Supa de primavara minestrone, o reteta delicioasa de supa tipic italiana
Supa minestrone originala, reteta de supa italiana cu legume si cereale. Supa italiana minestrone cu legume de sezon, reteta pas cu pas, ingrediente si mod de preparare.
Va spuneam, nu cu mult timp in urma, ca nu prea iubesc supele si ciorbele. Iata ca in ultima perioada am devenit un fan absolut al supelor, supa minestrone fiind una dintre cele mai des gatite in bucataria mea. De ce tocmai aceasta supa? Pentru ca este sanatoasa, lejera, dar in acelasi timp satioasa si plina de gust.
Ce este supa minestrone?
Supa minestrone este o supa italiana foarte bogata in legume si are o consistenta densa. Nu exista un anumit tip de legume care se foloseste obligatoriu in aceasta reteta. Important este sa folosim legume de sezon si neaparat paste sau cereale.
Eu folosesc cereale pentru aceasta supa bogata in legume (orz, orez, grau decorticat, linte etc), paste mai putin. Supa Minestrone se serveste cu parmezan, ulei de masline si felii de paine rustica coapte/prajite si frecate cu usturoi. Va recomand cu mare drag aceasta reteta.
Supa Minestrone de primavara – Ingrediente (6-8 persoane)
- 5 l apa calda
- 4 morcovi medii
- 1 tulpina telina apio (10 cm)
- 4 cepe verzi/1 ceapa alba veche mare
- praz (6 cm)
- 100 ml vin alb demisec de buna calitate
- 3 linguri ulei de masline
- 300 g fasole verde lata
- 300 g cartofi rosii (cantariti dupa curatare)
- 4 dovlecei zucchini medii (cca 200 g)
- 10 rosii cherry
- 200 g frunze de sfecla
- 200 g spanac
- 3 linguri patrunjel tocat marunt
- 1 lingura busuioc tocat marunt
- 100 g orz decorticat/orez
- sare
- 6-8 felii de paine
- 2 catei de usturoi
- 3-4 linguri de parmezan
- ulei de masline
Supa italiana cu legume – Mod de preparare
- Curatam ceapa, telina apio, prazul si morcovii, le spalam si le stergem cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Taiem ceapa si prazul julienne, iar morcovii si telina in cubulete mici.
- Punem 3 linguri de ulei de masline intr-o oala incapatoare, pe foc mic. Cand uleiul s-a incalzit, adaugam ceapa, telina, prazul si morcovii. Le sotam 3-4 minute, pe foc mediu, apoi adaugam vinul alb.
- Amestecam bine, iar in momentul in care alcoolul s-a evaporat, adaugam apa calda.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugam fasolea curatata si taiata in bucatele de cca 1,5 cm, cartofii curatati taiati in cubulete potrivite, dovleceii zucchini (cu tot cu coaja) taiati si ei in cubulete potrivite si rosiile cherry intregi.
- Acoperim oala partial cu un capac si lasam supa sa fiarba cca 15 minute, apoi adaugam orzul decorticat spalat in 2-3 ape si scurs foarte bine. Lasam supa sa fiarba inca 15 minute, apoi adaugam frunzele de sfecla si spanacul spalate si tocate nu foarte marunt.
- Fierbem supa minestrone inca cca 8-10 minute, apoi adaugam sarea, busuiocul si patrunjelul tocate marunt.
- Stingem focul imediat, acoperim complet oala cu capac si lasam supa sa se odihneasca 10-15 minute.
- Servim supa minestrone cu parmezan ras, ulei de masline si felii de paine prajita/coapta, frecate cu usturoi.
- Supa minestrone se poate servi calda sau rece. Daca doriti, o puteti gusta cu putina smantana sau iaurt grecesc.
- Este delicioasa! Pofta buna!
Minunata! Si la propriu si la figurat!
Laura, draga mea, ma bucur ca iti place!
de cand tot imi promit ca fac si eu minestrone! acuma am scuza ca n-am fasole verde…dar la vara, clar nu ratez 🙂
Draga mea, sa nu o ratezi. Este delicioasa!
Pup!
Prefer supele simple; NU clare, doar cu putine ingrediente. O supa satioasa (si cu carbohidrati in exces) nu mai este o supa. O fi una italieneasca dar la noi- in opinia mea- nu se potriveste.
Sa manance cine pofteste!
Constantin, exact, sa manance cine pofteste. Nu oblig pe nimeni sa gateasca ce nu ii place.
Este super,trebuie s-o pregatesc neaparat!
Olivia, draga mea, abia astept sa imi spui cum a iesit.
Laura, supa este delicioasa! Am pregatit-o de multe ori.
Salutari din Serbia ?? ??
Korina, draga mea, sa iti fie de bine!
Te imbratisez cu drag.