Retete culinare Prajituri – Eclere de ciocolata cu crema de ananas
Eclerul, alaturi de amandina si savarina, este desertul de care nu cred ca m-as putea satura cu una cu doua. Cand eram prin clasa a sasea, s-a deschis langa scoala o cofetarie (pe vremea mea inca exista frisca naturala prin cofetarii si prajiturile erau foarte bune). De cate ori aveam bani, faceam o scurta si dulce pauza la cofetarie, unde comandam una dintre cele trei favorite: ecler, amandina sau savarina. Acum, de cate ori prepar una dintre cele trei prajituri, ma intorc un pic in timp, in cofetaria de langa scoala. De data aceasta am preparat niste eclere mai indraznete, ca sa spun asa. Am adaugat cacao in aluat si le-am umplut cu o crema de ananas, preparata cu ajutorul cubuletelor parfumate de ananas Sun Food. Reteta este foarte simpla, vreau sa subliniez asta, pentru ca stiu ca multe persoane se sperie de modul de preparare al aluatului oparit.
Ingrediente – Eclere de ciocolata cu crema de ananas (14 bucati)
- 175 ml apa
- 50 g unt
- 100 g faina
- 2 oua mari
- 1 lingura cacao (5 g)
- 1 varf cutit sare
Ingrediente – Crema de ananas
- 400 g ananas cuburi Sun Food
- 100 ml sirop de ananas din conserva
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 30 g amidon de porumb
- 1 varf cutit sare
- 1/2 lingurita curcuma
- 1 baton vanilie (semintele)
Ingrediente – Glazura de ciocolata
- 8 linguri zahar pudra
- 2 linguri rase cacao
- 4-5 linguri apa rece
Mod de preparare – Eclere de ciocolata
- Intr-o craticioara medie, pe foc mic, punem apa, untul taiat bucatele si sarea. In momentul in care untul s-a topit si apa incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam pana cand aluatul se desprinde de pe marginile cratitei.
- Stingem focul si lasam aluatul sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, adaugam ouale, pe rand.
- Mare atentie aici, pentru ca daca adaugam prea mult ou si aluatul iese prea lichid, nu se mai poate repara. De aceea, dupa ce vom adauga primul ou, amestecam bine astfel incat sa fie perfect incorporat in aluatul oparit, apoi adaugam al doilea ou, treptat (il spargem intr-o farfurie si il amestecam usor cu furculita. In acest fel in putem adauga mai usor aluatului de eclere)
- Dupa ce am incorporat ouale, adaugam cacaua cernuta si amestecam pana la omogenizare.
- Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt si formam, cu ajutorul unui sac à poche caruia ii atasam un cap rotund de cca 1.5 cm ø), eclere de cca 6-7 cm lungime.
- Le coacem 20 de minute in cuptorul preincalzit la 190°C, apoi inca 10 minute la 170°C.
- Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca complet, asezate pe un gratar.
Mod de preparare – Crema de ananas
- Scurgem cuburile de ananas si le punem in robot. Adaugam 100 ml din siropul din conserva si mixam pana cand obtinem un piure relativ fin. Ca sa avem un piure foarte foarte fin, dupa ce am mixat ananasul in robot, il pasam cu blederul.
- Punem piureul pe foc mic, pana cand se incalzeste.
- Separat, amestecam galbenusurile, zaharul, amidonul, semintele unei pastai de vanilie, sarea si curcuma cu 2 linguri din piureul de ananas.
- Turnam piureul cald peste compozitia de galbenusuri si amidon si amestecam bine. Fierbem crema pe foc mic, pana cand se ingroasa (cca 10 minute).
- Stingem focul, acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca complet.
Mod de preparare – Glazura de ciocolata
- Punem zaharul pudra intr-o farfurie adanca, adaugam cacaua si, treptat, apa rece. Amestecam pana cand obtinem o consistenta usor cremoasa.
Asamblare – Eclere de ciocolata cu crema de ananas
- Taiem eclerele reci pe lungime in doua jumatati. Inmuiem jumatatea superioara a fiecarui ecler in glazura de ciocolata. Le aseazam pe un gratar si lasam glazura sa se scurga si intareasca.
- Umplem cealalta jumatate de ecler cu crema de ananas si, dupa ce jumatatea glazurata s-a scurs bine si s-a intarit, o adaugam peste crema de ananas.
- Punem eclerele la frigider pentru cca 30 minute, apoi le gustam cu foarte multa pofta. Sunt delicioase!
Pofta buna!
Woooow. Arata genial. Povestea de mai sus m-a dus cu gandul la copilaria mea, fiind innebunita dupa eclere de orice fel 🙂 P.S. Imi place foarte mult site-ul si am gasit de asemenea foarte multe retete pe stilul meu 🙂 Felicitari pentru tot! Numai bine, Cris
Cris, ma bucur foarte mult ca iti plac retetele mele si te astept cu drag sa le incerci. Te pup!
Revin :)))
Le-am facut si eu sambata si duminica nu mai erau pe tava. O crema delicioasa, racoritoare, gustoasa si foarte usor de facut. Sarumana de reteta!
Pupici!
le-am facut si eu aseara insa :
1. posul a fost prea mic, trebuia sa le fac mai late, au iesit niste mini eclere, dar sunt ok.
2.crema mi se pare prea dulce, si nu am pus toata cantitatea de zahar din reteta, am avut o alta marca de conserva de ananas, poate si din cauza asta…insa clar o sa mai fac crema caci e super.
Adina, draga mea, ma bucur mult ca ti-au placut!
Buna seara
Acum incerc si eu reteta
Este ok. Foarte buna
Multumesc Laura
Rodica, ma bucur ca-ti place.
Spor si pofta buna!
Buna Laura,
Cu ce as putea sa inlocuiesc curcuma? Merge si fara?
Multumesc anticipat.
Sorina, poti exclude cucrcuma din reteta sau o poti inlocui cu 1 varf de cutit de sofran.
Trebuie sa le incerc si eu. Mereu am considerat reteta prea grea pt o incepatoare, asa cum sunt eu, dar…tu le spui asa de simplu, incat merita sa incerc!!
Andreea, sunt convinsa ca or sa-ti iasa impecabil.
Te pup si spor!
Delicioase, multumim pentru reteta !
Cu mult drag! Ma bucur ca ti-au placut.
Am incercat reteta ta si mi-au iesit niste eclere perfecte!!!! Fiind si primele ever! Un singur lucru ar fi de zis: cred ca ar fi mai bine sa fie taiate eclerele cand sunt calde, ca sa iasa aburul si sa se evite sa se inmoaie interiorul.
Mariana, felicitari! Ma bucur mult ca ti-au placut.
Draga Laura,
Am incercat si eu aceasta reteta insa interiorul eclerului a ramas crud. Oare ce am gresit? Multumesc
Draga Ileana, daca au iesit crude in interior, trebuia sa maresti timpul de coacere cu cca 5 minute.