Pachet de scoala cu salamul Sissi – Colaborari, Concursuri
Iata ca a sosit momentul sa aflam cine este fericitul castigator al concursului “Pachet de scoala plin de bunatate cu salamul Sissi”. Inainte de a-l anunta, vreau sa multumesc tuturor pentru paticipare si pentru frumoasele retete inscrise in concurs. Salamul fiert afumat Sissi, preparat din pulpa de porc si vita atent selectionate, este un produs de calitate, marca Caroli, si este disponibil in magazine incepand din luna septembrie 2014. M-am bucurat sa descopar ca ati creat atatea sandvisuri delicioase cu ajutorul lui. Chiar daca provocarea acestui concurs a fost pachetelul de scoala al celor mici, salamul Sissi poate bucura toata familia si il putem folosi in foarte multe retete delicioase.
Castigatoarea premiului oferit de Sissi este reteta “Chifle catelusi”, trimisa de doamna Liana Toma. Reteta, pe langa faptul ca este inedita, este foarte clara si bine explicata. Aspectul vesel al catelusilor mi se pare perfect potrivit pentru pachetelul de scoala al copiilor. Doamna Liana Toma ne-a trimis si o fotografie cu simpaticii catelusi care cu siguranta vor face deliciul celor mici.
Reteta “Chifle catelusi” – Autor Liana Toma
Ingrediente:
- 600g faina,
- 340ml lapte,
- 1 ou,
- 100ml ulei,
- 1 plic drojdie uscata Dr.Oetker,(7g),
- 1 lingura de zahar brun,
- 1 lingurita de sare,
- 100g masline negre,
- 1 ou pentru uns.
Mod de preparare:
- Pune intr-un castron faina amestecata cu drojdia uscata, sarea si zaharul.
- Toarna la mijloc laptele, uleiul si oul batut.
- Framanta energic pana ce obtii un aluat bine legat.
- Acopera-l cu un servet si lasa-l la dospit o ora, la loc cald.
- Dupa ce a crescut, mai framanta-l un pic, apoi imparte-l in doua bile egale.
- Dintr-o bila, fa alte trei. Cantareste-le, ca sa fie la fel.
- Ia o bila de aluat si aplatizeaz-o cu podul palmei. Cu un cutit ascutit faceti doua taieturi oblice de sus in jos: una in dreapta si una in stanga. Acestea vor fi urechile. Eu am avut masline negre cu samburi. Le-am taiat pe mijloc, le-am scos usor de pe sambure si astfel am avut “nasucurile”. Din alte bucati, triunghiuri, am facut “ochisorii”.Se pensuleaza cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute. Mie mi s-au parut cam mari chiflele, astfel incat din celelalte trei bile, am facut sase!!
- Se taie chiflele cand sunt reci, se pune o frunza de salata, o felie de cascaval si un cabanos sau doua-trei felii de salam Sissi.
- Se adauga kechup sau mustar dupa gustul fiecaruia.
Felicitari Liana! Astept adresa ta pentru livrare, insotita de numele complet si un numar de telefon, la adresa de email: contact@lauraadamache(.)ro.
Mi-au placut foarte mult toate retetele inscrise in concurs si foarte curand voi incerca doua dintre ele trimise de doamnele Larisa Lazarescu si Ionela.
Pachetele hranitoare – Autor Larisa Lazarescu
Ingrediente:
Pt aluat
- 250 gr faina
- 200 gr branza vaci scursa bine
- 500 ml iaurt gras
- 2 oua
- 1 lingurita bicarbinat sodiu
- Sare,piper
Umplutura:
- 200 gr salam Sissi
- 100 gr cascaval ras
- Ketchup (facut in casa)
- Ulei masline
Mod de preparare:
- Pentru aluat: se amesteca toate ingredientele avand grija sa se omogenizese perfect (trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase)
- Se incinge o tigaie de Teflon in care s-a pus un pic ulei si se toarna cu polonicul un strat mai gros de aluat. Cand marginile incep sa se aureasca, pe jumatate din suprafata se pune salamul Sissi tocat fasii sau cubulete, cascavalul ras si ketchup-ul. Se pliaza placinta in doua obtinandu-se un semicerc care se “sigileaza” pe margine apasand cu furculita.
- Se mai coace cate 2 min pe fiecare parte si se scoate pe un prosop de hartie.
- Se procedeaza la fel cu restul aluatului.
- Sunt foarte bune atat calde cat si reci (eu le fac duminica seara si le dau copiilor la scoala atat luni cat si marti).
- Pofta buna!
Placinta cu foi subtiri de casa – Autor Ionela
Ingrediente foi:
- 750g faina alba,
- 2 cani apa calduta,
- 1/2 cana ulei,
- 1 ligurita sare,
- amidon pentru intins foile,
- 100 g unt topit sau 100 g ulei pentru uns foile.
- Ingrediente umplutura:
- 200g salam Sissi,
- 100g cascaval,
- 100g telemea de oi,
- 1 ou,
- sare, piper.
Mod de preparare foi:
Se cerne faina, se adauga in centrul ei apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat potrivit de moale. Ca sa se fragezeasca, aluatul se bate de masa timp de 10 minute. Se imparte aluatul in mingiute mici si se aseaza in lighenasul presarat cu faina. Se acopera cu un prosop si se lasa sa se odihneasca maxim o ora. La o tava rotunda, cu diametrul de 40 cm (de preferat se foloseste o tava rotunda pentru ca foile vor iesi rotunde), eu impart aluatul in 10 mingiute de aproximativ 80-90g fiecare.
Mod de preparare umplutura:
Salamul se taie cubulete, branzeturile se dau pe razatoarea mare, oul se bate usor si se amesteca toate. Se mai adauga sare, piper, dupa gust.
Asamblare:
Se ia cate o mingiuta, se presara bine cu amidon si dedesubtul ei si deasupra, se aplatizeaza si apoi se intinde cu placintarul cat se poate in forma rotunda. Cat foaia a ajuns de aproximativ 20 cm diametru, se ruleaza foaia usor pe placintar si cu ea rulata, rulam usor placintarul pe masa dinspre interior, spre exteriorul foii. Avem grija sa fie in permanenta suficient amidon ca sa nu se prinda foaia. Desfacem dupa 2-3 rulari si rulam foaia din alta directie. Procedam asa ca sa iasa rotunda foaia pana se subtiaza asa cum sunt foile din comert. Se pot face si mai grosute, dupa preferinte. Se ruleaza foaia pe placintar si se aseaza in tava unsa cu unt sau ulei. Daca foaia este mai mare, i se da drumul in zig-zag in tava astfel incat sa acopere fundul tavii. Se stropeste cu unt sau ulei din loc in loc, nu pe toata suprafata. Se intinde a doua foaie, se adauga in tava, apoi se arunca ici colo umplutura, nu uniform si nici nu se preseaza pentru ca placinta sa iasa aerata. Se continua asa, presarand pe o foaie unt, pe alta umplutura pana ajungem la ultimele doua foi. Penultima nu se va mai stropi cu ulei, ci cu putina apa pentru ca ultima foaie sa se lipeasca de ea si sa iasa aspectoasa placinta. Ultima foaie se intinde dreapta in tava, adica nu se mai fac zig-zaguri, iar marginile se indoaie pe dedesubtul foii. Placinta se taie in romburi cu un taietor de pizza, nu pana jos, doar putin, apoi se unge bine cu restul de unt sau ulei. Se da la cuptorul incins la 180grade pentru aproximativ o ora. Cand se rumeneste frumos deasupra, e gata. Se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop pentru un sfert de ora pentru a se muia putin deasupra, de la aburi, apoi se taie si se poate servi cu o salata.
Va multumesc pentru participare si va astept cu drag si la concursurile viitoare!
Multumesc frumos, draga Laura si multumesc sponsorului Caroli pentru premiu. Ma bucur tare mult ca v-au placut chiflele catelusi, la mine au mare trecere si fiul meu e incantat de aceste chifle care se pot umple cu orice. Sunt convinsa ca toti cei care vor incerca reteta, vor avea numai de castigat, deoarece, in primul rand, copiii lor vor fi fericiti 😉