Retete culinare torturi – Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba
Revelionul la noi acasa inseamna tort de ciocolata. Asa cum spune sotul meu, nu conteaza aperitivele si nici felurile principale. Daca exista tortul de ciocolata, masa de Revelion este completa. Am incercat sa propun un tort cu fructe dar nu prea am avut succes. Bine, adevarul e ca nici eu nu zic nu in fata unei felii de tort de ciocolata, asa ca de data aceasta am facut un delicios tort cu crema de ciocolata alba si cafea si ganache de ciocolata toblerone, preferata mea in absolut. Reteta tortului de ciocolata nu este deloc complicata si nici macar migaloasa, iar blatul are o consistenta perfecta pentru insiropat. Stiu ca spun asta despre majoritatea torturilor mele, dar acesta a fost atat de gustos si parfumat, incat o sa-l repet chiar zilele acestea.
Scuzati lipsa partiala a pozelor. Tortul a fost facut la o ora foarte tarzie si nu am avut timp si nici conditii adecvate pentru fotografii.
Ingrediente – Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba (24 cm Ø)
Ingrediente Blat Tort
- 250 ml apa calduta
- 200 g zahar alb
- 130 g zahar brun cu melasa
- 2 oua
- 125 g unt
- 20 g cacao
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 225 g faina
- 3/4 plic praf de copt
- un varf cutit sare
Ingrediente – Crema de ciocolata alba cu cafea
- 150 g ciocolata alba
- 100 ml cafea fiarta
- 250 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Ingrediente – Ganache de ciocolata toblerone
- 200 g ciocolata toblerone
- 400 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Ingrediente – Sirop de cafea
- 250 ml apa
- 2-3 linguri cafea
- 125 g zahar brun cu melasa/zahar brun simplu
- esenta de cafea
Ingrediente – Glazura de ciocolata
- 100 ml apa
- 170 g zahar
- 75 g cacao
- 12 g foi gelatina/10 g gelatina praf
- 90 ml smantana lichida indulcita pentru frisca
Mod de preparare blat
- Punem intr-o cratita apa, ambele tipuri de zahar, untul taiat in bucatele, cacaua amestecata cu bicarbonatul si ulterior data prin sita si amestecam bine. Punem compozitia pe foc mic, circa 15 minute, sau pana cand zaharul si untul sunt complet topite si compozitia capata consistenta unui sirop subtire. Este foarte important ca siropul sa nu fiarba!
- Stingem focul si lasam siropul sa se raceasca la temperatura camerei sau, daca va grabiti si nu este foarte frig afara, o puteti lasa pe balcon/terasa, acoperita cu un capac.
- Adaugam ouale, frecate cu putina sare, in siropul rece si amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si data prin sita.
- Mixam compozitia pana cand se deschide putin la culoare si capata o consistenta foarte putin cremoasa.
- Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina si coacem blatul in cuptorul preincalzit la 170°C pentru circa 35-40 minute.
- Dupa 30 de minute, deschideti usa cuptorului si intepati blatul cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, blatul este copt, daca nu, il mai lasam la copt inca 5-10 minute.
- Lasam blatul viitorului nostru tort de ciocolata sa se raceasca cateva minute in forma, apoi il rasturnam pe un gratar unde il lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit complet, il taiem in 3-4 foi. Consistenta blatului este asemanatoare cu cea a negresei cu inima de cocos.
Mod de preparare – Crema de ciocolata alba si cafea
- Topim ciocolata alba, taiata in bucatele mici, la bain-marie.
- In timp ce ciocolata se topeste, pregatim cafeaua. Putem folosi cafea normala sau decofeinizata, mai slaba sau mai tare, in functie de preferintele fiecaruia.
- Scoatem vasul cu ciocolata topita din bain-marie, turnam peste ea 1/4 cafea fierbinte si amestecam pana la omogenizare. Dupa acest pas, vom obtine o crema densa, cu o consistenta usor elastica. Adaugam treptat cafeaua ramasa, fierbinte, si amestecam bine. Acum vom obtine o crema cu o consistenta lichida.
- Dupa ce am adaugat cafeaua, adaugam smantana rece lichida nemixata si amestecam.
- Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introducem in frigider pentru 3-4 ore .
- Dupa 3-4 ore (dupa repaus consistenta va fi tot lichida, deci nu va speriati ca nu s-a intarit), scoatem crema din frigider si incepem sa o mixam la o viteza medie la inceput si dupa ce capata consistenta, la viteza maxima.
- Treptat, crema se va intari si va deveni pufoasa (avem nevoie de 4-5 minute de mixat, bineinteles timpul poate varia in functie de puterea mixerului fiecaruia).
Mod de preparare – Ganache de ciocolata Toblerone
- Taiem ciocolata toblerone in bucatele mici pe care le punem intr-o craticioara. Adaugam smantana lichida si amestecam.
- Punem craticioara pe foc mic (atentie! frisca nu trebuie sa fiarba deloc) si in momentul in care ciocolata s-a topit, stingem focul.
- Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider pentru 3-4 ore. Dupa repaus, crema va avea o consistenta mai densa fata de crema de cafea si ciocolata alba.
- Mixam crema ganache la o viteza medie pana cand capata consistenta, apoi la viteza maxima pana cand se deschide la culoare si devine pufoasa.
Mod de preparare – Sirop de cafea
- Punem apa intr-un ibric, adaugam zaharul si cafeaua (puteti folosi mai multa sau mai putina cafea) si in momentul in care incepe sa fiarba, stingem focul.
- Strecuram cafeaua fierbinte printr-o sita de panza, adaugam esenta de cafea dupa gust, si o acoperim cu un capac.
- Lasam siropul sa se raceasca.
Mod de preparare – Glazura de ciocolata
- Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
- Intr-o craticioara cu fund gros, punem apa, zaharul, cacaua si smantana lichida. Amestecam pana la omogenizare, dar cu grija, astfel incat glazura sa nu inglobeze prea mult aer.
- Cand glazura se apropie de punctul de fierbere (vom observa mici bule de aer la suprafata ei), stingem focul si adaugam gelatina stoarsa bine. Amestecam pana cand gelatina este complet topita.
- Lasam glazura sa se raceasca, la temperatura camerei, pentru circa 45-60 minute sau pana cand consistenta devine usor cremoasa.
Asamblare tort
- Montam un cerc detasabil in jurul primei foi de blat. Insiropam foaia uniform cu siropul rece de cafea, apoi adaugam un strat de crema de cafea. Nivelam crema, adaugam a doua foaie, o insiropam si adaugam un strat de ganache de toblerone.
- Acoperim cu a treia foaie, o insiropam si adaugam un strat de crema de cafea. Inchidem tortul de ciocolata cu ultima foaie, o insiropam si apoi imbracam suprafata si marginile tortului cu crema ganache ramasa.
- Intindem crema ganache intr-un strat cat se poate de uniform si bagam tortul in frigider pana cand se raceste suficient glazura.
- Asezam tortul de ciocolata pe un gratar si turnam glazura in centrul suprafetei tortului. Nu o intindem cu spatula, o lasam sa imbrace natural si uniform tot tortul.
- Lasam tortul pe gratar, sa se scurga foarte bine, apoi il bagam la frigider pana a doua zi.
- Eu am ornat marginile tortului cu un mix de fructe deshidratate (capsuni, zmeura, nuci macadamia, nuci pecan, etc) si pe deasupra cateva picaturi de ciocolata alba si coacaze proaspete.
Este delicios si foarte foarte parfumat! Pofta buna!
Arata delicios. Ce fel de ciocolata folosesti. Ma refer la cea alba ?
🙂
Roxana, draga mea, am cumparat-o de la mega image. Nu mai stiu exact ce marca este dar ambalajul este bej cu negru.
Pup!
La multi ani, Laura! Esti o adevarata incantare! Iti urmaresc postarile si gasesc mereu inspiratie! Sa ai un an frumos, asa cum presupun ca esti ca Om!
La multi ani, draga mea Ramona! Ma bucur mult ca iti place si multumesc pentru aprecieri!
Imi si imaginez ce delicios a fost. Crema cu cafea imi place mult si o sa o pun si eu in practica! O duminica placuta!
La multi ani, draga mea Rocsy! Ma bucur mult ca iti place!
Arata minunat si cred ca a fost delicios. O sa il incerc in februarie, de ziua mea, si atunci o sa revin cu impresii. Va doresc ca noul an sa va aduca sanatate si numai momente de bucurie. Felicitari pentru tot ceea ce faceti si multa putere de munca.va imbratisez
La multi ani, draga mea! Ma bucur mult ca iti place tortul. Astept impresiile dupa ce il faci.
Pup!
Laura, te rog spune-mi daca pot folosi la cremele de la tortul cu ciocolata smantana 32% grasime in loc de frisca lichida/ Multumesc frumos!!!
Mihaela, da, sigur ca poti. Cu drag!
Tortul arata mai mult decat fantastic! La multi ani Laura draga, sa ai un an nou minunat si plin de realizari!
La multi ani, draga mea! Ma bucur mult ca iti place!
Tortul arata demential,daca imi permiti sa-i spun asa :-)! Eu ador cafeaua in combinatie cu ciocolata, chiar revelionul trecut am facut un tort de acest gen inspirandu-ma din torturile tale. Dar daca zici ca blatul are consistenta celui de la negresa cu inima de cocos, m-ai cucerit complet! Este preferata noastra si cred ca este nemaipomenit ca blat de tort! Minunat!
La multi ani, mai multe realizari si vise implinite draga mea!
Pupici!
Draga mea, ma bucur mult ca iti place!
Pup cu drag si un nou an mai bun!
buna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc avest tort,dar pt copii vrebuna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc avest tort,dar pt copii vreau sa renunt la.cafea,sa maresc cantitatea de frisca la.crema de cioc alba?crezi ca fara cafea o sa mai fie ok ,ca savoare?multumesc mult
buna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc acest tort,dar pt copii vreau sa renunt la.cafea,sa maresc cantitatea de frisca la.crema de cioc alba?crezi ca fara cafea o sa mai fie ok ,ca savoare?multumesc mult
Draga mea, la multi ani! Ma bucur mult ca iti place tortul. Ai putea folosi nesquick in locul cafelei.
Gustul va fi diferit, dar gustos.
Te pup!
Minunat! Il asteptam tortul de revelion.
Ai mei nu agreaza gustul de cafea in prajituri. Cu ce pot inlocui siropul ca sa nu-i stric armonia?
Didi, draga mea, tare ma bucur ca iti place. Poti face un sirop cu whisky, brandy, sau un sirop simplu, apa, zahar si eventual putina esenta vanilie.
Pup!
Tortul arata divin si ciocolatos.Unde pot gasi zaharul brun cu melasa.Pot pune numai zahar brun la blat,daca in caz nu gasesc?Multumesc anticipat.
Alina, eu l-am cumparat de la mega image. Daca nu il gasesti, il poti inlocui cu zaharul brun simplu.
Te pup!
ce frumos arata. La multi ani cat mai dulci!
La multi ani, draga mea!
La multi ani! Iti doresc un an PERFECT!
Tortul pare exceptional. Vreau sa-l incerc de ziua mea, peste cca 2 saptamani.
Spune-mi, te rog, cu ce pot taia tortul in 4 foi egale? Eu tot timpul folosesc un cutit mai mare, insa niciodata nu ies egale. Exista vreun dispozitiv special? De care ciocolata toblerone ai folosit? Multumesc frumos pentru raspunsuri. Te pup.
La multi ani! Ma bucur mult ca iti place!
Draga mea, exista un dispozitiv in forma de fierastrau. Sigur il gasesti in magazinele de specialitate sau dadac nu, online.
Te pup!
La multi ani si un an plin de reaalizari!Foarte frumos tortul si cred ca este si foarte delicios.
La multi ani! Ma bucur mult ca iti place!
Pur si simplu superb! Ca tot ce se afla pe acest blog, dealtfel. La multi ani si felicitari pentru tot ce faceti!
La multi ani! ma bucur mult ca iti place tortul!
buna,te rog ajuta-ma cu un sfat,cu ce as putea inlocui cafeaua ca sa nu stric savoarea tortului,multumesc
Draga mea, daca este eliminata cafeaua, mi-e teama ca tortul va avea un alt gust. Eu te sfatuiesc sa folosesti aceeasi cantitate de lapte in care adaugi esenta de cafea. Nu am incercat-o in aceasta varianta, dar nu are de ce sa nu iasa.
Te pup!
ti-a iesit foarte bine. salivez doar vazandu-l in poza, dar daca eram cand l-ai facut nu mai ramanea nimic si pentru tine! cred ca a fost tare gustos 😀
Turbo, a fost foarte gustos si a avut o viata foarte scurta.
Ma bucur ca iti place.
ARATA DE PARCA AR FI FACUT DE UN COFETAR PROFESIONIST!FOARTE FRUMOS!
Multumesc, Silvia. Ma bucur mult ca iti place!
Tortul arata minunat si sunt sigura ca este delicios, citind combinatia de ingrediente pe care le-ai folosit – ciocolata si cafeaua sunt si preferatele mele. Sunt curioasa sa il incerc cat mai curand si sa il servesc impreuna cu fructe de padure, exact ca in fotografiile tale 🙂
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place. Daca il incerci, sa imi spui cum ti s-a parut.
Buna Laura. Observ ca dureaza cam mult pana este gata tortul acesta.
Vreau sa fie gata sambata dupa-amiaza. Ma gandeam sa fac blatul joi dupa-amiaza; tot joi sa fac cremele pe jumatate si sa le las in frigider pana vineri dupa-amiaza (nu doar 3-4 ore). O avea ceva? Vineri dupa-amiaza sa termin cremele si sa asamblez tortul. Ce zici? Crezi ca ar merge asa?
Cristina, da, poti face blatul si cremele joi. Daca cremele se intaresc pana a doua zi (este putin probabil sa se intareasca foarte mult, dar luam in considerare si acest lucru), le scoti vineri din frigider si le lasi neatinse cca 5-10 minute, pe masa din bucatarie, apoi incepi sa le mixezi. Faci acest lucru DOAR daca cremele sunt foarte foarte dense si nu le poti mixa imediat dupa ce le scoti din frigider.
Te pup si spor!
Buna, vroiam sa stiu crema cu care ai invelit tortul cum ramane cand se intareste…daca face pojghita sau ramne totusi crema? eu vreau sa imbrac un tort cu crema de cicolata si se lipeasca de ea bomboane M&M…si as fi vrut sa folosesc reteta asta… mersi
Sabina, draga mea, glazura se intareste. Poti lipi bombonele M&M fara nicio problema. Te pup!
Buna Laura! Tortul arata minunat, as vrea sa incerc si eu. Oare cate feliute iese din tort?
Buna Laura,
Spune-mi te rog ce gramaj are plicul tau de praf de copt, pentru ca spui ca trebuie 3/4 de plic. Eu aici unde locuiesc acum nu gasesc praf de copt la plic. In Romania un plic parca avea 10 grame, dar as vrea sa nu fie un detaliu din cauza caruia sa ratez blatul de tort, asa ca mai bine te intreb. Iti multumesc!
Draga mea, un plic in Romania are 8 g, deci trebuie sa folosesti undeva pe la 6 g.
Te pup!
Uite…am inceput sa fac acest tort. Sper din suflet sa imi iasa, mi se pare Putin complicat. De pe acest blog am incercari pana acum 3 torturi , doua din ele cu mare succes! Pumnii stransi! Oricum felicitari pentru toata munca ta! Bv
Tortul arata minunat!!! L am incercat si eu…dar nu prea mi a iesit si nu stiu ce am gresit…mi a iesit blatul gumos…nu mi a iesit pufos si nici nu a crescut foarte mult. Ce sfat imi dai?
Multumesc!
Buna Laura.Am o intrebare……….vreau sa folosesc cele doua creme,dar nu vreau sa folosesc blatul copt;as dori sa folosesc baza de la alt tort de al tau si anume cel cu biscuiti amaretti,visine,unt,etc……….baza de la tortul de mouse de quark.Ar merge?baza-bisuiti,crema1,apoi crema2?am nevoie de tort pentru Sambata. Multumesc mult.
Toata admiratia pentru ceea ce faci.
Am facut si eu tortul si a iesit minunat. Multumim!pup
Buna L aura.Am facut tortul asa cum ti-am relatat mai sus ca as vrea sa-l fac……..si a iesit divin.L-am facut pentru sotul cumnatei mele si aprecierile au fost urmatoarele „spectaculos de bun”.Esti deosebita.Iti multumesc pentru tot.
Buna Laura, doresc sa incerc si eu reteta aceasta si ma intereseaza daca smantana pentru frisca o pot inlocui in cazul cremelor de mai sus cu frisca lichida la cutie?
Iti multumesc si-ti doresc spor in toate.
Sigur ca da, poti folosi frisca lichida naturala sau vegetala. Pup!
Buna Laura,
te rog spune-mi ce dimensiune a avut tava in care l-ai facut?
O zi frumoasa
Buna Laura.
Ar trebui sa maresc cantitatile daca am doar o forma de 26 cm?
Multumesc,
Oana
Oana, draga mea, nu este nevoie. Tortul iese perfect, cu gramajul din reteta, si intr-o forma de 26.
Pup si spor!
Felicitari pentru un site minunat si retete delicioase! E siteul meu preferat pentru prajituri/torturi.
Buna, Laura
Ce fel de ciocolata Toblerone ai folosit? Cu lapte sau alba?
Tany, am folosit ciocolata toblerone clasica, cu lapte. Te pup!
Buna ziua,
Imi puteti explica cum se ‘taie blatul in 3-4 foi’? Sunt novice. 😀 Va multumesc.
Cristina, exista un anumit dispozitiv special pentru taiata pandispanul in foi egale. Este asemanator unui fierastrau.
Daca nu il gasesti, Il tai cu un cutit foarte bine ascutit, pe orizontala, in cate foi doresti.
De asemenea, as dori sa stiu ce se are in vedere prin smantana lichida indulcita pentru frisca si ce procent de grasime ar trebui sa aiba? Va multumesc anticipat.
Cristina, poti folosi smantana Hopla, Hulala sau Creme Patisserie Meggle. Se gasesc in orice supermarket.
Eu folosesc de obicei smanatana vegetala pentru frisca.
Buna ziua, as putea pune foi de gelelatina dupa ce incalzesc ciocolata cu frisca? As vrea sa imbrac tortul in pasta de zahar si imi doresc sa nu se lase.
Draga mea, mi-e teama ca nu inteleg foarte bine intrebarea ta. Gelatina se adauga dupa ce siropul compus din apa, cacao, frisca si zahar atinge punctul de fierbere.
Un tort super tare ,l-am incercat luna trecuta…a esit foarte bine….mi placut tare mult crema de cafea…mai ca imi venea sa o mananc asa…nu am avut coacaze pt ornat..lam lasat simplu…a fost foarte bun si asa…toti care au mancat lau apreciat…iar glazura de cand am descoperito pe site-ul tau o folosesc tot timpul cand am nevoie pt un tort sau prajitura…multumesc pt retete
Buna Laura . Referitor la o reteta superba de a ta de tort si ma refer la „tortul de ciocolata cu crema de ciocolata alba”. As vrea sa stiu daca in loc de glazura de ciocolata pe care l-ai postat in acea reteta pot folosi glazura de ciocolata in oglinda de la reteta de „tort cu fructe de padure si mousse fructe” pe care tot tu l-ai facut. Sper sa fiu destul de clara avand in vedere oboseala care s-a acumulat. Iti urmaresc cu draf pagina. Multumesc.
Draga mea, sigur ca poti folosi glazura oglinda.
Te pup cu drag!
Minunate torturi!…As vrea sa te intreb cum ar fi daca i-as pune martipan deasupra, s-ar potrivi aromele?
Laura, da, categoric ar fi o combinatie reusita.
Tortul acesta este absolut delicios. L-am facut de ziua mea si nu a mai ramas nici macar o feliuta.:)
Multumim pentru reteta.:)
Cu mult drag! sa va fie de bine!
Am făcut zilele trecute acest tort și este foarte bun, o mica problema am: cremele M i – au ieșit cam moi. A,M greșit eu ceva? Sau pot sa mai adaug ceva în ele sa fie mai tari? As vrea sa îl imbrac în fondant iar pe ăsta îmi trebuie crema sa fie mai tare.
Elena, draag mea, noi am vorbit pe facebook despre creme, dar nu mi-ai spus cum ai rezolvat pana la urma.
Te pup!
Am refăcut tortul de câteva ori,chiar azi îl fac iar. O data am pus gelatina iar a doua oară am pus ciocolata mai multa. A ieșit minunat în ambele variante. Este un tort delicios și fff apreciat de prietenii mei
Draga Elena, ma bucur foarte mult ca iti place. Sa va fie de bine!
Am făcut crema de cafea și ciocolată albă pt un tortulet simplu. Este demențială, gust divin!!!! Dar a rămas cam moale, pufoasă, cam ca o spumă, nu cum iese o cremă pt tort. Ce trebuie să corectez? Cu greu m-am abținut să nu o mănânc așa, simplă. F f f f gustoasă.
Draga Raluca, daca a iesit prea moale, las-o mai mult de 4 ore la frigider. Recomandarea mea este sa o faci chiar cu o seara inainte, in felul asta o sa se intareasca exact cat trebuie.
Foarte bun tortul !
Salut Laura, la siropul pentru blat, imi poti scrie te rog daca se fierbe sau nu. In reteta apare ca il fierbem 15 min, iar in urmatoarea propozitie ca e important sa nu fiarba. Multumesc!
Draga Ilinca, siropul pentru blat se pune pe foc mic. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingi focul.
Cu mult drag!
Draga Laura; trebuie sa fac un tort pentru ziua mea
Oscilez între un tort cu morcovi si acest tort dar cred ca va ramane acesta
Cred ca e delicios!!!
Ma gandesc sa fac blatul si cremele de vineri si sa l asamblez sambata; astfel ca; cremele sa se poata întări; si sa le mixez sambata
As putea coace pe rând blaturile?
Multumesc