Retete culinare Torturi – Tort cu crema caramel si crema capsuni
Luna august este plina de aniversari la noi in familie. Daca pe 4 august eu am implinit o frumoasa varsta, pe data de 9 august, a fost randul sotului meu. Anul acesta si-a dorit un tort cu o crema caramel si crema de fructe, asa ca am combinat caspunile cu o crema de ciocolata Mars si am inlocuit clasicul pandispan cu dacquiose, un aluat mai mult decat delicios cu faina de alune, migdale si bezea. Tortul de ziua mea a fost foarte gustos, dar acesta a fost divin. Combinatia dintre capsuni, caramel si dacquiose este spectaculoasa. Va recomand cu drag sa incercati acest tort!
Ingrediente – Tort cu crema caramel si crema de capsuni (26 cm ∅)
Ingrediente – Dacquoise (1 kg)
- 300 g albusuri (6 oua mari)
- 185 g zahar tos fin
- 200 g zahar pudra
- 140 g faina migdale
- 140 g faina alune de padure
- 75 g faina
Ingrediente – Crema ciocolata Mars
- 4 ciocolate Mars mini (18g/1 ciocolata mars mini)
- 100 ml lapte
- 150 g mascarpone
- 10 g gelatina foi/ 8 g gelatina granule
- 500 ml frisca lichida indulcita
Ingrediente – Crema de caspuni
- 300 g capsuni
- 12 g gelatina foi/10 g gelatina granule
- 250 g ricotta/mascarpone (am folosit mascarpone)
- 60 g zahar
- 300 g frisca lichida indulcita
Ingrediente – Decor tort cu crema caramel si crema de capsuni
- 200 g frisca lichida indulcita
- 100 -150 g fulgi nuca de cocos
- crema ciocolata mars
- crema capsuni
- 2 ciocolata mars mini
- 2-3 caspuni
Mod de preparare Dacquoise pentru tort cu crema caramel si crema de capsuni
- Amestecam alunele, migdalele si zaharul tos si le macinam pana obtinem o faina fina (va recomand sa o dati prin sita si, daca mai raman mici bucatele de migdale si alune, sa le mai macinati inca o data).
- Pudram albusurile cu putina sare si le mixam pana cand nu mai cad de pe paleta mixerului. Adaugam zaharul pudra treptat (in trei reprize) si mixam pana cand obtinem o bezea lucioasa.
- Adaugam treptat mixul de faina de migdale, alune si zahar peste bezea si amestecam cu multa grija, de sus in jos, pana la omogenizare.
- La sfarsit, cernem faina si o adaugam cu grija, in aluatul dacquiose, amestecand de jos in sus.
- Vom obtine 1 kg de dacquoise pe care il vom imparti in 3 parti (eu am facut doua foi folosind cate 330 g dacquoise pentru fiecare si o a treia foaie din 340 g dacquoise).
- Cu un pix, trasam un cerc, de dimensiunea cercului in care vom monta tortul, pe o bucata de foaie de copt. Intoarcem hartia de copt pe cealalta parte si o asezam in tava de cuptor.
- Forma un strat uniform de dacquoise in interiorul cercului trasat. Il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, cu usa cuptorului usor intredeschisa, pentru 12 minute.
- Scoatem blatul din cuptor, cu tot cu hartie, si il rasturnam pe o bucata curata de hartie de copt.
- Desprindem cu grija hartia de copt de aluat, apoi il asezam pe un gratar, unde il lasam sa se raceasca complet.
- Coacem in acelasi fel si celelalte doua foi de dacquiose.
Mod de preparare – Crema de ciocolata Mars
- Punem foile de gelatina la inmuiat, in apa rece, pentru 10 minute.
- Taiem ciocolatele in mici bucatele si le punem intr-o craticioara, impreuna cu laptele, pe foc mic.
- Cand laptele este fierbinte si ciocolata s-a topit, stingem focul si adaugam gelatina stoarsa bine. Amestecam pana cand aceasta se dizolva.
- Mixam frisca pana cand capata o consistenta cremoasa, dar sustinuta.
- Lasam compozitia sa se raceasca cca 5-10 minute (cand bagam un deget in ea, trebuie sa nu ne friga) si adaugam 4-5 linguri din frisca mixata. Amestecam pana la omogenizare.
- Incorporam branza mascarpone (ca sa ne fie mai usor sa o incorporam, o mixam inainnte pana cand capata o consistenta cremoasa) in frisca si amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam mixul de ciocolata si gelatina peste frisca si amestecam pana la omogenizare.
Mod de preparare – Crema de capsuni
- Punem foile de gelatina la inmuiat, in apa rece, pentru 10 minute.
- Amestecam capsunile cu zaharul si le pasam cu blenderul. Punem piureul obtinut intr-o craticioara, pe foc mic.
- Cand piureul de caspuni este fierbinte, stingem focul si adaugam foile de gelatina stoarse bine. Amestecam pana cand gelatina se dizolva complet.
- Mixam frisca pana cand capata o consistenta cremoasa, dar sustinuta.
- Lasam piureul sa se raceasca cca 5-10 minute, apoi adaugam 4 linguri de frisca. Amestecam pana la omogenizare, apoi adaugam 3-4 linguri de branza mascarpone (ca sa o incorporam mai usor, o mixam inainte pana cand devine cremoasa).
- Amestecam branza mascarpone ramasa cu frisca si apoi adaugam piureul de caspuni. Amestecam pana la omogenizare.
Asamblare tort cu crema caramel si crema de capsuni
- Asezam o foaie dacquoise in cercul detasabil pentru tort si peste el formam un strat uniform de cca 3 cm de crema de ciocolata Mars.
- Adaugam a doua foaie dacquoise si peste ea un strat uniform de cca 3 cm de crema de capsuni.
- Inchidem tortul cu ultima foaie de dacquiose. Punem tortul in frigider pentru cca 1-2 ore.
- Punem cele doua creme ramase, separat, in doua casolete de plastic, in congelator.
- Dupa repaus, scoatem cu grija cercul din jurul tortului.
- Imbracam tortul cu crema caramel si crema de capsuni intr-un strat de frisca si il pudram cu fulgii de nuca de cocos.
- Scoatem cele doua casolete cu mousse din frigider si, cu ajutorul unui portionator de inghetata, formam cate patru semisfere din fiecare crema. Le asezam pe tort si le ornam cu cate o felie de ciocolata Mars.
- In centru adaugam cateva capsuni proaspete intregi (daca doriti, le puteti scufunda pe jumatate in ciocolata alba sau amara, topita la bain-marie).
- Lasam tortul cu crema caramel si crema de capsuni in frigider inca 2-3 ore, apoi il servim.
Pofta Buna!
Really beautiful and delicious Laura! Best regards!
Ani, I’m glad you like this cake. It was absolutely delicious.
Best regards!
Buna …am o intrebare …frisca care sa adauga in crema nu trebuie batuta complet ?
Draga Alina, nu nu trebuie sa fie mixata complet, ci doar pana cand capata o consistenta pufoasa si usor cremoasa.
Draga Laura, te felicit pentru toata munca ta,iti urmaresc postarile cu interes, ba chiar pot spune ca pun si in practica retetele tale,in special torturile si prajiturile.Desi le adaptez pentru necesitatile noastre „gluten free” n-am avut nici un esec si asta evident pentru ca sunt extrem de bine dozate si facute si explicate cu simt de raspundere.Intrebarea mea pentru acest tort este: cu ce pot imbraca acest tort in afara de nuca de cocos.Ce crezi ca s-ar mai potrivi?Iti multumesc si iti doresc toate bune.
Daniela
Draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Ai putea imbraca tortul doar in frisca sau il poti pudra cu niste fulgi de ciocolata alba, migdale sau alune usor prajite si tocate nu foarte marunt.
Daca doresti o glazura potrivita acestui tort, iti recoamnd glazura de ciocolata alba (https://www.lauraadamache.ro/2013/03/cheesecake-after-eight.html)
Te pup!
Buna ziua! Intrebarea mea este , se vor inmuia blaturile doar de la creme, nu ar trebui insiropate? Multumesc.
Draga Corina, nu trebuie insiropate. Aceste blaturi au o consistenta deja umeda dupa coacere.
Cu drag!
Arata foarte frumos.Nu chiar acum,dar il voi face.Multumesc frumos.
Elena
Elena, draga mea, ma bucur mult ca-ti place!
Acest Dacquoise m-a facut praf 🙂 . Tortul trece in primele 3 cele mai bune pe care le-am salvat vreodata. Felicitari!
Laura ,La multi ani!! pentru sotul tau. Despre tort ce sa zic este stupend..complimente inca o data pentru tot ceeia ce iese de miinile tale de artista.Multumim si pentru explicatiile date la fiecare reteta in parte. O zi frumoasa! Si te imbratisez cu mare drag.
Drafa mea, multumesc pentru urare!
Ma bucur tare mult ca iti place tortul.
Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!
Arata delicios ! Putem sa si comandam unul ?
Ma bucur mult ca va place! Din pacate, nu locuiesc in tara si din aceasta cauza nu pot accepta comenzi.
Arata superb tortul tau! E vesel si elegant in acelasi timp. O sa-l incerc neaparat.
Angela, draga mea, ma bucur ca-ti place!
Draga Laura,
banuiesc ca si cele 75 de gr. de faina se adauga tot mixului de fainuri de migdale si alune de padure?Sper sa fie asa ca trec la fapte ;). Multumesc
La multi ani sotului tau. La fel ca si tine, si la noi luna august e plina de sarbatoriti. As vrea sa incerc acest tort dar as inlocui faina de migdale cu nuca macinata fin. Ce zici? Ar merge?
Monica, multumim pentru urare!
Nu am incercat cu faina de nuci, dar poti face o proba cu o portie mica de ingrediente.
In mod normal, ar trebui sa iasa si cu faina de nuci.
Te pup!
La multi ani sotului tau si deasemeni si tie! Sanatate si tot ce va doriti!
Tortul e fabulos, cel putin aspectul ne da gata..O intrebare am: as putea pune la Dacquoise numai 150g de zahar fin? Mai iese ceva bun, ma refer:)?
Madalina, multumim pentru urare!
Nu iti recomand sa diminuezi cantitatea de zahar pentru ca aluatul nu va mai avea constistenta.
Buna! Este vorba de patru batoane de 47 de grame de Mars?
Draga Laura, felicitari pentru tot ceea ce faci! Postezi niste retete absolut minunate. As dori si eu sa fac acest tort, dar nu stiu cu ce ar fi mai potrivit sa inlocuiesc capsunile, carora le-a expirat deja sezonul. Daca ai putea sa intervii cu un mic sfat ti-as fi foarte recunoscatoare. Tu ai gustat, probabil tortul si stii cu ce s-ar potrivi mai bine, sau pot folosi capsune congelate? Iti doresc toate cele bune si multa inspiratie in continuare!!! te pup
Eugenia, draga mea, poti folosi si capsune congelate. Le decongelezi inainte si apoi le pasezi. Ai putea sa inlocuiesti capsunele cu piersici. Combinatia dintre caramel si piersici este minunata.
Buna! Acest tort arata extraordinar!! FELICITARI!! As vrea sa-l incerc si eu, dar am o intrebare, se poate inveli in pasta de zahar acest tort?
Ema, draga mea, da, sigur ca se poate.
Te pup!
Multumesc de raspuns:) il voi incerca si voi trimite foto:)
Ema, draga mea, abia astept pozele.
Te pup!
Excelenta reteta si desi pare complicata, este surprinzator de usor de facut (cam o ora si jumatate cu creme cu tot). Si desigur, extraordinar de gustos tortul 🙂
Eu am folosit cu 100 g mai putin zahar la blat, dar era destul de dulce si asa, si am folosit restul de la crema Mars pentru acoperit, fara cocos. Blatul e absolut delicios, moale, pufos.
Multumesc pentru reteta!
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Mmmmm.. trebuie sa fie foarte bun ka arata super. Pe 6 noiembrie mikutul meu implineste 11 lunisoare si ma gindeam ce tort sai mai fac. Akum stiu.Merci mult draga Laura.
Draga mea, La multi ani micutului tau! Sa creasca mare mare si sa fie fericit.
Ma bucur mult ca iti place tortul!
Buna Laura! Felicitari pentru creatiile tale si pentru acest tort superb!
Am o intrebare insa: e posibil sa coc un singur blat intr-o forma tapetata si apoi sa il tai in 2-3??
Multumesc frumos.
te pup cu drag!
Sărut mâna. Ciocolatele sunt din acelea micuțe la punga sau la cutie ? Nu sunt lămurit..
Bogdan, da, sunt in versiunea mini si sunt ambalate in pungi.
Am facut tortul de Craciun. A iesit foarte bun. Daca viitoare nu voi mai pune mascarpone si am mai micsorat din cantitatea de frisca (si tu ai zis in reteta ca a iesit cam multa crema). torturile propuse de tine sunt delicioase
Buna Laura. Multumesc mult ca impartasesti cu noi atatea retete minuntate. Tot ce am facut pana acum de la tine (si am facut destule 🙂 ) a iesit minunat. As vrea sa fac acest tort pentru botezul micutei mele, dar as vrea sa il imbrac in pasta de zahar…. Crezi ca merge? Mersi mult!
Draga mea, multumesc pentru aprecieri.
Sigur ca merge sa-l imbraci in pasta de zahar.
Te pup!
Buna Laura.
Ieri am avut botezul si am facut tortul. A iesit foarte bun si am primit laude de la toti invitatii. Multumesc inca o data pentru retete si sfaturile foarte utile. Unde as putea sa iti trimit niste poze?
Draga mea, ma bucur tare mult ca tortul tau a fost apreciat de invitati!
Poti sa-mi trimiti pozele pe
Abia astept sa-l vad!
E superb tortul.cum pot face un blat asemanator la consistenta fara faina de migdale si alune?
Buna Laura,
am facut Tortul de doua ori pana acuma. Este cel mai bun Tort mancat vreodata. Musafirii m ei au fost si ei de fiecare data foarte incantati.
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur enorm ca v-a placut!
Buna Laura,
Stiu ca este ceva timp de cand a fost postata reteta, te urmaresc, incerc sa urmaresc si reproduc cat pot de „ad literam” retetele tale si de cele mai multe ori iese.
O singura intrebare am pentru daquoise : blatul se coace la ce pozitie a cuptorului? Am inteles 180 C, cu usa intredeschisa, dar cu sau fara ventilatie? Este o problema cu care ma confrunt mai mereu cand citesc o reteta si incerc sa o reproduc.
Iti multumesc si-ti doresc o primavara …delicioasa.
Draga Sim, ma bucur mult ca-ti plac retetele mele.
Dacquoise-ul se coace pe treapta de mijloc a cuptorului, functie traditionala, cu caldura de jos si de sus.
Eu folosesc functia ventilata numai pentru anumite aluaturi cu drojdie cu un nivel de hidratare ridicat.
O zi excelenta iti doresc!
Buna Laura,
Felicitari pentru ce minunatii ies din mainile tale. Am si eu o intrebare referitor la ingredientele acestui tort. Pot inlocui cu ceva faina de alune de padure? Intentionez sa fac acest tort astazi sau cel tarziu maine si nu gasesc pe nicaieri faina de alune de padure.
Multumesc frumos
Draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Poti inlocui faina de alune cu aceeasi cantitate de faina de migdale.
Te pup!
Buna Laura,peste cateva zile e ziua mea de nastere si azi cautand ce tort sa aleg sa fac pt ziua mea, m-am hotarat pentru tortul acesta,dupa ce am citit ingredinetele si modul de preparare intrucat ador ciocolata mars si capsunile…citind instructiunile tale,pare ca nu-i greu de preparat si gustul cu siguranta e minunat!
In alta ordine de idei,te admir din toata inima pt ceea ce faci in bucatarie si nu numai,cred ca esti un Om minunat! iti multumesc pt toate retetele publicate si explicate cu atata rabdare si dragoste!
Draga mea, iti multumesc mult pentru aprecieri!
Te pup cu mare drag!
Draga Laura, vreau sI eu sa incerc acest tort( tot pt ziua sotului meu) dar nu stiu unde gasesc faina de migdale sI de alune de padure. Se gaseste ca atare sau se prepara in casa macinand migdalele sI alunele?
Multumesc de retetele minunate!
Gabriela, draga mea, ambele tipuri de faina se gasesc in anumite magazine. Cea de migdale o poti gasi si in supermarketuri uneori, dar cel mai sigur, online. Cel mai simplu le poti obtine in casa, asa cum am scris in reteta. Neaparat sa le amesteci cu zahar cand le mixezi.
Te pup!
Draga Laura, acum am gasit reteta asta minunata. Vreau sa fac un tort printesa pt nepotica mea si am nevoie sa fie mai inalt. Crezi ca merge blatul asta amestecat cu blatul umed de ciocolata de la prajitura cu zmeura? Te pup si sa ai o vara minunata !!!!!
Rodica, draga mea, sigur, poti folosi ambele tipuri de blaturi pentru tort.
Te pup si eu si abia astept sa imi spui cum a iesit!
Felicitari, Laura pentru retetele minunate! Vreau sa fac un tort special pentru o prietena deosebita, si dupa aproape o saptamana de cautari pe internet, m-am oprit la reteta ta. Blatul meu este in cuptor, singura modificare este ca am pus un praf de sare cand am batut albusurile. Intrebarea mea este: cand montam tortul, blatul acesta nu are nevoie sa fie insiropat? Se umezeste singur de la crema? Multumesc mult pentru raspuns si inspiratie! Succes in continuare!
Draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Nu este nevoie sa insiropezi acest blat, asa cum ai spus si tu, preia o parte din umezeala cremei. Consistenta este deosebita, o sa-ti placa sigur sigur.
Te pup!
Fooooarte bun. De mult cochetam cu ideea de a face acest tort. Cantitatile de mousse au fost mari, mai ales pt ca nu am reusit sa fac decorul. Portionatorul meu de inghetata fiind prea mare in diametru si nu a iesit asa de aspectos ca al tau.
Multumesc
Buna Laura! Tortul afara demential, dar din pacate, sotul meu uraste alunele. Ce alt blat imi recomanzi? Pot sa il fac fara cercul detasabil? Iti multumesc!!!
Draga Iulia, poti incerca un pandispan clasic: https://www.lauraadamache.ro/2009/11/retete-pentru-incepatori-pandispan.html. In reteta gasesti si un lik spre reteta pandispanului cu cacao. Ambele se potrivesc de minune cremelor caramel si de capsuni.
Poti sa le insiropezi putin foile de blat. Iti recomannd un sirop in care sa adaugi putin whisky sau brandy.
Cu drag.
Buna Laura……ca si toti cei care ti-au scris apreciez mult tot ceea ce faci…..cred ca esti o super cofetara……vreau sa fac tortul acesta pt ziua soțului meu pe 20 martie. ….am toate ingredientele ….dar nu știu cu cat timp înainte pot sa il pregătesc ……o zi sau doua. ….imi este frica sa nu se înmoaie prea tare……imi poti da un sfat? Mulțumesc. …..love you! :-*
Draga Laura. …..”la mulți ani pt blog!!!” …..esti o super cofetara si ma incanti cu tot ce postezi. …you are the best. …am si eu o rugăminte. …am nevoie de un sfat…..imi doresc sa fac tortul acesta pt ziua soțului meu pe 20 martie. …si vreau sa stiu cu cat timp înaintea il pot pregati…..mi-e frica sa nu se înmoaie prea tare blatul….si vreau sa il imbrac in pasta de zahar. …ma poti ajuta cu un sfat? Mulțumesc ……love you :-*
Draga Maria, multumesc pentru urare!
Imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Poti face acest tort cu 1-2 zile inainte. Blatul nu se inmoaie sigur.
Inainte de a-l imbraca in pasta de zahar, il ungi uniform cu un strat subtire de crema de unt. Pentru crema simpla de unt mixezi cca 150 g unt la temperatura camerei cu 100 g zahar pudra vanilat (poti folosi mai mult su mai putin zahar daca doresti).
Daca vrei sa incerci o crema mai deosebita pentru imbracarea tortului, iti recomand aceasta crema de bezea italiana si capsune. Este excelenta pentru acest tort. Cu drag!
Buna Laura, vreau sa fac acest tort pt cineva. Insa voi folosi doar crema din ciocolata mars, in cantitati dublate bineinteles, deoarece, din pacate, lui nu ii plac cremele cu fructe. Am o nelamurire: As putea coace foile de blat cu 2-3 zile inainte sa prepar crema si sa montez tortul? exista riscul uscarii blatului daca procedez asa? Eu trebuie sa duc tortul in alt oras (aproximativ 4 ore distanta, cu masina) si de aceea as coace foile acasa si as pregati restul la destinatie. Te rog sa ma sfatuiesti cum ar fi mai bine. Iti multumesc
Draga Raluca, imi cer scuze pentru rapsunsul intarziat. Da, poti coace blaturile cu 2-3 zile inainte si le poti conserva intr-o cutie metalica inchisa ermetic. Intre fiecare blat poti pune o foaie de hartie de copt. Poti transporta blaturile in cutie si la destinatie poti monta tortul.
Draga Laura,
Mie nu mi s-au copt foile de blat în 12 minute cu ușa întredeschisă. .. poate cuptorul meu este de vina. . Oricum după aceea am închis ușa cuptorului și am lăsat pana s-a rumenit un pic deasupra. Dar blatul trebuie sa fie lipicios după ce se raceste? Nu Îmi dau seama 🙁 adică mie mi-a ieșit lipicios ca o bezea neuscata. .. mă poți lămuri, te rog?
Draga Raluca, blatul nu trebuie sa fie lipicios deloc dupa coacere. Daca a iesit lipicios si s-a lasat dupa coacare inseamna ca nu ai incorporat corect faina de migdale in bezea. Daca albusurile pierd aerul acumulat in timpul mixarii, blatul dacquiose are o consistenta de bezea necoapta. Daca doresti sa-l refaci, incorporeaza cu mare grija faina de migdale in bezea, cu miscari lente, de jos in sus.
Buna,vreau sa fac un tort la care vreau sa folosesc crema de capsuni prezentata aici;e in regula daca schimb capsunele cu afinele? Multumesc!
Draga Cristina, da, poti inlocui capsunele cu aceeasi cantitate de afine. Cu drag!
Draga Laura, am preparat acest tort de curand si a fost apreciat la maxim de musafiri si familie. L-am facut in varianta cu piersici. Minunat! Multumim 🙂
Sa va fie de bine draga mea! Ma bucur mult ca v-a placut.
Draga Laura, eu nu am gasit cioco Mars in varianta mini. Spune-mi te rog ce gramaj au?
13 gr are o ciocolata Mars mini? Am cautat pe net ptr ca azi vreau sa fac acest tort.
Draga Nico, un baton de mars mini are 18g.
Buna in locul cremei Mars pot folosi dulce de leche din lapte condensat?? Si as vrea sa stiu daca mai trebuie sa pun doar mascarpone Sau doar frisca… ?? Multumesc
Buna ….am facut tortul ieri dar am avut o problemă cu blaturile Daqaise , e pentru prima oară când fac blat Daqoaise …. mi s-au rupt deasupra s-au spart ” pocnit” apoi la manevrarea lor s-au rupt ….ma poti ajuta ? Unde am gresit la blat ?
Draga Monica, este posibil sa fi intins blaturile prea subtire sau le-ai copt prea mult.
Monica si mie la fel mi s-a intamplat la fel :(((((
Ce ai facut pana la urma? le-ai facut din nou? ti-au iesit?
Si mie mi s-au crapat blaturile si erau foarte lipicioase, plus ca nu mi s-au copt cum trebuia.
unde am gresit?
multumesc
Draga Valeria, probabil ai intins blaturile in strat prea subtire si le-ai copt prea mult.
Cu drag!
Buna laura.pot coace in forma de 24cm blaturile sau ies prea inalte??multumesc
Draga Cristina, eu nu am copt blaturile in forma. Am desenat un cerc de 26 cm pe hartia de copt, am asezat hartia in tava de cuptor si am copt blaturile. Iti recomand aceasta metoda.
Cu drag!