Chifle cu ulei coapte intr-un mod inedit, in vase mici de teracota
Chiflele coapte in mici vase de teracota sunt o idee inedita pentru masa de Pasti. Le-am facut de 3 ori in ultimele doua zile si vreau sa va spun ca m-am indragostit atat de gustul lor, cat si de aspect. Avem nevoie de 4 ghivece de teracota, de 6 cm ø fiecare, foarte usor de gasit in orice florarie. Reteta acestor chifle chiar este simpla si de efect, perfect potrivita pentru mesele festive.
Sfanta sarbatoare a Pastelui sa va aduca bucurii, sanatate si belsug!
Chifle coapte in vase de teracota – Ingrediente (4 chifle)
- 300 g faina pentru paine
- 2 linguri ulei de masline
- 150 ml apa
- 4 g drojdie deshidratata/10 g drojdie proaspata
- 1 lingurita rasa zahar
- 1 lingurita sare
- 30 g mix seminte (in, floarea soarelui, dovleac, susan) + 2 lg seminte (pt pudrat)
- 1 ou mic + 1 lingura lapte
- 4 vase noi de teracota de 6 cm ø
Chifle coapte in vase de teracota – Mod de preparare
- Pentru inceput, spalam bine vasele cu apa calda (fara detergent, doar cu un burete nou de bucatarie) si apoi le punem intr-un vas incapator. Le acoperim cu apa rece si le lasam 14 ore minim.
- Dupa 14 ore, le scoatem din apa, le stergem foarte bine si le ungem cu ulei de masline. Punem vasele in tava de cuptor si le introducem goale, in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 20 minute. Le scotem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
- Cernem faina intr-un vas, adaugam drojdia deshidratata si amestecam bine. Punem in centrul fainii, uleiul, zaharul, semintele si treptat apa usor calduta (atentie, apa trebuie sa fie usor calduta, nu fierbinte).
- Incepem sa framantam si cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea. Framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini (cca 15 minute). In cazul in care aluatul mai cere faina, mai adaugam 1-2 linguri.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul la dospit cca 2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Rasturnam aluatul dospit pe planul de lucru pudrat cu faina si il impartim in patru bucati egale. Formam chiflele si le punem in vasele de teracota, usor unse cu ulei de masline si pudrate cu putina faina.
- Lasam chiflele sa dospeasca inca 30-45 minute sau pana cand ating marginea superioara a vaselor.
- Ungem chiflele cu oul amestecat cu laptele si le pudram cu seminte.
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30-35 minute.
- Le lasam sa se raceasca in vase, apoi le desprindem cu grija, folosind lama unui cutit, si le servim in vasele de teracota.
- Pofta buna! Paste Fericit!
Sumar
Nume Reteta:
Chifle coapte in vase de teracota
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
17 Review(s) Based on
Sarbatori fericite!
Multumesc mult!
Sunt chimist de meserie. Ideea de a coace paine sau alte produse mi se pare interesanta din punctul de vedere al aspectului, dar as vrea sa atrag atentia ca argilele din care sunt confectionate aceste oale, pot contine metale grele sau chiar compusi organici nocivi, care nu sunt tocmai buni organismului uman. Industrializarea masiva a ultimilor ani a facut ca proprietatile solurilor sa fie diferite fata de acum 25, 50 sau mai multi ani in urma, cand strabunii nostri foloseau asemenea vase. Inainte de a fi folosite in scop alimentar, se impune o analiza chimica aprofundata a acestor materiale pentru a fi siguri ca pot fi folosite in bucatarie.
Daniela, multumim foarte mult pentru informatii.
De mult am vrut si eu sa fac painici in vase de lut, dar, spre rusinea mea, nu m-am mobilizat sa le si procur…si chiar daca nu am vasutele acestea, o sa ma incumet la o paine rotunda intr-un vas mai mare de lut, multumesc pentru reteta!
Cu mult mult drag, Dia!
Te pup!
O idee minunată ca de altfel tot ceea ce faci tu. Felicitări.
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut ideea.
Te imbratisez cu mare drag!