Retete culinare Prajituri – Prajitura cu branza si ciocolata
Prajitura cu branza de vaci si ciocolata este propunerea mea dulce pentru acest inceput de saptamana. Va spun de la inceput ca este o prajitura care creeaza dependenta, cel putin mie asa mi s-a intamplat pentru ca imi plac foarte mult deseturile cu branza de vaci.
Daca nu sunteti atrasi de combinatia dintre branza de vaci si ciocolata, puteti inlocui bobitele de ciocolata cu stafide sau alte fructe deshidratate.
Reteta este foarte simpla si rapida, ingredientele sunt la indemana oricui, asa ca nu va ramane decat sa o incercati si sa imi spuneti daca si voua v-a placut la fel de mult.
Ingrediente – Prajitura cu branza de vaci si ciocolata (forma 20×22 cm)
Ingrediente aluat pentru prajitura
- 300 g faina
- 80 g unt la temperatura camerei
- 125 g zahar tos fin
- 1 ou mediu
- 1 plic praf de copt (6g)
- 1 plic zahar vanilat
- 1 varf cutit cu sare
Ingrediente umplutura pentru prajitura cu branza
- 500 g branza de vaci/ricotta
- 75 g bobite ciocolata neagra
- 140 g zahar tos fin
- 3 linguri lapte
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare – Prajitura cu branza de vaci si ciocolata
- Amestecam faina cu praful de copt, apoi o cernem printr-o sita cu gauri dese, direct intr-un bol de plastic.
- Adaugam untul moale, taiat/rupt in bucatele, oul, zaharul, zaharul vanilat si sarea. Framantam pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
- Pentru umplutura, scurgem foarte bine branza de vaci si o punem intr-un vas. Adaugam laptele, zaharul, zaharul vanilat si amestecam pana la completa omogenizare. La sfarsit, incorporam bobitele de ciocolata.
- Tapetam forma cu unt/ulei si hartie de copt si adaugam jumatate din aluatul sfaramicios in tava. Il presam cu o lingura astfel incat sa obtinem un strat uniform si compact.
- Intindem cu grija umplutura peste primul strat de aluat (cand intindem branza de vaci, avem grija sa nu ridicam lingura brusc pentru ca stratul de aluat se poate desprinde de forma).
- Adaugam aluatul sfaramicios peste branza si il presam usor astfel incat sa obtinem un alt strat de aluat compact si uniform.
- Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 de minute sau pana cand marginile se rumenesc usor si se desprind de pe marginile formei.
- Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca complet inainte de-a o taia.
- O pudram cu zahar pudra vanilat si o savuram cu multa pofta. Este delicioasa!
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Prajitura cu branza de vaci si ciocolata
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
96 Review(s) Based on
Buna ziua, arata minunat! Spuneti-mi, va rog, ce dimensiuni are tava?
Alina, asa cum am scris in dreptul ingredientelor, forma are 20×22 cm.
Eu cred ca vanilia este mai potrivita decat ciocolata in relatia cu branzica 🙂
Andrei, poti elimina ciocolata din reteta.
Mie imi place mult combinatia branza de vaci si ciocolata.
Suna bine. Iasa usor umeda?
(pt Alina: 20×22 – scrie langa Ingrediente 🙂 – Ingrediente – Prajitura cu branza de vaci si ciocolata (forma 20×22 cm) )
Draga mea, in partea centrala este usor umed si crusta este crocanta. Te pup!
Arata ca si cum ar fi crema stracciatella, preferata mea.
Aluatul este crocant sau moale?
Super placinta
Liliana, draga mea, aluatul este crocant in prima zi. A doua zi se inmoaie.
Pup!
Am incercat si eu prajitura si pot spune ca a fost un succes! E foarte, foarte gustoasa! Si aluatul acesta sfaramicios e o minunatie! Multumim, Laura!
Cu mult drag! ma bucur tare mult ca ti-a placut!
O prajitura foarte buna. Imi place mult!
Ma bucur ca iti place, draga mea!
Este grozava !S-a terminat intr-o clipita !Multumesc Laura ! Am totusi o nelamurire:daca anul trecut primeam retetele noi pe mail,acum nu le mai primesc.Ai cumva idee care este cauza? Multumesc !
Elena, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut.
De cand nu mai primesti notificarile?
Te pup!
Draga Laura
desi gatesc dupa blogul tau de juma de an, nu am reusit sa iti multumesc pana acum pentru delicioasele retete. O fac acum, la o zi dupa ca familia mea (sot, bunica plus una bucata fetita minunata de 2 ani si 7 luni) s-a delectat cu aceasta praji minunata (si rapida!)
sunt o mama ocupata (cu 9h/zi petrecute la birou, gospodarie, etc) insa reusesc sa imi fac viata mai usoara planificand ce sa gatesc (uneosi pt 1 sapt) cu ajutorul blogului tau.
Imi faci viata mai usoara si mai savuroasa!
te imbratisez cu drag si iti doresc mult succes in toate proiectele tale! o sa caut cartea ta cu retete pt copii si sigur ma voi inspira de acolo
Cu mult drag,
alina
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut prajitura.
Iti multumesc pentru aprecieri si te mai astept cu drag pe la mine.
Minunata!
Mena, ma bucur mult ca iti place!
Aratata foarte bine prajitura, o sa incerc sa o fac si eu. Multumesc pentru reteta
Cu mult drag, Mihai.
Iubesc prajiturile cu branza,dar aceasta prajitura avand si ciocolata e si mai grozava.Trebuie sa o incerc in cel mai scurt timp posibil.Te pup Laura:)
Multumesc mult pentru retete.Le folosesc foarte des;totdeauna gasesc ceva interesant de facut.
ff buna,,poate putin dulce dar cine o mai gustatoo a zis ca no mancat niciodata asa praji buna cu branza,,felicitari
Buna, si eu gatesc dupa retetele tale si sunt minunate. T3 urmaresc si pot spune ca toate au iesit perfect.Aceasta a fost putin cam dulce pentru gustul meu, este posibil sa ma fi obisnuit sa mananc mai putin zahar.
Laura te rog sa-mi spui daca pot folosi in loc de branza de vaca, urda.
Multumesc frumos!!!
Sarbatori minunate!!!
Elena, sigur ca poti folosi urda. Te pup si Sarbatori Fericite si tie!!
Buna Laura, vreau sa incerc sa fac prajitura, o nelamurire am: branza este telemea sau branza de vaci aceea pasta?multumesc
Janin, se foloseste branza de vaci penru aceasta reteta, nu branza telemea.
Buna laura.am facut si aceasta prajitura.prima data am respectat cantitatea de branza da mi s.a parut prea putina asa ca a doua oara am pus mai multa..este minunata…as putea pune crema de ciocolata(pe care ai facut.o acum) in loc de bucati de ciocolata?…si cum as putea face urda?..as vrea s.o incerc in loc de branza.multumesc!
Buna Laura!
Am incercat reteta ta si rezultatul a fost foarte apreciat. Singura problema a fost ca in aluat inca se simteau granulele de zahar si era foarte sfarmicioasa. Ce am gresit, oare? Zaharul se bate cu oul si apoi se adauga la faina cu unt?
Eu am facut-o intr-o forma de tort si l-am glazurat cu ciocolata in care am pus esenta de menta ca si in compozitia de branza (ricotta). Rezultatul a fost un tort cu gust de” After Eight”.
Multumesc!
Ade
Draga Ade, iti recomand sa folosesti un zahar tos foarte fin sau chiar zahar pudra. Zaharul nu se mixeaza cu ouale, se adauga, impreuna cu untul si oul peste amestecul de faina si praf de copt. Se amesteca cu mana pana cand obtii un aluat sfaramicios.
Cu drag!
Buna Laura. Am facut aceasta prajitura si imi place mult. Se poate face cu mere, in loc de brânză? Mere răzuite si calite ca la prajitura cu mere? Iar aluatul de deasupra sa conțină nuci?
Draga Nico, poti incerca, cred va iesi foarte gustoasa cu mere.
Nu stiu de unde aveți asa mica tavă.Pt. tava normala cred că trebuie dublată cantitatea .Sarbători fericite.