Retete culinare Mancare – Chiftele de dovlecei si ciuperci
Chiftelele de dovlecei si ciuperci sunt ideale atat ca gustare calda sau rece, cat si ca fel principal pentru un pranz sau o cina lejera. Eu le-am facut in speranta ca le vom manca la cina, dar s-au terminat cu mult inainte. Asa cum v-am mai spus, dovleceii nu se afla pe lista legumelor mele preferate, dar am cateva retete cu dovlecei pe care le ador. Placinta cu dovlecei si morcovi este una dintre retetele mele preferate si, dupa ce am incercat aceste chiftele, sigur le includ si pe ele pe lista. Reteta este foarte simpla si rapida, asa ca va invit sa o incercati. Va recomand sa folositi dovlecei zucchini pentru aceste chiftele. Au un gust mai delicat decat dovleceii romanesti si contin mai putina apa.
Ingrediente – Chiftele de dovlecei si ciuperci (16 bucati)
- 400 g dovlecei rasi
- 200 g ciuperci champignon
- 2 linguri ulei de masline
- 50 ml vin alb demisec/50 ml apa
- 1 catel usturoi
- 200 g ricotta/urda de vaca
- 4 linguri parmezan/cascaval ras
- 2-3 linguri pesmet
- 1 ou
- sare
- piper
- pesmet/malai fin (pentru tavalit)
Mod de preparare – Chiftele de dovlecei si ciuperci
- Spalam dovleceii, ii stergem bine si ii dam pe razatoarea cu gauri medii (daca dovleceii sunt mari, ii taiem in doua, pe lungime, si eliminam samburii). Stergem ciupercile cu hartie absorbanta de bucatarie si le dam si pe ele prin razatoare.
- Incalzim 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam un catel de usturoi necuratat, dar zdrobit cu un cutit. Dupa cca 1 minut, eliminam catelul de usturoi si adaugam dovleceii si ciupercile.
- Amestecam, pe foc mic, pana cand legumele se inmoaie putin (cca 3-4 minute), apoi adaugam vinul sau apa.
- Calim legumele pana cand se evapora complet vinul, apoi stingem focul si le lasam sa se raceasca.
- Amestecam legumele reci cu 1 ou, parmezanul ras, ricotta bine scursa, sare si piper.
- In cazul in care compozitia chiftelelor nu este suficient de bine legata, adaugam 2-3 linguri pesmet.
- Cu mana usor umeda, formam chiftelele si le tavalim prin pesmet (eu am folosit un malai usor prajit, special pentru chiftele si snitele, dar puteti folosi un tip de malai simplu, dar foarte fin, sau pesmet).
- Asezam chiftelele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le stropim cu 1 lingura de ulei de masline.
- Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 20 minute.
- Daca vrem sa obtinem chiftele crocante, le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, functia ventilata, cu usa foarte putin intredeschisa, pentru cca 20 minute.
Pofta buna!
Wow, ce bine arata! Neaparat trebuie sa le incerc 🙂
Cris, tare ma bucur ca iti plac!
Sunt dementiale…Am incercat reteta cu urda si am determinat sa manance muuulte piftelute, oameni care urasc urda si ciupercile :)))
Sa va fie de bine!! Ma bucur muuult ca v-au placut!
Am sa le incerc azi!Se pot praji in ulei?
Maria, sigur ca da, le poti praji.
Sunt foarte gustoase. multumim pt. reteta. Le voi face astazi din nou.
Sa va fie de bine, Anna. Ma buur ca v-au placut!