Retete culinare Pizza – Pizza cu porumb
In Italia intalnim destul de rar pizza cu porumb, dar cand o gasim in pizzerie, aceasta se numeste Pizza Mimosa. De ce acest nume? Pentru ca bobitele de porumb o fac sa semene foarte bine cu Torta Mimosa, un tort absolut delicios, umplut cu crema de vanilie si acoperit in intregime cu mici cubulete de pandispan. Tortul Mimosa se pregateste, de obicei, pe data de 8 martie, de Ziua femeii. Am mancat pizza cu porumb si in tara, dar nu m-a incantat deloc. Toppingul era mult prea incarcat, pe aceeasi pizza aveam porumb, ceapa, carnati, masline, ardei, ciuperci si inca alte cateva legume. Nu am inteles nimic din gustul ei, asa ca am lasat-o in farfurie. Pizza Mimosa este, aparent, saraca in ingrediente, dar extraordinar de gustoasa. Bobitele de porumb crocante Sun Food se combina de minune cu mozzarella si cubuletele de prosciutto cotto. Daca vreti sa o incercati, va recomand sa nu mai adaugati nimic in afara ingredientelor din reteta. Macar o singura data incercati-o in aceasta varianta si, daca vi se pare prea „saraca”, puteti sa o imbogatiti dupa gustul personal. Eu sunt convinsa ca o sa va placa asa cum e.
Ingrediente – Pizza cu porumb (4 pizza de 20 cm ø)
- 500 g faina pentru pizza
- 250 -260 ml apa calduta
- 20 g drojdie proaspata/6 g drojdie uscata
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita rasa zahar
- 2 lingurite pline sare
- 200 g boabe de porumb Sun Food
- 125 ml smantana densa pentru gatit
- 150 g mozzarella din lapte de bivolita/vaca
- 100 g prosciutto cotto/sunca de Praga
- 1/2 lingurita ulei de masline + 1/2 lingurita pesmet (pentru tapetat tava)
Mod de preparare – Pizza cu porumb
- Punem drojdia intr-un pahar, adaugam zaharul si amestecam pana cand se lichefiaza. Adaugam 2 linguri de apa calduta si 2 linguri rase de faina (din cantitatea toatala de faina) si amestecam bine. Acoperim paharul cu folie de plastic alimentara si il lasam intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pentru cca 15 minute.
- Punem faina intr-un vas, adaugam drojdia in centrul fainii, uleiul de masline si apa usor calduta (pa trebuie sa aiba o temperatura de cca 35°C). Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sarea.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de mana (cca 15 minute).
- Punem aluatul intr-un vas usor uns cu ulei, il acoperim cu folie de platic alimentara si il lasam sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul.
- Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il impartim in patru bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat (intindem aluatul cu mana, nu cu facaletul) intr-o foaie rotunda, de cca 6-7 mm grosime.
- Punem pizza in tava tapetata cu ulei de masline si pesmet. Ungem uniform suprafata pizzei cu smantana, apoi adaugam cubuletele de prosciutto cotto si boabele de porumb bine scurse.
- Introducem pizza in cuptorul preincalzit la 200°C, pe treapta a doua de sus in jos, pentru cca 6-7 minute. Dupa 7 minute, deschidem usa cuptorului si, foarte rapid, adaugam mozzarella taiata cuburi, pe intreaga suprafata a pizzei.
- Coacem pizza inca 5-6 minute, apoi o scoatem din cuptor si o servim. Este delicioasa!
Pofta buna!
Este o pizza delicioasa.
Ai dreptate in privinta toppingului pe care-l gasesti la pizza servita in restaurantele de la noi. In momentul cand au pus ceapa si cabanos intr-o pizza care are si porumb nu mai are gust deloc.
Eu ca si topping folosesc sunca de pizza/praga, ciuperci, cascaval si boabe de porumb.
Perfect de acord cu tine, Nico. Suna perfect toppingul tau, si eu adaug ciuperci uneori si iese absolut delicioasa.
ce bine arata! initial am crezut ca e cu porumb de anul asta, ca tot am fiert cativa zilele trecute. Tocamai mi-am asigurat meniul de sambata! multam pentru reteta!
Alex, ma bucur ca iti place reteta. Sa ne spui cum a iesit daca o incerci.
Sigur o voi incerca! Arata delicious si imi place ca nu e incarcata cu muuuulte minuni. E prima oara cand vad o pizza fara sos de rosii pe blat 🙂 (in afara de pizza bianca) Felicitari pt tot ceea ce faci!
Vale, ma bucur mult ca iti place. O sa mai vin si cu alte retete de pizza fara sos de rosii.
La multi ani!multa sanatate,fericire si momente minunate petrecute alaturi de cei dragi! Succes in continuare pentru realizarea tuturor planurilor.pupici
Multumesc mult, draga mea!!
Laura, arata f bine, sunt convinsa ca e super buna; eu fac de multe ori pizza in casa, dar aluatul imi iasa destul de tare…sotul zice ca e ok, dar copii spun ca e prea crocanta…aluatul trebuie sa fie mai moale? sau sa pun mai mult ulei? nu stiu unde gresesc
Draga mea, nu iti pot da un raspuns exact, pentru ca nu stiu care este reteta pe care o faci tu. In general, aluatul trebuie sa aiba o consistenta elastica si sa fie usor de lucrat. Nu trebuie sa fie tare.
Laura, unde gasesc smantana densa pentru gatit? stii vreo marca din Romania?
Dorotea, eu am folosu Gran Cucina si stiu ca se gaseste si in tara. Eu am vazut-o in Mega, Billa, Kaufland.
Daca nu o gasesti, foloseste covalact sau napolact. Daca sunt prea lichide, pune smantana intr-o sita tapetata cu tifon si las-o la scurs cca 30-45 minute sau pana cand atinge consistenta celei din imagine.
Te pup!
Multumesc! acum am la dospit aluatul de la pizza margherita (pe care o gatesc a nu stiu cata oara) si curand am sa incerc si reteta aceasta!
Cu drag! Sa imi spui cum a iesit.
Te pup!
Este o pizza minunata, multumesc pentru reteta.
Poti sa pui si o reteta de pizza prosciutto e funghi sa o compared cum o FAC EU.
Deeeeeliciu!!!! Pe cat de sceptica eram cand m-am pus pe treaba, eu folosind foarte rar porumb in mancaruri, pe atat de multumita m-am declarat cand am terminat de savurat. Aluatul meu a iesit cumva mai pufos, adica mai gros, desi crocant, lucru nemaipomenit! Te lingi pe degete si nu te poti opri din mancat. Multumesc pentru ideea buna, buna de tot pentru cina!
Este smantana fermentata sau din accea dulce de gatit? intreb deoarece in poza mi se pare foarte densa si nu stiu daca smantana dulce cea de gatit are o asemenea textura.
Mersi frumos de raspuns
Draga Elena, am folosit smanatana fermentata pentru gatit.
Cu mult drag!