele din imagine..poate doar la forma ce mai seamana.
Draga Lidia, imi pare tare rau ca nu ti-au iesit.
Tigaia a fost foarte bine incalzita inainte de a pune gogosile la copt? Ai folosit o tigaie antiaderenta? Praful de copt pe care l-ai folosit era inca in garantie? Ai intins foaia la o grosime de 5 mm?
Am reusit Multumesc pt reteta !
Bună, Laura! Am făcut și eu azi gogoșile la cuptor,dar nu sunt pufoase.Eu cred că greșeala este la ulei,poate ca mai trebuie un zero acolo(în loc de 20 ml să fie 200).Le-am uns cu unt dar tot nu sunt ca ale tale de fragede,deși am adăugat și un vârf de cuțit de bicarbonat .Seară frumoasă!
Draga Adriana, cantitatea de ulei din reteta este exacta. Daca aluatul a iesit prea dens, eventual mai poti adauga 1-2 linguri de lapte, dar nu ulei.
Aceste gogosi nu sunt ca cele cu drojdie, prajite, dar trebuie totusi sa iasa pufoase.
Aceste gogosi pot fi facute folosind o tigaie teflonata?
Multumesc!!!
Sigur ca da, draga mea.
Jeez! Cum dracu’ am putut să trăim milenii pe meridianul ăsta fără tapioca, tofu, avocado şi soia?! Mă apucă stenahoria şi ipohondria când văd atâtea fiţe de corporatistă „progresistă”! Fără supărare.