Retete culinare Paste – Paste cu ton si lime
Zilele trecute ma plimbam printre rafturile unui supermarket bucurestean si pentru ca nu am mai mancat de foarte multi ani paste romanesti, m-am hotarat sa le incerc. Am ales niste paste produse de o firma renumita romaneasca si, inainte de a le cumpara, am verificat ingredientele. Daca pentru tipul de paste mentionat pe punga se foloseste faina de grau dur, ma refer la reteta originala, pastele romanesti nu contineau acest ingredient, absolut esential pentru consistenta si gust, ci faina alba de grau . Cu toate acestea curiozitatea a fost prea mare si le-am cumparat. Nu m-au impresionat deloc, deci o sa raman la pastele facute in casa sau, daca le voi cumpara, sigur o sa aleg o marca italiana.
Sosul de ton si lime a fost delicios si va recomand sa il incercati in combinatie cu niste paste de calitate din comert sau facute in casa. Tonul bucati SunFood a dat o savoare deosebita sosului si in final chiar si acestor paste.
Ingrediente – Paste cu ton si lime (2 -4 persoane)
- 200 g paste bucatini
- 1 conserva ton in suc propriu
- 1 lime (suc si coaja)
- 5 linguri ulei de masline + 1 lingura ulei masline
- 3 rosii deshidratate conservate in ulei
- 5 frunze menta proaspata
- 1 catel usturoi
- 2 -3 linguri pesmet
- 50 -60 g parmezan
- 1 lingurita sare
Mod de preparare – Paste cu ton si lime
- Punem 1 lingura cu ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta si un catel de usturoi necuratat, dar zdrobit. Cand uleiul s-a incins, adaugam pesmetul si il prajim pana cand capata o culoare aurie uniforma. Vin din nou cu o recomandare: incercati sa folositi pesmet facut acasa, cel din comert este mult prea fin.
- Umplem o oala cu apa, adaugam putin ulei de masline si o punem la fiert. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam sarea si pastele.
- Le fierbem conform instructiunilor de pe punga (va sfatuiesc sa le incercati cu 2-3 minute inainte de timpul specificat pe punga/cutie. Consistenta pastelor trebuie sa fie al dente).
- Scurgem pastele foarte bine si le punem in tigaia cu pesmet (eliminam usturoiul inainte de a adauga pastele). Adaugam rosiile taiate in bucatele potrivite, amestecam, si le lasam pe foc 1 minut, nu mai mult.
- Separat emulsionam uleiul de masline cu sucul si coaja rasa de lime si frunzele de menta rupte cu mana in bucatele mici.
- Stingem focul, lasam pastele sa se racoreasca 1 minut, apoi adaugam sosul de lime, tonul scurs desfacut in bucatele mici si parmezanul ras.
- Amestecam bine si le servim cu putin ulei de masline si eventual inca putin parmezan. Sunt niste paste cu un gust racoros si lejer.
Pofta buna!
Ai dreptate, Laura. Din pacate nu exista o marca buna de paste romanesti.
Toate sunt din faina alba si se fac praf la fiert.
Reteta o voi incerca sambata. Fiul meu este fan paste cu ton.
Multumim pentru reteta.
Cu mult drag, Liliana!
Foarte interesanta reteta. O sa o incer in weekend. Multumesc de idee!
Angela, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place reteta. Te pup!
Nu am incercat inca sa fac paste in casa. Dar ador pastele si cumpar doar Barilla. Sunt innebunita dupa ele si nu m-au dezamagit niciodata. Paste romanesti nu am mai cumparat de o vesnicie.
Chiar joi am facut niste spaghete cu ton, lamaie si pesmet. Dar pesmetul nu a fost pe gustul meu in paste…Tonul imi place foarte mult in combinatie cu fusilii si rosii cherry. Am improvizat reteta vara trecuta si m-am indragostit :))
Draga mea, incearca macar o data sa faci paste in casa. Sunt pur si simplu divine. Te pup!