Focaccia cu rosii si rozmarin – Retete culinare Focaccia
Chiar daca sunt la dieta dupa sarbatorile care tocmai au trecut, nu am putut sa ma abtin sa gust o bucata de focaccia calda, pufoasa si parfumata.
Aluatul pe care vi-l propun astazi este diferit fata de cel al retetei originale de focaccia alla genovese, dar va asigur ca este atat de pufos, incat merita cu siguranta incercat. Puteti folosi acest aluat si pentru pizza, chifle si chiar pentru paine, daca va place painea cu o consistenta foarte pufoasa.
Focaccia cu rosii si rozmarin – Ingrediente (tava cuptor 35×40 cm)
- 500 g faina pentru aluaturi
- 250 g fulgi de branza
- 20 g drojdie proaspata/5 g drojdie deshidratata
- 1 lingurita zahar
- 100 ml apa calduta
- 130 ml lapte caldut
- 10 g sare
- 18 rosii cherry
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 lingura sare grunjoasa de Himalaya
- 1 lingura rozmarin proaspat
Focaccia cu rosii si rozmarin – Mod de preparare
- Cernem faina intr-un vas incapator. Frecam drojdia cu zaharul si 2-3 linguri din cantitatea totala de apa si o adaugam in centrul fainii. Amestecam putin, cu o lingura de lemn, apoi adaugam apa calduta ramasa si laptele.
- Amestecam pana la omogenizare, apoi adaugam fulgii de branza bine scursi (daca folositi fulgi de branza cu o consistenta mai lichida, trebuie sa ii lasati la scurs intr-o sita tapetata cu o bucata de tifon, pentru cca 30 de minute) si sarea.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. In cazul in care aluatul rezulta lipicios, mai adaugam 1-2 linguri de faina.
- Punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit, intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pentru 2 ore.
- Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, asezam aluatul in centrul tavii.
- Il intindem cu mana, astfel incat sa obtinem un dreptunghi cu o grosime de cca 1 -1,5 cm.
- Asezam rosiile cherry din loc in loc, pe toata suprafata dreptunghiului si le presam, astfel incat sa intre putin in aluat.
- Ungem focaccia cu uleiul de masline si o pudram cu sare si acele de rozmarin.
- Acoperim focaccia cu folie de plastic si o lasam sa dospeasca inca 30-45 minute.
- O coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 20-25 minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- O scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca putin (eu am taiat-o cat inca era calda bine) si o servim cu foarte multa pofta.
Sumar
Nume Reteta:
Focaccia cu rosii si rozmarin
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
67 Review(s) Based on
Arata foarte bine si pare o reteta usoara cu un rezultat grozav! Ce sunt „fulgii de branza”. In Bucuresti se gaseste asa ceva? Daca nu gasesc, cu ce pot sa-i inlocuiesc?
Daniela, ma bucur ca iti place reteta.
Fulgii de branza se mai numesc si stelute de branza. Se gasesc in orice magazin sau supermarket.
Marcile pe care le-am incercat sunt Lacteea si Exquisa, ambele degresate (0,1 % grasime).
Poti folosi si fulgi cu un procent mai mare de grasime.
Eu am pus cas ras pe razatoarea mica. Nu am vrut sa pun rosii asa ca am ras pe deasupra cascaval. Au mancat si cei mai aspri critici ai mei. (familia). Mi se pare foarte importanta grosimea. Cand am mai facut alta data un aluat mai subtire ca grosime, a iesit prea crocanta si nu a avut succes, desi la gust a fost foarte buna
Eu am pus cas ras pe razatoarea mica. Nu am vrut sa pun rosii asa ca am ras pe deasupra cascaval. Au mancat si cei mai aspri critici ai mei. (familia). Mi se pare foarte importanta grosimea. Cand am mai facut alta data un aluat mai subtire ca grosime, a iesit prea crocanta si nu a avut succes, desi la gust a fost foarte buna. Mentionez ca eu am facut aluatul la masina de paine si a mai fost nevoie de lichid, asa ca am mai pus un ou, un pic de ulei de masline si ceva lapte. Sigur focaccia mea nu se mai incadreaza acum la nici un fel de dieta…
Draga mea, sa va fie de bine. Ma bucur mult ca v-a placut.