Retete culinare Paine – Paine crocanta cu seminte
Daca va place painea crocanta tip wasa, atunci trebuie sa incercati aceasta reteta. Pe langa faptul ca este extrem de sanatoasa, consistenta este crocanta si ramane astfel chiar si dupa cateva zile. Pe langa atat de sanatosii fulgi de ovaz, avem nevoie de faina de orez, seminte de floarea soarelui si dovleac, susan si seminte de in. Poate inlocui cu succes painea in cazul in care sunteti la dieta sau doriti sa va pastrati silueta. Dupa ce am terminat dieta am inceput sa gasesc alternative pentru painea alba si aceasta este una dintre retetele de paine pe care o fac cel mai des.
Ingrediente – Paine crocanta cu seminte (1 tava de cca 50×40 cm)
- 120 g faina de orez
- 500 ml apa rece
- 120 g fulgi de ovaz
- 50 g seminte curatate floarea soarelui
- 50 g seminte curatate de dovleac
- 50 g susan
- 50 g seminte in
- 1 lingurita sare
- 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare – Paine crocanta cu seminte
- Punem toate ingredientele solide intr-un vas (faina de orez, fulgii de ovaz, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac, semintele de in si susan si sarea) si le amestecam.
- Adaugam apa si uleiul de masline si amestecam. Consistenta finala este foarte lichida.
- Lasam compozitia cca 5-6 minute, astfel incat fulgii de ovaz sa absoarba o parte din apa.
- Tapetam tava cu hartie de copt, usor unsa cu ulei de masline si distribuim compozitia pe intreaga suprafata a tavii.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit la 160°C, functie traditionala (caldura de jos si de sus) si dupa 20 de minute de coacere, scoatem tava si taiem painea in bucati dreptunghiulare. Daca nu o taiem dupa primele 20 de minute, vom avea dificultati sa o taiem dupa aceea.
- Dupa 30 de minute de coacere, setam cuptorul pe functia ventilata si coacem painea inca 10 minute.
- In ultimele 10 minute de coacere, intredeschidem usa cuptorului, astfel incat sa permitem evacuarea aburului acumulat in cuptor.
- Daca avem cuptor traditional, pe gaz, coacem painea la foc mediu, treapta a treia a cuptorului si dupa 30 de minute, intredeschidem usa cuptorului si lasam painea sa se coaca cu usa usor intredeshisa.
- Dupa 60 minute, painica noastra trebuie sa fie rumenita uniform si crocanta. O scoatem din cuptor si asezam feliile pe un gratar. Le lasam sa se raceasca complet si le servim.
- Eu las painea pe o farfurie, in bucatarie. In acest fel se mentine crocanta pentru 4-5 zile.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Paine crocanta cu seminte
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
24 Review(s) Based on
Super idee si tare sanatoasa ! Te pup Laura draga!
Draga Laura te „urmaresc” de cativa ani ,am cateva retete preferate invatate de aici , de la tine si in general imi place sa citesc ce postezi sau sa admir pozele !
Voi incerca si aceasta reteta ! Imi lipseste faina de orez , sper sa o gasesc in magazine .
Multumesc !
Delicioasa trebuie sa fie!
Buna Laura,
Urmaresc fiecare reteta postata de tine; am si incercat foarte multe. Imi place sa suntem pe aceeasi lungime de unda privind gusturile. Exista multe bloguri culinare, insa parca cu tine ma potrivesc cel mai bine 🙂
O nelamurire am… dupa 20 minute scoatem painica si o taiem…apoi o mai lasam INCA 30 minute? Si apoi inca 10 minute pe ventilatie?
Cristina, draga mea, da, este corect. „Aluatul” painicii este mai lichid si temperatura la care o coacem, este mica, 160°C, deci trebuie sa o lasam mai mult in cuptor ca sa iasa crocanta. Pup!
Ce buna este aceasta paine! Aveam multe seminte prin camara care si-au gasit bine locul in ea. 🙂 Nu am avut faina de orez, dar este delicioasa si cu faina de grau. Am numit-o „lembas”, painea elfilor minunati din „Stapanul inelelor”. Multumim mult, Laura!