Reteta simpla de tarta de post cu crema caramel si gem de capsuni
Chiar daca tarta de post pe care v-o propun astazi nu contine trei dintre ingredientele cheie ale prajiturilor clasice, este mult mai gustoasa decat multe tarte care contin oua, unt si lapte de vaca. Reteta tartei de post este foarte simpla, iar combinatia dintre gemul de capsuni si crema caramel este mai mult decat delicioasa.
Daca totusi nu va inspira aceasta combinatie, puteti umple tarta de post cu crema de vanilie si un alt gem, de caise, piersici, fructe de padure etc. La fel, aluatul tartei poate fi modificat. Eu am folosit niste fistic macinat fin ramas de la tortul cu fistic si crema de portocale, dar acesta se poate inlocui cu faina de migdale, nuci sau alune macinate foarte fin.
Tarta de post cu crema caramel – Ingrediente (forma 20×20 cm)
Ingrediente – Aluat tarta de post
- 250 g faina
- 25 g fistic macinat fin/alune de padure/nuci/migdale
- 25 g malai fin
- 70 g zahar
- 60 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 80 ml lapte de soia/orez/migdale
- 5 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 4-5 linguri gem de capsuni
- 1 lingura zahar brun + 2 linguri migdale tocate marunt (pentru pudrat tarta)
Ingrediente – Crema caramel de post
- 400 ml lapte de soia/migdale/orez
- 40 g amidon de porumb
- 1 g sofran pudra
- 65 g zahar
- 1/2 lingurita aroma caramel pudra
Mod de preparare – Crema caramel de post
- Dizolvam amidonul si sofranul in lapte, apoi punem laptele intr-o craticioara, pe foc mic. Adaugam zaharul si aroma caramel si amestecam pana cand crema se ingroasa (cca 10 minute).
- Stingem focul, acoperim crema cu o folie de plastic alimentara (asezam folia in contact cu suprafata cremei) si o lasam sa se raceasca complet.
- Daca doriti, puteti inlocui aroma caramel cu semintele unei pastai de vanilie.
Mod de preparare – Aluat tarta de post
- Amestecam faina cu praful de copt si sarea si o cernem intr-un vas. Adaugam in centrul ei malaiul si fisticul macinat fin si amestecam. Adaugam laptele, uleiul, zaharul si coaja de portocala si framantam pana cand obtinem un aluat elastic, cu o consitenta moale, dar omogena.
- Invelim aluatul in folie de plastic si il punem in frigider pentru 45 minute sau in congelator pentru 15 minute.
- Dupa repaus, il intindem pe suprafata de lucru pudrata bine cu faina, intr-o foaie groasa de cca 6 mm. Ungem forma cu ulei si o tapetam cu hartie de copt.
- Asezam aluatul in forma si adaugam gemul de capsuni. Il nivelam frumos, astfel incat sa obtinem un strat uniform.
- Mixam crema caramel rece pentru cateva secunde, apoi o punem intr-un sac-à-poche. Acoperim uniform stratul de gem de caspuni cu crema caramel. Pudram crema cu zaharul brun si migdalele tocate.
- Taiem marginile tartei, astfel incat aluatul de pe margini sa fie cu cca 6 mm mai inalt decat stratul de crema pe care-l inconjoara.
- Framantam marginile taiate si le intindem, pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de circa 2-3 mm. O taiem in suvite subtiri, de cca 3-4 mm si formam un grilaj pe deasupra cremei.
- Coacem tarta de post in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 40-45 minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- Dupa ce s-a copt, o scoatem din forma si o asezam pe un gratar unde o vom lasa sa se raceasca complet.
Pofta buna!
Doamne, nici nu zici ca-i de post la cit de bine arata!!!:)
laptele de orez poate fi facut si acasa?
Draga mea, este delicioasa!
Sigur, laptele de orez se poate face si in casa.
Ce nebunie de tarta…
Arata super bine!! Yumyy
Buna Laura, am facut ieri tarta. A iesit dementiala. Cred ca e cel mai sanatos dulce de post pe care l-am mancat eu. Si a fost apreciat si de cei care nu posteau. Multumesc!
Draga mea, ma bucur tare mult ca i-a placut!
Buna Laura ,arata suprb tarta . Voiam sa te intreb daca aluatul este friabil ca cel clasic de tarta sau macar asemanator ,as vrea sa o incerc avand in vedere ca este mult mai light decat cea clasica, multumesc ! Julia T.
Pentru crema caramel nu se poate carameliza zaharul?Nu am aroma caramel pudra! Multumesc!
Ileana, sigur, il poti carameliza sau, si mai bine, poti inlocui aroma caramel cu 1 pastaie de vanile, despicata pe lungime, pe care o fierbi in crema si o elimini dupa ce crema s-a racit, deci inainte de a o adauga peste aluatul de tarta.
Multumesc pentru sfat! De multa sanatate sa aveti parte !!
Ce fel de aroma de caramel ați folosit? Se poate o poza cu ambalajul? Mulțumesc!
in loc de faina de porumb se poate folosi amidon de porumb?
Draga Maria, avem neaparat nevoie de faina de porumb, amidounul nu este potrivit pentru aceasta reteta.