Placinte cu mere caramelizate – Retete Prajituri
Aceste placinte cu mere sunt putin spus delicioase. Se topesc in gura pur si simplu, iar pafumul de scortisoara care se raspandeste in casa cand coacem placintele cu mere este de-a dreptul irezistibil.
Am facut doar o portie mica de placinte, pentru ca nu am avut mai avut mere, dar maine le refac sigur. Reteta placintelor rulate umplute cu mere caramelizate este foarte simpla si, avand in vedere ca acum gasim cele mai parfumate mere, v-o recomand din toata inima (daca vreti ceva mai simplu, gasiti reteta clasica de placinte cu mere aici).
Placinte cu mere – Ingrediente (10 bucati)
Aluat fraged pentru placinte cu mere
- 250 g faina
- 1 ou mediu
- 100 g zahar
- 100 g unt rece
- 1 plic zahar vanilat
- 1/2 lingurita rasa praf de copt
- 1 varf cutit sare
Umplutura de mere pentru placinte
- 300 g mere rase (cantarite dupa ce le radem si stoarcem)
- 40 g unt
- 40 g zahar brun
- 40 g zahar alb
- 1 lingurita rasa scortisoara
Placinte cu mere – Mod de preparare
Preparare aluat fraged pentru placinte cu mere
- Punem intr-un vas oul, zaharul, zaharul vanilat si sarea. Mixam pana cand compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare (cca 4 minute).
- Amestecam faina cu praful de copt si o cernem direct in vasul cu mixul de ou si zahar. Mixam pana la omogenizare (cand aluatul devine dens, incepem sa framantam cu mana).
- Taiem untul rece in cubulete mici si il adaugam in aluat. Framantam pana cand obtinem un aluat omogen.
- Ca sa nu avem probleme cu aluatul care tinde sa se lipeasca de maini, vom framanta foarte repede aluatul si ne vom asigura ca avem mainile reci in permanenta. Daca avem un robot, vom reusi mult mai rapid sa omogenizam aluatul pentru placintele cu mere.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 1 ora.
Preparare umplutura de mere pentru placinte
- Curatam merele, le radem si le stoarcem foarte bine. Topim untul intr-o tigaie antiaderenta si dupa ce s-a topit complet, adaugam ambele tipuri de zahar. Amestecam pe foc mic, pana cand zaharul a absorbit in totalitate untul, apoi adaugam merele rase si scortisoara.
- Amestecam pe foc mic, cca 10 minute sau pana cand merele se inmoaie (atentie, merele trebuie sa isi pastreze o textura usor crocanta dupa ce le calim).
- Stingem focul, punem merele intr-o sita si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca complet.
Asamblare placinte cu mere
- Intindem aluatul pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara de cca 5 mm grosime.
- Punem umplutura de mere pe una dintre marginile lungi ale dreptughiului, lasand o distanta de cca 1,5 cm intre margine si umplutura.
- Aducem marginea peste umplutura si apoi rulam placinta o singura data. Ruloul nu trebuie sa aiba in interior decat marginea de aluat, in rest doar umplutura de mere.
- Infasuram ruloul in folie de aluminiu sau folie de plastic alimentara si il bagam in congelator pentru cca 15 minute sau pana cand se intareste suficient pentru a putea fi taiat fara sa-l deformam.
- Taiem ruloul in bucati de cca 2 cm lungime si le punem in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
- Coacem placintele cu mere in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 20-25 minute.
- Le scoatem din cuptor, le asezam pe un gratar si pudram placintele cu mere cu zahar pudra din belsug.
- Ca sa obtinem dungutele pe care le vedeti pe fiecare placinta cu mere, procedam astfel: bagam in focul de la aragaz un bat de frigarui metalic sau orice alt bat lung metalic si il incingem cca 30 secunde. Il presam, imediat dupa ce il scoatem din foc, pe suprafata placintelor cu mere pudrate cu zahar pudra. Procedam in acest fel pana cand caramelizam toate placintele.
Le servim cu mare pofta! Sunt delicioase si foarte foarte fragede!
cat de frumusele si imbietoare sunt! abia astept sa le incerc! pup!
Pup si eu, Alina! Ma bucur mult ca-ti plac!
Sigur sunt 300g mere rase? Mi se pare foarte putin… fata de ce e in poza. Multumesc.
Mirela, draga mea, da, sunt 300 g mere rase cantarite dupa ce le-am ras si stors. Cu drag!
revin…. DELICIOASA!!!!!…am facut deja de 2 ori (cu mai mult mar…ca asa ne place)…si mai am „comenzi” pt weekendul urmator!!
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur ca v-au placut placintele cu mere.
As dori sa le fac cât mai curând. Cam câte plăcinte ies din aceste cantitati? Multumim pentru reteta. 🙂
Da, am văzut ca era scris la început câte Bucăți ies . 😉
Draga mea, ies 10 bucati din ingredientele de mai sus.
Te pup!
Ma gandesc la reteta asta a ta de cand ai publicat-o, maine sper sa reusesc s-o fac. Are ceva daca las mai mult aluatul la frigider, adica daca-l dac de seara sa-l las peste noapte la frigider? Apoi, batul metalic trebuie lasat neaparat in foc, nu se poate inginge si in cuptor ca sa iasa dungulitele alea faine? Eu am cuptor electric.
Ionela, sigur ca poti tine aluatul in frigider peste noapte. Dupa frigider o sa fie foarte dur. Pune-l pe masa pudrata cu faina si loveste-l cu facalestul pana se aplatizeaza si se inmoaie suficient pentru a putea fi intins fara probleme.
Batul trebuie neaparat trecut prin foc, nu se poate incalzi in cuptor.
Te pup!
Multumesc mult de sfaturi! Am incercat-o ieri cu faina integrala si am last aluatul cam 3 ore la frigider, a fost cam dur la intins,dar am reusit. Am pus insa umplutura calduta si cred ca de aceea a crapat putin la rulat. Nu mi-am dat seama cam ce dimensiuni trebuia sa aiba dreptunghiul (ce bine era sa mai fi facut niste poze!), eu am intins umplutura si mi-au iesit mai multe rulari. A fost oricum, fantastic, n-am reusit sa mai fac caramelizarile, s-a topit de caldut. Asa ca maine repetam, am deja pregatita compozitia ca sa fiu sigura ca o intind rece de data asta. Multe multumiri!
draga Laura,
am facut rulada. a iesit ffff buna. am pus mai putin zahar pt ca merele au fost dulci. a iesit delicioasa.
asteptam ispite noi! 😉
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Felicitari pentru reteta. Aluatul este un vis. Iti multumesc.
Cu mult drag!
Laura,
Sigur mai intai se pune untul si apoi zaharul la mere, te rog?
Multumesc,
Nicoleta
Draga Nicoleta, da, sigur se pune untul si apoi zaharul.
Dragă doamnă,
sunt un utilizator vechi al blogului tău dar am decis, în cele din urmă, să las un comentariu pentru a-ți mulțumi pentru toate retețele minunate pe care le-am încercat. Sunt, fără excepție, delicioase. Cât despre plăcințelele de mai sus, abia le-am scos din cuptor, au răspândit în toată casa miros de Crăciun: măr caramelizat și scorțioșoară.
Mulțumesc încă o dată, succes pe mai departe!
Crina
Draga Crina, iti multumesc mult mult pentru aprecieri!
Ma bucur foarte mult ca ti-a placut aceasta reteta.
Sarbatori fericite iti doresc!
Dragă Laura, am facut rețeta asta de 2 ori deja şi a treia tura e deja in cuptor. Este foarte fragedă si ușor de făcut. Mulțumesc mult pentru rețetă, a fost foarte apreciată de fiecare dată.
Sa va fie de bine, draga Andra. Ma bucur mult ca v-au placut!
Felicitari pentru retete!
Se poate inlocui untul cu margarina, ca sa fie de post?
Draga dana, da, poti inlocui untul cu margarina.
Super, absolut delicioasa! Cea mai buna placinta cu mere.
Irina, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut!
Arată foarte bine! Si cum plăcinta de mere este preferata mea și astăzi este vineri diseară o să încerc și eu rețeta.
Mulțumim, Laura! Spor în toate să ai!
Draga teodora, ma bucur mult ca iti place reteta! Te imbratisez cu drag!
Scumpa Laura, placintele acestea sunt delicioase! Pasiunea ta pentru calitate si finete transpare in aceasta reteta, iar blandetea si delicatetea ta sufleteasca m-au cucerit! Iti multumesc pentru ,, tip-ul,, cu textura usor crocanta a merelor. A facut diferenta.
Draga mea, iti multumesc mult pentru apreciere! Te imbratisez cu mare drag!
Buna seara. As dorii sa fac in tava reteta aceasta. Oare aluatul ajunge pentru o tava de 20/25 cm? Sau ar trebui sa dublez cantitatea? Multumesc.
Retetele sunt absolut delicioase. De mult urmaresc si pregatesc familiei retetele tale.
Ce este caramelizat in rețeta? Modul cum e preparata umplutura de mere sau rezultatul estetic creat de dunga făcută cu bețișorul de metal? Merci!