Retete culinare Aperitive – Pateuri cu ciuperci
Zilele trecute v-am promis ca va arat ce am facut cu aluatul foietaj cu faina integrala. Pateurile cu ciuperci din imagini au un gust si o consistenta absolut perfecte, dupa parerea mea. Faina integrala, pe langa faptul ca este mult mai sanatoasa decat cea alba, are un gust aparte, mult mai intens in toate produsele pe care le obtinem cu ajutorul ei. De aceea, va sfatuiesc sa folositi foietaj facut in casa, nu cumparat. Oricum, in comert nu gasim atat de usor foietaj din faina integrala. Cel putin, eu nu am vazut pana acum. Pentru umplutura am folosit un borcan cu ciuperci taiate Sun Food, conservate dupa metode traditionale, fara aditivi alimentari. Reteta pateurilor cu ciuperci este destul de simpla, exceptand aluatul foietaj care, desi nu se face deloc greu, necesita un pic de timp.
Va recomand si o alta reteta de pateuri de casa umplute cu carne tocata. Sunt delicioase, iar aluatul nu se face deloc greu.
Ingrediente – Pateuri cu ciuperci (9 bucati)
- 200 g aluat foietaj din faina integrala (jumatate din ingredientele din reteta aluatului)
- 1 borcan ciuperci Sun Food / ciuperci proaspete 500 g
- 1 lingura ulei de masline
- 3 linguri vin alb demisec/apa
- 1 catel usturoi
- 1 lingura patrunjel tocat
- 100 g cascaval (eu am folosit Emmentaler)
- piper
- sare
- 1 galbenus de ou + 2 linguri lapte (pentru uns)
- seminte de susan
Mod de preparare – Pateuri cu ciuperci
- Scurgem ciupercile si le clatim sub un jet de apa rece. Le lasam sa se scurga.
Va recomand sa folositi ciuperci proaspete pentru aceasta reteta (champignon, hribi, galbiori). In acest caz, stergem ciupercile proaspete cu un servet umed si le taiem in cubulete potrivite. Pentru preparare urmam pasii de mai jos.
- Intr-o tigaie antiaderenta, punem o lingura de ulei de masline si un catel de ustuoi necuratat, dar zdrobit. Il sotam 1 minut, apoi il eliminam si adaugam ciupercile.
- Adaugam vinul alb sau apa, patrunjelul tocat, sare si piper, si amestecam. In momentul in care tot lichidul s-a evaporat, stingem focul si lasam ciupercile sa se raceasca.
- Intre timp, taiem cascavalul in cubulete mici.
- Intindem foietajul, pe masa usor pudrata cu faina, intr-o foaie de 5-6 mm si il taiem in dreptunghiuri de cca 8-9 cm lungime si 5-6 cm latime.
- Asezam cate o lingurita de ciuperci si cateva cubulete de cascaval pe una dintre jumatatile dreptunghiului. Acoperim umplutura cu cealalta jumatate de aluat si sigilam bine marginile. Practicam trei mici taieturi pe suprafata fiecarui pateu.
- Ungem pateurile cu mixul de galbenus si lapte si le pudram cu seminte de susan.
- Le coacem in cuptorul peincalzit la 200°C, functie traditionala, treapta a doua de jos in sus, pentru cca 15 -20 minute.
- Cand s-au rumenit uniform, le scoatem din cuptor, le asezam pe un gratar si le lasam sa se raceasca.
- Le servim cu pofta.
Pofta buna!
Nu o sa iti vina sa crezi, dar am cumparat ciuperci 🙂 O incerc !
Osim, ma bucur ca iti place reteta!
Daca le-ai incercat, sa ne spui cum au fost.
Delicioase ! Au disparut imediat. M-am adaptat la ce aveam prin casa , asa ca am folosit ciuperci proaspete si branza cheddar. Paba si fetitele mele mofturoase cand e vorba de ciuperci au mancat. Saru` mana pentru reteta.
Sa va fie de bine!
Ajutati-ne, va rugam cu retete si idei de retete vegetariene.
Multumesc!
Isabela, sigur ca da, in curand voi posta mai multe retete vegetariene.
Cu drag!
Minunate! M-am adaptat la ingredientele disponibile în casă, așadar am folosit ciuperci proaspete și telemea. Până și soțul și fetele mele, care sunt pretențioase când vine vorba de ciuperci, au mâncat cu plăcere. Mulțumesc mult pentru rețetă.