Ciorba a la grec


Ciorba de pui a la grec – o reteta de ciorba in stil grecesc

Ciorba a la grec cu carne de pui - www.lauraadamache.ro
Ciorba de pui a la grec cu ou si lamaie, reteta simpla

Ciorba de pui a la grec este una dintre ciorbele indragite inca din copilarie. Preferata si specialitatea mamei mele, ciorba a la grec ne era foarte des servita la pranz sau la cina.

Chiar daca pe parcurs am pierdut oarecum contactul cu supele si ciorbele, cand eram mica ma dadeam in vant dupa aceasta ciorba cu lamaie, orez si carne de pui. Mami ne facea mereu ciorba cu pui, dar eu o preferam imbogatita un pic si intotdeauna culegeam bucatelele de pui din ciorba, apoi orezul si intr-un final, venea si randul zemei.

Va mai recomand, tot din categoria ciorbelor preferate de mine si ciorba de perisoare, merita facuta.

Nu am mai facut reteta de ciorba a la grec de cativa ani, ieri aveam tot ce-mi trebuie in frigider, asa ca in ultimele doua zile am mancat aceasta delicioasa ciorba de pui a la grec.

Ciorba a la grec, reteta cu gust de copilarie

Imi amintesc ca in copilarie parintii mei erau foarte buni prieteni cu o familie de greci. De doua ori am facut vacanta de vara impreuna cu ei, erau un cuplu foarte dragut si vesel. Ei pregateau o ciorba care semana foarte mult cu ciorba noastra a la grec, dar nu adaugau smantana. Cred ca atunci am auzit prima data de Avgolemono, delicioasa ciorba greceasca, acrisoara, ingrosata cu un amestec de galbenusuri de oua si lamaie.

Daca doriti sa faceti reteta de avgolemono, pentru amestecul final care se adauga in ciorba, amestecati galbenusurile de ou si zeama de lamaie intr-un vas, apoi adaugati 1-2 polonice de ciorba fierbinte si amestecati. Turnati amestecul in ciorba a la grec fierbinte (atentie, nu adaugati amestecul in ciorba care fierbe, ci dupa ce am stins focul si ciorba s-a odihnit cca 5 minute) si amestecati.

Gustul ciorbei de pui cu lamaie este delicios si atat de racoros!

Ciorba de pui a la grec – Ingrediente

  • 1 kg pulpe si piept de pui
  • 4 l apa
  • 1 ceapa medie
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 felii telina
  • 1 radacina pastarnac
  • 2 morcovi medii
  • 80 g orez
  • 1 lamaie mica
  • 3 galbenusuri
  • 100 ml smantana
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri patrunjel tocat

Ciorba a la grec cu carne de pui – Mod de preparare

  • Taiem pieptul de pui si pulpele in bucati. Umplem oala cu apa rece, adaugam bucatile de carne de pui si fierbem supa pe foc mic. In tot timpul fierberii avem grija sa eliminam spuma formata la suprafata. Dupa ce nu se mai formeaza spuma, adaugam legumele curatate si spalate, taiate in bucatele mici, si ceapa (punem ceapa intreaga in supa, curatata, bineinteles, dar intreaga. Ceapa se va elimina la final.)
  • Fierbem supa, pe foc mic, acoperita partial, pana cand carnea de pui este complet patrunsa. Scoatem ceapa din ciorba, scoatem carnea din oala, indepartam pielita, daca este prezenta, si o defacem in fasii. Punem carnea in ciorba, adaugam orezul si sare dupa gust.

Preparare ciorba a la grec

  • Fierbem ciorba inca cca 15 minute sau pana cand orezul este fiert al dente, apoi stingem focul si gustam ciorba. Daca mai este nevoie de sare, mai adaugam. Punem patrunjelul proaspat tocat in ciorba a la grec si acoperim oala cu capac. Lasam ciorba sa se odihneasca cca 5 minute.

Amestec de ou, lamaie si smantana de adaugat in ciorba – Preparare

  • Separat, intr-un mic vas, amestecam galbenusurile de ou cu zeama unei lamai mici si smantana. Peste acest amestec, adaugam cateva polonice de ciorba fierbinte si amestecam.
  • Adaugam amestecul de ou, zeama de lamaie si smantana in oala cu ciorba si amestecam cu grija. Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba si nici sa fie pe foc, deci adaugam amestecul liezon dupa cele 5 minute de repaus.

Ciorba a la grec preparare

  • Sevim ciorba a la grec cu pofta! Este delicioasa! Pofta buna!

Ciorba de pui a la grec

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Ciorba de pui a la grec - o reteta de ciorba in stil grecesc
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 661 Review(s)

83 comentarii la “Ciorba a la grec

  1. Otilia spune:

    Buna Laura,

    E prima data cand iti scriu dar nu exista zi in care sa nu intru aici si sa fac o reteta… Familia mea adora ce le fac si tu esti inpiratia mea… Iti multumesc. Esti un om minunat care transmite pasiune si dragoste. Imi doresc mult ca intr-o zi sa te cunosc… Am rabdare.

    Cu drag,
    Otilia

    • Laura spune:

      Draga mea, multumesc tare mult pentru aprecieri!
      Si mie mi-ar place tare mult sa te cunosc. Poate bem o cafea impreuna, intr-o zi.
      Te pup!

  2. anca spune:

    dragă Laura,
    mulțumesc și pentru această delicioasă rețetă, ca și pentru toate celelalte pe care tu le postezi.
    Tot ce fac respectând rețetele tale ies fff bune și fffff apreciate.
    Mulțumesc pentru tot și aștept cu nerăbdare următoarele rețete.
    Cu drag, Anca

  3. stefania spune:

    mi chiamo stefania ,ti scrivo da una bellissima zona dell’Italia il gargano Puglia ,sono cresciuta nel ristorante di famiglia ,quindi ho una passione immensa per il cibo ,da 10 anni sono sposata con un uomo fantastico che viene da Iasi ,quindi sono sempre alla ricerca di ricette della tradizione gastonomica romena ,e ho scoperto questo fantastico sito ,ho già provato due ricette i papanasci e questa ciorba a la grec che assomiglia a quell radauziana. le tue ricette sono riuscite benissimo ci sono piaciute molto .appena ne provo una te lo scrivero .
    grazie mille stefania e Mihai

  4. Elena spune:

    Ador ciorbele de cand ma stiu. M-am nascut si am crescut cu ciorba 🙂 Dar nu am sa inteleg niciodata de ce unii arunca apa in care a fiert puiul. Este extrem de nutrtiva, mai ales curatata de grasime (de spuma care iese) e un deliciu.
    Eu ciorba nu o fac niciodata cu alta apa decat cea in care a fiert.

    • Laura spune:

      Draga Elena, aceasta tehnica, numita blansare, este folosita de bucatarii profesionisti. Blansarea consta in introducerea bucatilor de carne in apa clocotita, pentru un timp foarte scurt, 30-45 secunde maxim, apoi se arunca apa, se umple oala cu apa rece in care sunt puse bucatile de carne blansate. Prin acest procedeu, se urmareste coagularea brusca a sangelui si proteinelor de la suprafata.
      Deci nu se arunca apa in care a fiert canea, ci apa in care am blansat carnea. Este o diferenta foarte mare intre acesti doi termeni.
      Nu este un pas absolut obligatoriu, dar eu prefer sa blansez carnea pentru supa sau ciorba.

  5. Alina spune:

    Te salut cu drag Laura!
    Am facut ciorba ta si a iesit suuuper. Explicatiile sunt pe intelesul tuturor.Eu am pus marar in loc de patrunjel si este foarte gustoasa.

  6. iuliu spune:

    Galbenusurile trebuie totusi gatite; asta inseamna sa ajuna la temperatura de 75-80 grade celsius pentru o perioda de timp suficient de mare.
    Asa cum e prezentata reteta, exista risc crescut de intoxicare cu salmonela. Ar trebui turnat amestecul ala ce contine galbenus in ciorba stind pe foc si foarte aproape de punctul de fierbere, practic atunci cind se vad in ciorba bule foarte mici si foarte putine.

    • Laura spune:

      Iuliu, nu se poate sa adaugam liezonul in supa inca in fierbere, nu exista asa ceva.
      Si nu, nu exista niciun pericol de intoxicatie cu salmonella.

  7. Eliza M. spune:

    Am gatit ciorba a la grec pentru prima oara. A iesit excelenta si la gust si la aspect! Singura abatere de la reteta care am facut-o e urmatoarea: am adaugat si jumatate de cub de gaina si jumatate de cub de legume (despre cele de la Knorr zic).

  8. Leea spune:

    Draga Laura,
    Acum am descoperit retetele tale si totul inspira incredere. In plus arata delicios fara a fi nevoie de un car se ingrediente scumpe si ,,nemaiauzite,,.
    Voi incerca chair azi una-doua dintre retete.
    Multumesc frumos. Weekend placut si numai bine.

  9. Mary spune:

    Buna. Întâmplător am dat de reteta aceasta de „ciorba a la grec”. Eram in pana de inspirație si…gata. E pe foc. Urmeaza amestecul de smântână, gălbenușuri si lămâie. Mulțumesc de rețetă si cu siguranță voi incerca si altele. Imi pare bine de cunoștință. Mary Buburuz.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Miriam, scoatem si aruncam ceapa in momentul in care carnea de pui este complet fiarta. Multumesc ca mi-ai atras atentia, am completat reteta acum.

  10. liliana spune:

    Buna sunt la mare si copiilor le place ciorbita asta. Am gasit reteta aceasta care mi se pare usoara si pare a fi apreciata de multi. Intrebare:imi puteti recomanda o smantana buna si cam cate grasimi ar trebui sa contina. Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Liliana, ma bucur mult ca iti place ciorbita. Poti folosi o smantana cu 32% grasime pentru un gust bogat. LaDorna este foarte buna, mie imi place mult. De multe ori am facut ciorba si cu o smantana mai dietetica, cu 15% grasime, mi-a placut la fel de mult.

  11. Emilut spune:

    Mulțumesc Laura pentru reteta, am să pun această pagină a ta la favorite, îmi place foarte mult, felicitări pentru site și pentru efortul depus, în numele tuturor : mulțumesc!!!

  12. XYZ spune:

    Uau….este cea mai ambigua reteta din lume. Modul in care este scrisa este unul complet gresit. Cautati in alta parte.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Daisy, nu avem nevoie de o cantitate exacta de apa. In general, apa trebuie sa acopere cu o palma carnea.

  13. Laura Paul Dume spune:

    La multi ani aum in 2017!!!
    Laura draga, ador ciorba asta delicioasa, si mai mult pentru ca ai pus si pastirnac!!! 🙂 A fost dintotdeauna ciorba mea preferata, si acum a familiei mele dragi! Multumim de reteta!! 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Laura mea draga, iti doresc un 2017 plin de clipe fericite si realizari!
      Ma bucur mult ca ti-a placut aceasta ciorba. Te pupic!

  14. maya spune:

    Ciorba greceasca avgolemono nu contine smantana. De cate ori fac aceasta ciorba, o fac fara smantana, iese foarte buna si mult mai aproape de original 🙂

  15. viviana spune:

    am gasit reteta asta si mi s-a parut f bine explicata! nu am gatit niciodata ciorba a la grec, desi ador sa o mananc 🙂 a iesit delicioasa! dar, neavand pastarnac, am mai pus, pt consistenta o mica gulie.. oricum tot exceptionala a iesit. multumim mult de tot pentru explicatiile amanuntite.

  16. Georgiana spune:

    Buna, am o intrebare: in raspunsurile comentariilor ai 2 pareri diferite:
    1. Folosim smantana lichida pentru gatit
    2. Folosim smantana 32% grasime sau si mai slaba
    Care este cea mai potrivita pentru aceasta ciorba? Vreau sa o prepar in seara aceasta si sa stiu ce e mai bine sa cumpar. Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Georgiana, poti sa folosesti smantana cu 32% grasime. Daca vrei sa fie putin mai lejera ca gust, foloseste o smantana cu un continut redus de grasime (20%, 12%).
      Cu drag!

    • Alex spune:

      In nici un caz nu se va folosi smântână de gătit. Se va folosi smântână normală grasa. Smântână de gătit este lichidă și este folosita in prepararea altor preparate, de pildă pastele , sau preparatele pe baza de sos alb cu un timp de gătire mic.

  17. Oana spune:

    Buna Laura,

    Ma inspir adesea de la tine.
    Nu am incercat inca reteta de ciorba a la grec dar vreau sa o incerc cat mai repede.
    Am o intrebare la reteta: se pune tot sucul unei lamai? Nu iese ciorba prea acra?

    Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Oana, poti sa folosesti o lamaie mica si, daca ciorba nu este suficient de acra, mai poti adauga la sfarsit inca putina zeama, direct in ciorba.
      Cu mult drag!

  18. Catalina spune:

    Gatesc acum rețeta ta, dar nu ai zis când se introduce și țelina 🙂 O pun la gramada cu celelalte. Trebuie sa iasă ceva bun! Mulțumesc pentru rețetă!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Catalina, ai dreptate. Am completat acum reteta. Telina se taie si ea in cubulete mici si se adauga in ciorba impreuna cu celelelte legume.
      Abia astept sa imi spui cum a iesit! Pofta buna!

  19. Radu Cristea spune:

    Multumesc pentru această rețetă. Am făcut de trei ori această ciorbă, de fiecare dată iese mai bună!

  20. Alina spune:

    Buna ziua , este normal ca după o jumătate de ora sa se “adune” la suprafața smântâna cu oul și lămâia .. ca și cum s-ar fi tăiat ? Mulțumesc anticipat !
    Alina

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, nu este normal. Ce tip de smantana ai folosit? De obicei, daca smantana este slaba, sub 20% grasime, se poate intampla acest lucru.
      Cu mult drag!

    • Alex spune:

      Mare atenție la sfârșitul preparării , cum de altfel îți spune și în rețeta, înainte să adaugi amestecul de gălbenuș de ou smântână și zeama de lămâie în ciorba asigurate că ciorba a stat cel puțin 5 minute după ce ai oprit focul, iar următorul pas e sa aduci amestecul de smântână gălbenuș și zeama de lămâie la o temperatura apropiată de cea a ciorbei adică să pui cate un polonic de zeama de ciorbita din oala in amestecul tau până când aceste se apropie că și grade de ciorbita ta și mare atenție când adaugi amestecul respectiv o faci încet amestecând încontinuu in ciorbita.

  21. Raluca spune:

    Mi a iesit cam acrisoara ciorba de pui a la grec. Am pus cam multă lămâie. Cum o pot repara? Sau nu se mai poate?

  22. Nikki spune:

    Nu știu de ce noi, românii, îi spunem ciorbă ala grec pentru că nu este de fapt decât o ciorbă de pui românească. Adevărata ciorbă de pui a la grec nu conține decât pui (bucăți întregi și cu piele piele nedezosate), apă, sare, piper, orez și avgolemono (ouă întregi bătute bine cu multă zeamă de lămâie). Nici o legumă și nici pătrunjel sau leuștean verde/uscat. Știu asta pentru că trăiesc de o viață în Grecia și sunt măritată cu un grec. Nu vreau să critic pe nimeni dar ciorba care se face în România nu este a la grec deloc.

  23. Cristi spune:

    Am folosit smantana lichida si am lasat oala in frigider pana a doua zi si s-a ingrosat ciorba. E normal sa fie asa? Multumesc

  24. fimax spune:

    Ciorba a la grec este delicioasă! Are un gust bogat și plin de arome, cu legume proaspete și bucăți suculente de carne. Este o mâncare reconfortantă perfectă pentru zilele reci. Recomand să o încercați cu un strop de smântână și câteva măsline pentru un plus de savoare.

  25. Ioana spune:

    Este extraordinara. Imi starneste foarte multe amintiri, mama fiind o gospodina desavarsita si bucataria fiind atelierul ei de arta. 🙂 Iar tata spunea despre ciorba a la grec ca e ceaiul zeilor. :))

  26. Vaghelis Theodorou spune:

    Buna ziua, va las ,mai jos un link cums e face sosul de lamaie a la Grec si cateva tips fiindca este in limba greaca .Ou tresa fie in temperetura camerei, ca sa nu se taie oua tre scos ciorba din foc sa fie cat de cat calduta si nu fierbinta.Asa ca nu mai este nevoie sa mai adaugati smantana in ciorba.In rest ciorba Dvs e de nota 10 , cu tot respect si toata stima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor