Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba


Retete culinare torturi – Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba

Tort de ciocolata cu crema de cafea

Revelionul la noi acasa inseamna tort de ciocolata. Asa cum spune sotul meu, nu conteaza aperitivele si nici felurile principale. Daca exista tortul de ciocolata, masa de Revelion este completa. Am incercat sa propun un tort cu fructe dar nu prea am avut succes. Bine, adevarul e ca nici eu nu zic nu in fata unei felii de tort de ciocolata, asa ca de data aceasta am facut un delicios tort cu crema de ciocolata alba si cafea si ganache de ciocolata toblerone, preferata mea in absolut. Reteta tortului de ciocolata nu este deloc complicata si nici macar migaloasa, iar blatul are o consistenta perfecta pentru insiropat. Stiu ca spun asta despre majoritatea torturilor mele, dar acesta a fost atat de gustos si parfumat, incat o sa-l repet chiar zilele acestea.

Scuzati lipsa partiala a pozelor. Tortul a fost facut la o ora foarte tarzie si nu am avut timp si nici conditii adecvate pentru fotografii.

Ingrediente – Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba (24 cm Ø)

Ingrediente Blat Tort

  • 250 ml apa calduta
  • 200 g zahar alb
  • 130 g zahar brun cu melasa
  • 2 oua
  • 125 g unt
  • 20 g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 225 g faina
  • 3/4 plic praf de copt
  • un varf cutit sare

Ingrediente – Crema de ciocolata alba cu cafea

  • 150 g ciocolata alba
  • 100 ml cafea fiarta
  • 250 ml smantana lichida indulcita pentru frisca

Ingrediente – Ganache de ciocolata toblerone

  • 200 g ciocolata toblerone
  • 400 ml smantana lichida indulcita pentru frisca

Ingrediente – Sirop de cafea

  • 250 ml apa
  • 2-3 linguri cafea
  • 125 g zahar brun cu melasa/zahar brun simplu
  • esenta de cafea

Ingrediente – Glazura de ciocolata

  • 100 ml apa
  • 170 g zahar
  • 75 g cacao
  • 12 g foi gelatina/10 g gelatina praf
  • 90 ml smantana lichida indulcita pentru frisca

Mod de preparare blat

  • Punem intr-o cratita apa, ambele tipuri de zahar, untul taiat in bucatele, cacaua amestecata cu bicarbonatul si ulterior data prin sita si amestecam bine.  Punem compozitia pe foc mic, circa 15 minute, sau pana cand zaharul si untul sunt complet topite si compozitia capata consistenta unui sirop subtire.  Este foarte important ca siropul sa nu fiarba!
  • Stingem focul si lasam siropul sa se raceasca la temperatura camerei sau, daca va grabiti si nu este foarte frig afara, o puteti lasa pe balcon/terasa, acoperita cu un capac.
  • Adaugam ouale, frecate cu putina sare, in siropul rece si amestecam pana la omogenizare.
  • Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si data prin sita.
  • Mixam compozitia pana cand se deschide putin la culoare si capata o consistenta  foarte putin cremoasa.
  • Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina si coacem blatul in cuptorul preincalzit la 170°C pentru circa 35-40 minute.
  • Dupa 30 de minute, deschideti usa cuptorului si intepati blatul cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, blatul este copt, daca nu, il mai lasam la copt inca 5-10 minute.
  • Lasam blatul viitorului nostru tort de ciocolata sa se raceasca cateva minute in forma, apoi il rasturnam pe un gratar unde il lasam sa se raceasca complet.

Blat de ciocolata

Mod de preparare – Crema de ciocolata alba si cafea

  • Topim ciocolata alba, taiata in bucatele mici, la bain-marie.
  • In timp ce ciocolata se topeste, pregatim cafeaua. Putem folosi cafea normala sau decofeinizata, mai slaba sau mai tare, in functie de preferintele fiecaruia.
  • Scoatem vasul cu ciocolata topita din bain-marie, turnam peste ea 1/4 cafea fierbinte si amestecam pana la omogenizare. Dupa acest pas, vom obtine o crema densa, cu o consistenta usor elastica. Adaugam treptat cafeaua ramasa, fierbinte, si amestecam bine. Acum vom obtine o crema cu o consistenta lichida.
  • Dupa ce am adaugat cafeaua, adaugam smantana rece lichida nemixata si amestecam.
  • Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introducem in frigider pentru 3-4 ore .
  • Dupa 3-4 ore (dupa repaus consistenta va fi tot lichida, deci nu va speriati ca nu s-a intarit), scoatem crema din frigider si incepem sa o mixam la o viteza medie la inceput si dupa ce capata consistenta, la viteza maxima.
  • Treptat, crema se va intari si va deveni pufoasa (avem nevoie de 4-5 minute de mixat, bineinteles timpul poate varia in functie de puterea mixerului fiecaruia).

Preparare crema de cafea si ciocolata alba

Mod de preparare – Ganache de ciocolata Toblerone

  • Taiem ciocolata toblerone in bucatele mici pe care le punem intr-o craticioara. Adaugam smantana lichida si amestecam.
  • Punem craticioara pe foc mic (atentie! frisca nu trebuie sa fiarba deloc) si in momentul in care ciocolata s-a topit, stingem focul.
  • Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider pentru 3-4 ore. Dupa repaus, crema va avea o consistenta mai densa fata de crema de cafea si ciocolata alba.
  • Mixam crema ganache la o viteza medie pana cand capata consistenta, apoi la viteza maxima pana cand se deschide la culoare si devine pufoasa.

Preparare ganache toblerone

 Mod de preparare – Sirop de cafea

  • Punem apa intr-un ibric, adaugam zaharul si cafeaua (puteti folosi mai multa sau mai putina cafea) si in momentul in care incepe sa fiarba, stingem focul.
  • Strecuram cafeaua fierbinte printr-o sita de panza, adaugam esenta de cafea dupa gust, si o acoperim cu un capac.
  • Lasam siropul sa se raceasca.

Mod de preparare – Glazura de ciocolata

  • Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
  • Intr-o craticioara cu fund gros, punem apa, zaharul, cacaua si smantana lichida. Amestecam pana la omogenizare, dar cu grija, astfel incat glazura sa nu inglobeze prea mult aer.
  • Cand glazura se apropie de punctul de fierbere (vom observa mici bule de aer la suprafata ei), stingem focul si adaugam gelatina stoarsa bine. Amestecam pana cand gelatina este complet topita.
  • Lasam glazura sa se raceasca, la temperatura camerei, pentru circa 45-60 minute sau pana cand consistenta devine usor cremoasa.

Asamblare tort

  • Montam un cerc detasabil in jurul primei foi de blat. Insiropam foaia uniform cu siropul rece de cafea, apoi adaugam un strat de crema de cafea. Nivelam crema, adaugam a doua foaie, o insiropam si adaugam un strat de ganache de toblerone.
  • Acoperim cu a treia foaie, o insiropam si adaugam un strat de crema de cafea. Inchidem tortul de ciocolata cu ultima foaie, o insiropam si apoi imbracam suprafata si marginile tortului cu crema ganache ramasa.
  • Intindem crema ganache intr-un strat cat se poate de uniform si bagam tortul in frigider pana cand se raceste suficient glazura.
  • Asezam tortul de ciocolata pe un gratar si turnam glazura in centrul suprafetei tortului. Nu o intindem cu spatula, o lasam sa imbrace natural si uniform tot tortul.
  • Lasam tortul pe gratar, sa se scurga foarte bine, apoi il bagam la frigider pana a doua zi.
  • Eu am ornat marginile tortului cu un mix de fructe deshidratate (capsuni, zmeura, nuci macadamia, nuci pecan, etc) si pe deasupra cateva picaturi de ciocolata alba si coacaze proaspete.

Felie tort ciocolata

Este delicios si foarte foarte parfumat! Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 104 Review(s)

81 comentarii la “Tort de ciocolata cu crema de ciocolata alba

    • Laura spune:

      Roxana, draga mea, am cumparat-o de la mega image. Nu mai stiu exact ce marca este dar ambalajul este bej cu negru.
      Pup!

  1. Ramona spune:

    La multi ani, Laura! Esti o adevarata incantare! Iti urmaresc postarile si gasesc mereu inspiratie! Sa ai un an frumos, asa cum presupun ca esti ca Om!

  2. Rocsy Ciobanu spune:

    Imi si imaginez ce delicios a fost. Crema cu cafea imi place mult si o sa o pun si eu in practica! O duminica placuta!

  3. Raluca B spune:

    Arata minunat si cred ca a fost delicios. O sa il incerc in februarie, de ziua mea, si atunci o sa revin cu impresii. Va doresc ca noul an sa va aduca sanatate si numai momente de bucurie. Felicitari pentru tot ceea ce faceti si multa putere de munca.va imbratisez

  4. Gabriela Gitoi spune:

    Tortul arata demential,daca imi permiti sa-i spun asa :-)! Eu ador cafeaua in combinatie cu ciocolata, chiar revelionul trecut am facut un tort de acest gen inspirandu-ma din torturile tale. Dar daca zici ca blatul are consistenta celui de la negresa cu inima de cocos, m-ai cucerit complet! Este preferata noastra si cred ca este nemaipomenit ca blat de tort! Minunat!
    La multi ani, mai multe realizari si vise implinite draga mea!
    Pupici!

  5. mirela spune:

    buna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc avest tort,dar pt copii vrebuna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc avest tort,dar pt copii vreau sa renunt la.cafea,sa maresc cantitatea de frisca la.crema de cioc alba?crezi ca fara cafea o sa mai fie ok ,ca savoare?multumesc mult

  6. mirela spune:

    buna laura,te-am descoperit de curand si sunt fascinata de retetele tale,,deja am incercat tortul inimi de ciocolata,a iesit minunat,,maine as vrea sa incerc acest tort,dar pt copii vreau sa renunt la.cafea,sa maresc cantitatea de frisca la.crema de cioc alba?crezi ca fara cafea o sa mai fie ok ,ca savoare?multumesc mult

    • Laura spune:

      Draga mea, la multi ani! Ma bucur mult ca iti place tortul. Ai putea folosi nesquick in locul cafelei.
      Gustul va fi diferit, dar gustos.
      Te pup!

  7. Didi spune:

    Minunat! Il asteptam tortul de revelion.
    Ai mei nu agreaza gustul de cafea in prajituri. Cu ce pot inlocui siropul ca sa nu-i stric armonia?

    • Laura spune:

      Didi, draga mea, tare ma bucur ca iti place. Poti face un sirop cu whisky, brandy, sau un sirop simplu, apa, zahar si eventual putina esenta vanilie.
      Pup!

  8. Alina spune:

    Tortul arata divin si ciocolatos.Unde pot gasi zaharul brun cu melasa.Pot pune numai zahar brun la blat,daca in caz nu gasesc?Multumesc anticipat.

  9. cristina spune:

    La multi ani! Iti doresc un an PERFECT!
    Tortul pare exceptional. Vreau sa-l incerc de ziua mea, peste cca 2 saptamani.
    Spune-mi, te rog, cu ce pot taia tortul in 4 foi egale? Eu tot timpul folosesc un cutit mai mare, insa niciodata nu ies egale. Exista vreun dispozitiv special? De care ciocolata toblerone ai folosit? Multumesc frumos pentru raspunsuri. Te pup.

    • Laura spune:

      La multi ani! Ma bucur mult ca iti place!
      Draga mea, exista un dispozitiv in forma de fierastrau. Sigur il gasesti in magazinele de specialitate sau dadac nu, online.
      Te pup!

    • Laura spune:

      Draga mea, daca este eliminata cafeaua, mi-e teama ca tortul va avea un alt gust. Eu te sfatuiesc sa folosesti aceeasi cantitate de lapte in care adaugi esenta de cafea. Nu am incercat-o in aceasta varianta, dar nu are de ce sa nu iasa.
      Te pup!

  10. turbo spune:

    ti-a iesit foarte bine. salivez doar vazandu-l in poza, dar daca eram cand l-ai facut nu mai ramanea nimic si pentru tine! cred ca a fost tare gustos 😀

  11. Marilena spune:

    Tortul arata minunat si sunt sigura ca este delicios, citind combinatia de ingrediente pe care le-ai folosit – ciocolata si cafeaua sunt si preferatele mele. Sunt curioasa sa il incerc cat mai curand si sa il servesc impreuna cu fructe de padure, exact ca in fotografiile tale 🙂

  12. Cristina spune:

    Buna Laura. Observ ca dureaza cam mult pana este gata tortul acesta.
    Vreau sa fie gata sambata dupa-amiaza. Ma gandeam sa fac blatul joi dupa-amiaza; tot joi sa fac cremele pe jumatate si sa le las in frigider pana vineri dupa-amiaza (nu doar 3-4 ore). O avea ceva? Vineri dupa-amiaza sa termin cremele si sa asamblez tortul. Ce zici? Crezi ca ar merge asa?

    • Laura spune:

      Cristina, da, poti face blatul si cremele joi. Daca cremele se intaresc pana a doua zi (este putin probabil sa se intareasca foarte mult, dar luam in considerare si acest lucru), le scoti vineri din frigider si le lasi neatinse cca 5-10 minute, pe masa din bucatarie, apoi incepi sa le mixezi. Faci acest lucru DOAR daca cremele sunt foarte foarte dense si nu le poti mixa imediat dupa ce le scoti din frigider.
      Te pup si spor!

  13. Sabina spune:

    Buna, vroiam sa stiu crema cu care ai invelit tortul cum ramane cand se intareste…daca face pojghita sau ramne totusi crema? eu vreau sa imbrac un tort cu crema de cicolata si se lipeasca de ea bomboane M&M…si as fi vrut sa folosesc reteta asta… mersi

  14. Nadia spune:

    Buna Laura,
    Spune-mi te rog ce gramaj are plicul tau de praf de copt, pentru ca spui ca trebuie 3/4 de plic. Eu aici unde locuiesc acum nu gasesc praf de copt la plic. In Romania un plic parca avea 10 grame, dar as vrea sa nu fie un detaliu din cauza caruia sa ratez blatul de tort, asa ca mai bine te intreb. Iti multumesc!

  15. Gabriela spune:

    Uite…am inceput sa fac acest tort. Sper din suflet sa imi iasa, mi se pare Putin complicat. De pe acest blog am incercari pana acum 3 torturi , doua din ele cu mare succes! Pumnii stransi! Oricum felicitari pentru toata munca ta! Bv

  16. Ami spune:

    Tortul arata minunat!!! L am incercat si eu…dar nu prea mi a iesit si nu stiu ce am gresit…mi a iesit blatul gumos…nu mi a iesit pufos si nici nu a crescut foarte mult. Ce sfat imi dai?

  17. adina_m spune:

    Buna Laura.Am o intrebare……….vreau sa folosesc cele doua creme,dar nu vreau sa folosesc blatul copt;as dori sa folosesc baza de la alt tort de al tau si anume cel cu biscuiti amaretti,visine,unt,etc……….baza de la tortul de mouse de quark.Ar merge?baza-bisuiti,crema1,apoi crema2?am nevoie de tort pentru Sambata. Multumesc mult.
    Toata admiratia pentru ceea ce faci.

  18. adina_m spune:

    Buna L aura.Am facut tortul asa cum ti-am relatat mai sus ca as vrea sa-l fac……..si a iesit divin.L-am facut pentru sotul cumnatei mele si aprecierile au fost urmatoarele „spectaculos de bun”.Esti deosebita.Iti multumesc pentru tot.

  19. Daniela spune:

    Buna Laura, doresc sa incerc si eu reteta aceasta si ma intereseaza daca smantana pentru frisca o pot inlocui in cazul cremelor de mai sus cu frisca lichida la cutie?
    Iti multumesc si-ti doresc spor in toate.

    • Laura spune:

      Cristina, exista un anumit dispozitiv special pentru taiata pandispanul in foi egale. Este asemanator unui fierastrau.
      Daca nu il gasesti, Il tai cu un cutit foarte bine ascutit, pe orizontala, in cate foi doresti.

  20. Cristina spune:

    De asemenea, as dori sa stiu ce se are in vedere prin smantana lichida indulcita pentru frisca si ce procent de grasime ar trebui sa aiba? Va multumesc anticipat.

    • Laura spune:

      Cristina, poti folosi smantana Hopla, Hulala sau Creme Patisserie Meggle. Se gasesc in orice supermarket.
      Eu folosesc de obicei smanatana vegetala pentru frisca.

  21. Dana Onofrei spune:

    Buna ziua, as putea pune foi de gelelatina dupa ce incalzesc ciocolata cu frisca? As vrea sa imbrac tortul in pasta de zahar si imi doresc sa nu se lase.

    • Laura spune:

      Draga mea, mi-e teama ca nu inteleg foarte bine intrebarea ta. Gelatina se adauga dupa ce siropul compus din apa, cacao, frisca si zahar atinge punctul de fierbere.

  22. Alina R spune:

    Un tort super tare ,l-am incercat luna trecuta…a esit foarte bine….mi placut tare mult crema de cafea…mai ca imi venea sa o mananc asa…nu am avut coacaze pt ornat..lam lasat simplu…a fost foarte bun si asa…toti care au mancat lau apreciat…iar glazura de cand am descoperito pe site-ul tau o folosesc tot timpul cand am nevoie pt un tort sau prajitura…multumesc pt retete

  23. Aty spune:

    Buna Laura . Referitor la o reteta superba de a ta de tort si ma refer la „tortul de ciocolata cu crema de ciocolata alba”. As vrea sa stiu daca in loc de glazura de ciocolata pe care l-ai postat in acea reteta pot folosi glazura de ciocolata in oglinda de la reteta de „tort cu fructe de padure si mousse fructe” pe care tot tu l-ai facut. Sper sa fiu destul de clara avand in vedere oboseala care s-a acumulat. Iti urmaresc cu draf pagina. Multumesc.

  24. Raluca spune:

    Tortul acesta este absolut delicios. L-am facut de ziua mea si nu a mai ramas nici macar o feliuta.:)
    Multumim pentru reteta.:)

  25. elena spune:

    Am făcut zilele trecute acest tort și este foarte bun, o mica problema am: cremele M i – au ieșit cam moi. A,M greșit eu ceva? Sau pot sa mai adaug ceva în ele sa fie mai tari? As vrea sa îl imbrac în fondant iar pe ăsta îmi trebuie crema sa fie mai tare.

  26. Elena spune:

    Am refăcut tortul de câteva ori,chiar azi îl fac iar. O data am pus gelatina iar a doua oară am pus ciocolata mai multa. A ieșit minunat în ambele variante. Este un tort delicios și fff apreciat de prietenii mei

  27. Raluca spune:

    Am făcut crema de cafea și ciocolată albă pt un tortulet simplu. Este demențială, gust divin!!!! Dar a rămas cam moale, pufoasă, cam ca o spumă, nu cum iese o cremă pt tort. Ce trebuie să corectez? Cu greu m-am abținut să nu o mănânc așa, simplă. F f f f gustoasă.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, daca a iesit prea moale, las-o mai mult de 4 ore la frigider. Recomandarea mea este sa o faci chiar cu o seara inainte, in felul asta o sa se intareasca exact cat trebuie.

  28. Ilinca spune:

    Salut Laura, la siropul pentru blat, imi poti scrie te rog daca se fierbe sau nu. In reteta apare ca il fierbem 15 min, iar in urmatoarea propozitie ca e important sa nu fiarba. Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ilinca, siropul pentru blat se pune pe foc mic. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingi focul.
      Cu mult drag!

  29. Andra spune:

    Draga Laura; trebuie sa fac un tort pentru ziua mea
    Oscilez între un tort cu morcovi si acest tort dar cred ca va ramane acesta
    Cred ca e delicios!!!
    Ma gandesc sa fac blatul si cremele de vineri si sa l asamblez sambata; astfel ca; cremele sa se poata întări; si sa le mixez sambata
    As putea coace pe rând blaturile?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor