Mancare de vita cu sos de vin rosu – Retete culinare cu Carne de vita
De mult prea mult timp nu am mai preparat o mancare cu carne de vita, desi aceasta mancare este preferata mea. Au fost sarbatorile, dupa ele au urmat doua saptamani de mancare mai putina, miscare mai multa, si uite asa m-am trezit ieri cu frigiderul gol, lucru destul de neobisnuit pentru mine.
Nu am stat prea mult pe ganduri, am scos carnea din congelator si am pregatit o mancare delicioasa cu carne de vita, vin rosu si…ciocolata neagra.
Nu va speriati, ciocolata nu ii influenteaza gustul intr-un mod negativ, adica mancarea nu va avea gust de ciocolata si chiar daca vi se pare o combinatie bizara, va garantez ca sosul a fost de la divin in sus. Ciocolata trebuie sa fie neagra neaparat, sa aiba intre 50-60% continut de cacao, nu mai mult, si daca chiar va este teama sa o folositi in aceasta mancare, puteti sa o eliminati, dar nu va recomand deloc sa faceti acest lucru.
Va recomand si reteta Laurei Laurentiu, gulas de vitel cu galuste, il puteti prepara cu carne de vita sau de vitel.
Mancare de vita cu sos de vin – Ingrediente
- 600 g pulpa superioara de vita
- 4 linguri ulei de masline
- 30 g ciocolata neagra
- 2 catei usturoi
- 5 cepe mici/2 cepe medii
- 10 rosii cherry
- 1 morcov mediu
- 1 tulpina telina Apio
- 1 lingurita mica rasa scortioara
- 1 frunza dafin
- 1 lingurita rasa maghiran proaspat tocat
- 100 ml vin rosu demisec de buna calitate
- 150-200 ml supa de legume/apa
- 1 lingurita rasa amidon de porumb
- sare
- piper
Mancare de vita cu sos de vin – Mod de preparare
- Taiem carnea in bucatele potrivite, taiem in feliute subtiri morcovii si tulpina de telina si, daca folosim ceapa mai mare o curatam si o taiem julienne, daca folosim cepe mici, le curatam si le lasam intregi. Curatam usturoiul, il zdrobim cu lama unui cutit si apoi il tocam marunt.
- Punem uleiul la incalzit intr-o cratita antiaderenta si dupa ce s-a incalzit, adaugam carnea de vita. O sotam cateva minute, pana cand isi schimba culoarea, apoi adaugam usturoiul tocat, ceapa, morcovii si telina.
- Amestecam, pe foc mediu, 1-2 minute, apoi adaugam vinul amestecat cu 100 ml supa de legume sau apa calduta, scortisoara, frunza de dafin, ciocolata rasa si maghiranul proaspat tocat.
- Acoperim cratita si fierbem mancarea de vita cca 30 minute.
- Dupa 30 minute, adaugam rosiile cherry si amestecam. Daca sosul a scazut prea mult, mai adaugam o cescuta mica de supa de legume sau apa calda.
- Acoperim cratita si fierbem mancarea inca cca 1 ora sau pana cand carnea este complet patrunsa. In tot acest timp verificam sosul. Daca acesta a scazut prea mult, mai adaugam o cescuta de supa vegetala sau apa calduta. Sosul trebuie sa acopere carnea aproape in totalitate in timpul fierberii.
- Dupa ce carnea a fiert si sosul a scazut, amestecam intr-un vas separat, 1 lingurita mica rasa de amidon de porumb cu 2-3 linguri de supa vegetala/apa calda.
- Adaugam amidonul in cratita si amestecam. Lasam mancarea sa fiarba pana cand sosul se ingroasa.
- Cu cateva minute inainte de a stinge focul, condimentam mancarea cu sare si piper proaspat macinat.
- Servim mancarea de vita cu multa pofta! Este delicioasa!
Pofta buna!
Buna Laura , maine seara vreau sa ii pregatesc aceasta reteta sotiei , sper sa iasa asa cum trebuie si sa aive un gust divin. O seara minunata !
Sincera sa fiu, am preparat aceasta reteta cu reticenta, din cauza ca nu am folosit pana acum scortisoara decat in deserturi si nu eram sigura cum va gusta in combinatie cu carnea. A iesit o minunatie de mancare, foarte deosebita si delicioasa! Suntem incantati, multumim de reteta!
Sa va fie de bine, draga mea. Ma bucur foarte mult ca v-a placut.
As vrea sa încerc aceasta reteta, din păcate nu știu acest condiment …se poate înlocui în reteta?
Mulțumesc.
Draga Irina, la ce condiment te referi?
Ma refer la maghiran, multumesc pt raspuns.
Nu stiu cum ar fi fost cu maghiran ….eu am preparat reteta fara, si a fost super bun, desi nu prea mananc carne de vita nu am putut sa stau departe de cratita.
Multumesc frumos pt inca o reteta delicioasa!
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Ciocolata neagra cu lapte sau ciocolata neagra 99%cacao ?
Draga ionela, ciocolata neagra cu continut cacao cca 50-60%.
Buna, Laura! Multumesc frumos pentru retata! Am facut-o deja de doua ori intr-o luna de zile si a iesit delicioasa! Nu a fost nevoie sa adaug amidon, sosul a fost destul de gros. Din ce bucatarie este inspirata reteta? (Desigur nu romaneasca, sosul cu ciocolata pare inspirat din bucatatria mexicana.)
Sa va fie de bine, draga mea! Asa este, reteta este inspirata din bucataria mexicana.