Retete culinare – Porridge cu fulgi de ovaz si mere
De cateva luni, micul meu dejun inseamna porridge. Bine, recunosc ca nu mananc chiar zilnic porridge, dar de 3-4 ori pe saptamana tot reusesc sa imi fac o portie. Uneori il combin cu mere, alteori cu fructe de padure, il indulcesc cu miere sau zahar brun si ii dau un plus de aroma cu scortisoara, cardamom sau tonka. Este o reteta atat de simpla si sanatoasa incat chiar merita incercata. Porridge-ul, atat de iubit de englezi, are un continut bogat in fibre, vitamine si minerale, elemente nutritive esentiale pentru energia zilnica si, in plus, ne ajuta sa ne pastram silueta. Dupa parerea mea este una dintre cele mai sanatoase retete pentru micul dejun, gustare si chiar cina. Fulgii de ovaz se gasesc peste tot in Romania, deci nu va ramane decat sa incercati aceasta delicioasa reteta de porridge.
Ingrediente – Porridge cu fulgi de ovaz si mere
- 300 ml lapte degresat (0,1 % grăsime)
- 40 g fulgi de ovăz
- 1 măr mediu
- 1 linguriță îndulcitor natural stevia/xylitol (opțional)
- migdale/alune/nuci/mere liofilizate
Mod de preparare – Porridge cu fulgi de ovaz si mere
- Punem laptele intr-o craticioara, adăugăm fulgii de ovăz și amestecăm bine. Dacă dorim, putem adăuga 1 linguriță de îndulcitor natural stevia sau xylitol.
- Fierbem porridge-ul pe foc mic pentru 4-5 minute sau până când consistența devine ușor cremoasă.
- Stingem focul și, dupa ce porridge-ul s-a racit putin, încorporăm un măr mediu curățat de coajă și tăiat în cubulețe potrivite.
- Punem porridge-ul în boluri și îl lăsăm să se răceasca. Eu il mananc rece, dar se poate manca si cald.
- Îl servim cu nuci/migdale/alune tăiate în bucăți potrivite, diverse fructe proaspete sau uscate. Pofta buna!
Ai incercat reteta? Trimite-mi poza!
Buna dimineata!
de cata apa este nevoie?nu vad nicaieri in reteta cantitatea de apa necesara.
O zi buna!!
Nu este nevoie de apa, doar daca vrei sa inlocuiesti laptele.
Dacă punem lapte, nu mai este nevoie de apa. In rețeta este indicată cantitatea
de 300 ml de lapte.
Dacă preferață varianta vegetariană, doar înlocuiți 300 ml de lapte cu 300ml apă
Poftă mare! 🙂
Draga Laura ,felicitari pentru toate recetele precedente si idea sa postezi receta de porridge pt micul dejun,am trait 10 ani in NZ si il aveam pe masa de 2 ori pe saptamina,odata faceam mamaliguta cu lapte si restul tost si ceai un ou fiert si piinea -tostul il mincam cu margarina din ulei de masline si cu un ,,screp” de vegeminte,produs din drojdie de bere cu multa vitamine din complexul B,dar nu -l gasesc aici in EU ,Serbia unde traiesc. Te rog cind puni porridgeul la fiert adaugi si putina sare,macar ca il indulcesti pe urma. Incearca si varianta numai sarata cu o lingura de ulei de masline,nu e chiar plesanta dar e tare sanatoasa si buna pentru zilele de post care urmeaza salut Viorica
…la 300 ml lapte…cata apa punem ?
Draga Laura!
Servesc foarte des porridge la micul dejun. Am descoperit aceasta fiertura, cand am studiat pe net efectele exceptionale pentru organismul uman ale ovazului, Fierb intodneauna cu apa, apoi adaug lapte, sau iaurt/kefir. O singura data am uitat sa presar putina sare, gustul a lasat de dorit. Prima data am servit de cina, nu am dormit toata noaptea, are un efect asemanator cofeinei :). Am gasit si o metoda mai facila: seara pregatesc (40 de grame fulgi de ovaz de persoana) 1 ceasca de fulgi, 2 cesti de apa, putina sare. Pun la fiert, pana da in clocot, apoi acopar cu un capac. Dimineata amestec cu lapte, si tot ce-mi convine, eventual incalzesc putin. Este foarte gustos!
Acestea sant experientele mele, am incercat sa conving prietenele mele, se merita sa incercam metode noi, insa am observat ca multi oameni nu prea vor sa guste cereale „natur”, de aceea iti multumesc pentru reteta, este foarte buna!
Monika
Pnetru ca momentan mananc Dukan, mi-am facut de multe ori acest porridge dintr-o cana de lapte degresat si doua linguri de tarate de ovaz. Nu-i pun indulcitor, pentru ca nu simt nevoia sa mananc dulce. Imi place foarte-foarte mult, as manca dimineata, la pranz si seara, daca n-as fi restrictionata de cantitatea de tarate.
Felicitari pentru reteta!
Foarte sanatos si satios acest mic dejun, eu il servesc alaturi de fructe de padure.
Se poate prepara si cu apa in loc de lapte insa parca nu mai este asa gustos.
Multumesc mult pentru aceasta idee…dimineata eu mancam 2 linguri de tarate de ovaz cu iaurt 0,1% grasime, acum am sa alternez cu acest porridge….
Eu am mai luat si alte retete exceptionale de pe blogul tau, asa ca iti multumesc inca o data.
Te tzuc cu drag si sa ai o primavara frumoasa si in suflet !
Multumesc si eu pentru idee. La mere nu m-am gandit. Eu il prepar aproape in fiecare dimineata cam de un an. Sotul meu nu mananca micul dejun in mod normal, insa de cateva luni, am reusit sa-l fac sa manance :-). Zambesc de multe ori dimineata cand ma intreaba: ” Ramo, ai facut poridge?” . Noua ne place cu esenta de vanilie sau de portocale. Uneori mai pun cacao sau scortisoara. E foarte bun si satios.
L-am facut !!!
Multumesc tare, tare mult !
Sa ai o primavara in suflet, ca-n basme, te tzuc!
Sunt fan porridge convins:) Îl fac/mănânc în diverse combinații. Vă solicit ajutorul în descifrarea secretului folosirii corecte a produsului ”Digesta cremogen” de la SOLARIS, pe care l-am descoperit recent… Poate greșesc eu ceva/undeva, dar ”aluatul” meu cu cremogen Digesta, rămâne cumva necoapt, cu gust făinos (nu are nici pe departe gustul fin, atât de clamat 🙁
Mulțumesc și ”Sărbători luminate !” vă doresc 🙂
Din pacate nu am folosit niciodata acest produs. O sa caut info despre Digesta Cremogen si, in cazul in care il voi cumpara si folosi, voi reveni cu un raspuns.
Se găsește la orice magazin naturist, nu costă mult și pare a fi utilizabil la multe preparate dietetice, doar că eu nu am reușit – sau poate așteptările mele să fi fost exagerate ? 🙂
Am si eu o intrebare,mierea si scortisoara le pui cand adaugi fulgii in lapte?
Laura, da, daca folosesti miere si scortisoara, le adaugi in momentul in care pui laptele pe foc.
Buna reteta de mai sus pt cate persoane este?
Carina, draga mea, pentru maxim doua persoane.
Imi place, e Ok!, îmi place site-ul…
Mulţumesc!
Si eu multumesc.