Retete culinare Sosuri – Sos Barbecue (BBQ Sauce)
Unul dintre cele mai cunoscute si iubite sosuri americane este sosul barbecue, mai cunoscuta fiind denumirea abreviata a acestuia, BBQ Sauce. Exista foarte multe variante ale retetei originale, dar toate au in comun ingredientele de baza: sos de rosii, otet, zahar sau melasa. Pentru un sos barbecue picant se foloseste sosul tabasco, iar pentru un gust usor afumat putem folosi sare afumata sau paprika afumata. Sosul barbecue se foloseste ca marinada, pentru uns coastele de porc preparate la gratar sau ca topping pentru carnea de porc, pui, preparata si ea la gratar. Eu l-am folosit de cateva ori, in combinatie cu putin sos de rosii, la pizza, dar de cele mai multe ori il folosesc cand fac coaste de porc la gratar sau aripioare de pui la cuptor. Pentru sosul barbecue am folosit o conserva de rosii cuburi decojite Sun Food, un produs 100% natural si gustos.
Ingrediente – Sos Barbecue (cca 150 g)
- 1 conserva rosii cuburi Sun Food (400 g)
- 1 ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 50 ml ulei de masline
- 40 ml otet de mere/vin
- 2 linguri rase zahar brun
- 45 g mustar clasic Dijon
- 1 lingura sos worcester
- 2 lingurite sos tabasco
- 1 lingurita sare afumata
- 1/2 lingurita paprika afumata (optional)
Mod de preparare – Sos Barbecue
- Curatam, spalam si tocam marunt ceapa si cateii de usturoi. Ii sotam in uleiul incins, pentru 1-2 minute, apoi adaugam otetul si lasam sa se evapore complet. Adaugam rosiile cuburi, amestecam bine si lasam sosul sa fiarba 3-4 minute, apoi adaugam zaharul, mustarul, sosul tabasco si worcester si, daca dorim, paprika afumata.
- Amestecam sosul barbecue si il lasam sa fiarba, descoperit, pe foc mic spre mediu, pentru 20 de minute sau pana capata o consistenta cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, adaugam sarea afumata si amestecam.
- Stingem focul si pasam sosul cu ajutorul unui blender. Daca il dorim foarte fin, dupa ce l-am pasat, il strecuram printr-o sita cu gauri mici (eu asa procedez).
- Il lasam sa se raceasca, apoi il putem folosi pentru marinade, carne la gratar, pizza, etc.
- Il putem conserva in frigider, intr-un recipient ermetic, pentru cca 2 saptamani. Daca dorim sa il conservam pentru o perioada mai lunga, il congelam sau il punem in camara, in borcane sterilizate.
Pofta buna!
Arata foarte bine sosul BBQ si pozele ma fac sa salivez. Dupa ce trece ploaia si ies la gratar, il incerc sigur. Multumesc Laura!
Angela, draga mea, sa imi spui cum ti s-a parut. Pup si vreme frumoasa!
Interesant.Spune-mi unde se gaseste sare afumata, paprika afumata,sos tabasco.Cu stima, Violeta
Violeta, le poti gasi in magazinele online dedicate condimentelor dar si in hypermarketurile din Bucuresti.
Te pup!
Buna. As putea inlocui zaharul cu xylitol?
Foarte bun sosul BBQ, noua ne place mult, o sa il prepar si eu, pentru ca cel facut in casa e infinit mai bun decat cel cumparat 🙂
Bravo Laura! Asta e! Cand vad retete de sos BBQ fara nimic afumat ma doare capu……multumim ptr. reteta!
Cu mult drag, Cornel!