Scialatielli, paste de casa cu lapte, busuioc si parmezan
Scialatielli sunt niste paste relativ tinere, inventate de chef Enrico Cosentino, in anul 1978. Spre deosebire de pastele clasice, aluatul pastelor scialatielli este facut din faina, lapte, oua, parmezan si busuioc. Mi-au placut foarte mult aceste paste, au o consistenta deosebita, iar gustul este delicios datorita busuiocului proaspat. Sigur o sa le refac foarte curand. Am ales sa le condimentez simplu, cu un sos de rosii si busuioc, tocmai pentru a scoate in evidenta gustul pastelor. Pentru sosul de rosii am folosit o conserva de rosii intregii decojite de la prietenii Sun Food.
Scialatielli cu sos de rosii si busuioc – Ingrediente (600 g paste)
Ingrediente Paste Scialatielli
- 500 g faina tip 480
- 3 linguri parmezan ras
- 1 lingura plina busuioc proaspat tocat
- 250 ml lapte
- 1 ou mediu
Ingrediente Sos de rosii (pentru 300 g paste)
- 1 conserva rosii intregi decojite Sun Food
- 1 salota/1 ceapa foarte mica alba
- 2 catei usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- tabasco (1-2 picaturi, optional)
- 1/4 lingurita zahar
- 1 lingurita mica rasa sare
- 5-6 frunze mari busuioc proaspat
Paste Scialatielli – Mod de preparare
- Punem faina pe planul de lucru, facem o gaura in mijloc, si adaugam oul usor batut cu furculita, parmezanul ras, busuiocul tocat marunt si cca 100 ml lapte la temperatura camerei. Incepem sa amestecam cu furculita, iar cand aluatul capata o consistenta usor densa, adaugam treptat restul laptelui.
- Framantam pana cand obtinem un aluat omogen. In cazul in care aluatul are inca tendinta sa se lipeasca de mana, mai adaugam 1-2 linguri de faina si framanatam.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il lasam pe masa din bucatarie pentru 30 minute.
- Dupa repaus, pudram planul de lucru cu faina si impartim aluatul in doua bucati. Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie de 5 mm grosime (eu am intins-o cam de 3 mm, dar reteta originala ne cere o grosime de 5 mm).
- Lasam foile pe planul de lucru, cca 10-15 minute.
- Rulam foile si le taiem in suvite de cca 1 cm grosime. Lasam pastele pe planul de lucru pudrat cu faina pana cand preparam sosul.
Sos de rosii si busuioc – Mod de preparare
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cand acesta s-a incalzit, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt. Le sotam cca 1 minut, pe foc mediu, apoi adaugam rosiile si sucul din conserva.
- Amestecam bine, apoi zdrobim rosiile cu o furculita. Adaugam busuiocul rupt in bucatele potrivite, zaharul, sarea si, daca dorim, tabasco.
- Fierbem sosul pe foc mediu spre mic, cca 10 minute sau pana cand scade la jumatate.
- Punem o oala/cratita cu apa calda pe foc, adaugam 1 lingurita de sare si 1 lingurita ulei de masline. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam pastele. Le fierbem cca 2 minute, apoi le scoatem cu o paleta si le punem in tigaia cu sos.
- Amestecam pastele si sosul, pe foc mediu, cca 1 minut, apoi stingem focul si le servim cu parmezan ras si putin ulei de masline.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Scialatielli cu sos de rosii si busuioc
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
12 Review(s) Based on
Am facut paste de casa clasice, sunt curioasa sa incerc si varianta asta. Suna promitator.
Laura, sunt foarte foarte gustoase.
Te pup!