Poale-n brau moldovenesti


Poale-n brau moldovenesti (branzoaice), placinte pufoase umplute cu branza de vaci

Poale-n brau coapte detaliu
Poale-n brau moldovenesti, placinte pufoase cu branza de vaci si stafide

Cine nu a mancat pana acum poale-n brau moldovenesti sau branzoaice, trebuie neaparat sa le incerce macar o data. Pentru mine, prima intalnire cu poalele-n brau nu s-a intamplat in Moldova, ci in Ardeal.

Fiind o reteta moldoveneasca traditionala ar fi fost normal sa o mananc in Moldova sau macar facuta de o priceputa gospodina moldoveanca, dar nu, primele branzoaice au fost facute cu indemanare de o batranica din Ardeal, in cuptor pe lemne. Cat de bune au fost! Daca inchid ochii, si acum simt gustul parfumat al umpluturii de branza de vaci facuta in casa si aluatul care se topea in gura de pufos ce era.

Astazi, “inspirata” fiind de vremea urata de afara, am facut doua tavi de poale in brau pufoase si delicioase. Reteta chiar nu este greu de facut, poate parea un pic migaloasa pentru cei mai putin obisnuiti cu aluaturile, dar va asigur ca rezultatul merita tot efortul.

Poale-n brau moldovenesti – Ingrediente (15 bucati)

Branzoaice in cos

Ingrediente aluat – Poale-n brau moldovenesti

  • 500 g faina
  • 240 ml lapte
  • 7 g drojdie deshidratata/25 g proaspata
  • 2 oua medii
  • 60 g unt
  • 90 g zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 1 portocala (coaja rasa)

Ingrediente umplutura de branza de vaci pentru Poale-n brau moldovenesti

  • 350 g branza de vaci bine scursa
  • 150 g zahar
  • 2 oua medii
  • 2 linguri gris
  • 1 portocala medie (coaja rasa)
  • 50-60 g stafide
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 galbenus de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)

Poale-n brau moldovenesti – Mod de preparare

Preparare Aluat

  • Cernem faina intr-un vas, adaugam drojdia deshidratata si amestecam (daca folosim drojdie proaspata, o frecam cu 1 lingurita de zahar din cantitatea totala si apoi o adaugam in centrul fainii cernute).
  • Adaugam treptat laptele caldut (atentie! laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut).
  • Incepem sa framantam aluatul si cand capata putina consistenta, adaugam ouale, zaharul, sarea, coaja de portocala si treptat untul moale.
  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Daca aluatul se lipeste de mana, mai putem adauga, treptat, cca 50-10o g faina. Il punem intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul la dospit, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer reci, pentru 2 ore, sau pana isi dubleaza volumul.

Preparare Umplutura

  • Punem branza de vaci bine scursa intr-un vas, adaugam coaja rasa de portocala, ouale, stafidele tocate in bucatele potrivite, grisul, zaharul vanilat si sarea. Amestecam pana cand umplutura devine omogena, apoi o punem in frigider.

Umplutura branza de vaci poale-n brau

Asamblare Poale-n brau

  • Rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru pudrata cu faina si il intindem intr-o foaie dreptunghiulara de cca 7-8 mm grosime.

Aluat intins poale-n brau

  • Taiem aluatul in patrate de cca 7-8 cm. Punem in centrul fiecarui patrat cate 1 lingura plina de umplutura.
  • Lipim foarte bine doua cate doua colturile opuse ale fiecarui patrat.

Forma poale-n brau moldovenesti

  • Punem placintele poale-n brau in tava de copt tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca cca 45 -60 m, acoperite cu o carpa de bumbac, intr-un loc caldut.
  • Dupa ce au dospit, ungem placintele poale-n brau cu amestecul de galbenus si lapte si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 15-20 minute.

Poale-n brau coapte

  • Le scoatem din tava, le asezam pe un gratar si dupa ce s-au racit putin, le pudram cu zahar pudra vanilat si le gustam cu foarte multa pofta. Sunt delicioase!

Sectiune poale in brau

Pofta buna!

 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Poale-n brau moldovenesti
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 736 Review(s)

99 comentarii la “Poale-n brau moldovenesti

      • Adrian spune:

        Acum două săptămâni,am făcut alivenci.Mi-am păstrat și eu câteva,dar jumătate de tava am dat-o.Toata lumea s-a lins pe degete.Unii nici nu știau ce sunt alea.Azi fac poale-n brau.Sper să iasă.Dar pe bune,ce vin merge?🤔

  1. adnia spune:

    arata foarte bine! chiar ma gandeam zilele astea la poale-n brau, iar acum asta a fost imboldul necesar! multumesc!

    • Laura spune:

      Scumpa mea, sa faci o tura pentru ca sunt delicioase. Cred ca le refac si eu in weekend, mi s-a facut pofta.
      Te pup!

  2. ILIE IOANA spune:

    Azi le fac si eu…arata super bine…si cred k sunt foarte gustoase….felicitari Laura pt minunatiile de retete…

  3. ILIE IOANA spune:

    Cum am zis mai devreme….le-am facut si Doamne cat de gustoase sunt…..te pup cu drag Laura si vreau sa-ti zic k nu e prima reteta care o fac de la tine…am facut tot azi si ciorbica radauteana…de asemenea o delicatesa…as pune si poza, dar nu stiu cum….ca nu vad nici o chestie de gen upload photo….

  4. Valentin spune:

    Tocmai le-am facut si eu si au iesit bune DAR eu zic ca reteta papa mai multa faina decat e mentionat si e un pic cam mult zahar (mi se pare ca ies prea dulci!).

    • Laura spune:

      Valentin, faina este destul de inselatoare, ca sa spun asa. Exista tipuri de faina cu un grad mai mare de absorbtie al lichidelor si altele cu un grad mai mic. La orice reteta de aluat, este posibil sa avem nevoie de 2-3 linguri in plus sau in minus. Poti reduce cantitatea zaharului, daca ti se par prea dulci.
      O zi frumoasa!

    • Florina spune:

      Si eu am terminat de facut aluatul si intr-adevăr a cerut mai multa făină, dar e iesit super. A crescut frumos!?
      Abia astept sa le pap.?!Multumesc Laura!

  5. Adina spune:

    In primul rand felicitari pt sutele de retete fantastice.am pus toate ingredientele la un mixer din acela pt bucatarie toate la temp camerei si cantarite exact.aluatul este putin lipicios asa putin elastic.asta este textura necesara?sau ar trebui sa fie ca o coca mai inchegata ca cea pt paine?

    • Laura spune:

      Draga Adina, multumesc mult pentru aprecieri.
      Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, nu lipicios. Exista tipuri de faina care au un grad redus de absorbtie a ingredientelor lichide, se pare ca tu ai folosit o astfel de faina. In acest caz, poti adauga inca 2-3 linguri cu faina. Adaugi cate o lingura pe rand, iar in moemntul in care aluatul nu se mai lipeste de mana, nu mai adaugi.

  6. Ana spune:

    Foarte buna reteta, mi-au iesit delicioase. Aluatul ar fi fost mai gustos daca puneam coaja de portocale, dar cum le stiu stropite cu diverse (imi plac portocalele dar tot timpul imi apar bubite pe maini de la zeama), am copii, am exclus ingredientul. Am adaugat ceva faina, acum am vazut ca au mai intampinat si altii aceeasi problema, n-aveam cea mai de soi faina, nu fu bai. Pergament nu am avut, am tapetat tava cu ulei, imi era frica sa nu iasa uleioase sau sa nu se prinda dar au iesit perfecte. Se face foarte rapid, la ele nu am mosmolit mai mult de 20 de min in total, bune placintele, buna reteta, proportiile perfecte, la ultima placinta fix o lingura de branzica mi-a ramas. Recomandabila si incepatorilor in ale coptului, asa ca mine.

  7. Anca spune:

    Eu nu stiu cum ai facut u aluatul ca mie mi-a iesit tot boroboate si l-am aruncat la gunoi.Am facut pas cu pas tot ce scrie acolo.

    • Daniela spune:

      Primele poale-n brâu pe câte le-am făcut a fost aceasta rețeta și mi -au ieșit perfecte la gust și aspect. Și pot spune ca și alte rețete pe care le-am încercat au ieșit f bune. Felicitări și mulțumim pt rețele minunate !❤💯

  8. Elena spune:

    Am facut prima data reteta aceasta anul trecut si de atunci am tot facut-o, cam o data pe luna. Am primit aprecieri din partea familiei si a prietenilor. Am trecut-o in caietul cu retete. Multumesc Laura!

  9. Elena spune:

    Am făcut plăcinte după rețeta de mai sus si au ieșit delicioase!!! Am încercat si alte rețete în trecut, dar niciodată nu au fost așa de bune. Au exact gustul plăcintelor pe care le făcea bunica. Felicitări pentru blog!

  10. Carmen, Bacău spune:

    Am facut si eu placinte dupa reteta D-voastra! Au iesit mai mult decat gustoase, au iesit exact pe placul meu adica excelente. Sunt o MARE amatoare de poale in brau si sunt preferatele mele in materie de placinte. Multumesc pentru reteta!! (PS: si mie mi-a intrat mai multa faina la aluat; daca ai numai jumatate de kg de faina in casa eu zic sa nu te apuci de „placintărit” :P).
    Pup si la mai multe retete delicioase!!!!!!!

  11. Cristina spune:

    Buna Laura!
    Am facut si eu branzoaice pentru prima data,dupa reteta ta,sunt absolut divine! Astazi le refac,imi e tare pofta de ele,plus ca am 3 gurițe de copilasi pofticioși si un soț si mai si:))
    Tot astazi imi voi scrie reteta ta in caietul meu cu retete,sa o am mereu la îndemâna.
    P.S. Am incercat mai multe din Rețetele tale de prajituri si torturi,iti Multumesc pt ca împărtășești cu noi asemenea minuni! Te admir foarte mult! Pupici

  12. Atena spune:

    Daca nu sunteti niste specialiste in aluaturi aveti grija sa nu faceti ca mine si cum scrie in reteta sa framantati faina doar cu laptele si apoi sa adaugati celelalte ingrediente la aluat ca va ajunge direct la gunoi. Celelalte ingrediente nu se mai incorporeaza in veci in aluatul deja format. Le puneti pe toate in faina si apoi framantati. Mai putin untul care se adauga apoi, treptat. Si sa aveti in casa mai multa faina decat scrie la reteta ca s-ar putea sa dati fuga la magazin sa mai cumparati. In rest toate bune. Multumim de reteta.

    • Diana spune:

      Fix asta am patit eu acum. Numai ca am bagat faina si am reusit sa o scot la capat cat de cat.. aluatul a crescut, placintele sunt acum in cuptor…sa vedem ce o sa iasa. Data viitoare sa citesc si eu comentariile cap coada:))

      • Sorina spune:

        Am patit acelasi lucru si mi-am dat seama mai tarziu ca trebuia sa pun toate ingredientele deodata. Au iesit „boroboate” cum a zis cineva mai sus. am mai adaugat faina si am reusit sa am cat de cat un aluat. acum e la dospit, sper sa iasa ceva. si da, inghite garantat mai multa faina decat cantitatea din reteta.

    • Adelina spune:

      Subscriu, si eu am patit la fel si cu greu am adus aluatul la o consistenta decenta. Dupa framantat mult, de doua ori chiar fiindca ma gandeam ca se hidrateaza „brobonelele” si se inglobeaza mai usor dar nu am avut cine stie ce rezultat. Fac aluat des, am folosit faina buna de la Moretti si chiar eram curioasa ce se intampla daca urmez reteta pas cu pas. Ar trebui editata reteta si scos primul pas, e pacat ca o reteta buna sa frustreze oamenii, ba chiar sa arunce aluatul din cauza asta.

      • Laura Adamache spune:

        Adelina, daca cerni faina, o amesteci cu laptele doar pana cand capata putina consistenta (cca 1-2 minute) si apoi adaugi restul ingredientelor, nu are cum sa fie greu de framantat aluatul.

  13. Alina spune:

    Buna va multumesc frumos cele mai bune placinte cu branza care le am facut pana acuma, au iesit fragede foarte foarte bune.

  14. Nicoleta spune:

    Buna! Am si eu o neclaritate. După ce punem poalele -n brâu in tavă, peste hârtia de copt,se mai lăsa la dospit încă 45-50min.? Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Nicoleta, exact, se mai lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Vara sunt suficiente si 30 de minute, iarna putin mai mult.

  15. Felicia spune:

    Buna Laura,cele mai bune branzoaice sunt cele făcute după rețeta ta! Le-am făcut de multe ori și de fiecare data,ne -am „certat” pentru ele.:))
    Mulțumesc de Rețetele originale ,care de multe ori îmi sunt ghid in Bucătărie.
    Pupici

  16. Medinz spune:

    Forte bunde, fac a doua oara reteta. Un sfat cum sa le legam bine ar fi folositor, mie mi se desprind tot timpul cetera.
    Si cum si cat sa le pastram

    Mersi si numai bine, spor la toate!

  17. raluca spune:

    mi-a iesit aluatul foarte moale, undeva am gresit. sper totusi sa imi iasa ceva ca mor de pofta. 🤦🏻‍♀️

  18. Sorina spune:

    Buna ziua. As dori sa incerc reteta dvs., dar locuiesc in strainatate si nu gasesc branza de vaci ca la noi. Cu ce as putea sa o inlocuiesc? Cu branza feta merge? Va multumesc.

  19. Cristina spune:

    Absolut delicioase! Consistenta aluatului a iesit perfecta desi am avut dubii cu drojdia uscata pusa direct in faina. O reteta pe care o voi pastra si reface cu mare drag!

  20. Daniela spune:

    Buna ziua, le-am facut si eu si au iesit bune, multumesc pentru reteta. Mi-a trebuit un pic mai multa faina, as spune cam 650gr, data viitoare pun mai putin zahar. In ceea ce priveste grosimea aluatului trebuie sa fie de 7mm? Mi s-a parut mult si le-am facut de 1 mm iar patratele cu latura cam de 9-10 cm. Oricum au iesit pufoase si delicioase. Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Daniela, ma bucur mult ca ti-au placut. 7 mm este grosimea ideala, deci este vorba de milimetri nu de centimetri.
      daca intinzi aluatul la 1mm, este mai subtire decat o foaie de aluat de paste.

  21. Ral spune:

    Multumesc pt rețeta . Au ieșit foarte bune însă s au desfacut toate 🙁 , jumătate cât au stat la dospit și restul la cuptor 🤦‍♀️. Care e secretul de a sta “lipite “ când le împăturim?
    Ca

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, trebuie sa presezi foarte bine capetele. Daca dupa dospire se intampla sa se desfaca, strangi capetele din nou, cu mare grija, apoi le ungi cu mixul de galbenus si lapte si le coci.

  22. Victoria spune:

    Laura ești mega tare, primele mele rețete de la tine le-am preparat dar branzoaicele astea sunt într-un cuvânt: DEMENȚIALE, astăzi le-am făcut și este cea mai bună rețetă de brânzoaice, mulțumesc pentru toate rețetele tale, felicitări pentru tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor