Retete culinare Conserve, Gemuri – Dulceata de dovleac
Dulceata de dovleac este una dintre retetele mele de dulceata preferate! Anul acesta am gatit retete cu dovleac parca mai mult ca niciodata. Si asta pentru ca il ador! Pana acum am postat numai dulciuri cu dovleac, exceptie fac doar Chiflele cu dovleac si Grisinele cu dovleac, dar promit ca in curand voi posta si alte retete sarate in care vom folosi dovleacul.
Ingrediente – Dulceata de dovleac (650 – 700 g)
- 1 kg pulpa curatata de dovleac
- 800 g zahar
- 1 lamaie (doar sucul)
- 100 ml apa
- 1 mar intreg, necuratat
- 6 pastai de cardamon
- 1 pastaie tonka
- 2-3 cm baton scortisoara
Mod de preparare
- Taiem pulpa de dovleac in cubulete potrivit de mari si aproximativ de aceeasi dimensiune.
- Punem apa si zaharul intr-o oala, pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, adaugam cubuletele de dovleac, sucul de lamaie, marul intreg spalat si sters bine.
- Zdrobim pastaile de cardamom si extragem semintele. Curatam pastaia de tonka de cojita neagra si o taiem in doua, trei bucatale. Punem aromele, inclusiv scortisoara, intr-o sita mica inoxidabila si o introducem in dulceata.
- Lasam dulceata sa fiarba la foc mediu pentru circa 45 minute sau pana cand dovleacul este perfect fiert. Eliminam marul, cardamomul si tonka dupa care pasam dulceata cu un blender, pana cand obtinem o pasta omogena (puteti lasa si cateva bucatele intregi in dulceata, daca doriti).
- Punem din nou dulceata pe foc mic, pentru inca 15-20 minute. Amestecam din cand in cand in ea ca sa fim siguri ca nu se prinde.
- Turnam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, apoi le lasam pe masa din bucatarie, pana a doua zi.
- A doua zi le mutam in camara. Este delicios!
- In cazul in care nu aveti la dispozitie tonka o puteti elimina din lista de ingrediente pentru dulceata. Iese la fel de gustoasa. Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Dulceata de dovleac
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
89 Review(s) Based on
Si mie imi place foarte mult dovleacul dar dulceata nu am facut. Ma tenteaza pentru ca are o culoare superba si cred ca este foarte aromata.
Valentina, noua ne-a placut foarte foarte mult. Te pup!
Arata senzational!!! cu siguranta este delicioasa!
Nu am facut dulceata de dovleac niciodata si nici nu am mancat…..in schimb, eu am facut dulceata de dovlecel (foarte buna, recomand).
Daca timpul imi va permite, poate reusesc sa fac si eu pana la Craciun. Merge orice soi de dovleac? (placintar, turcesc, etc)?
p.s: Felicitari pentru ultima carte (pentru bebelusi), abia astept sa ajung in posessia ei si sa prepar retete pentru bebelusa noastra.
Draga mea, multumesc pentru felicitari!
Iti recomand un dovleac foarte parfumat.
Te pup cu drag!
Arata foarte bine dulceata aceasta, insa nu stiu unde as putea gasi pastai de cardamom. Se pot omite? Ar mai iesi ceva bun daca as omite si tonka si cardamomul ?
Roxana, daca nu reusesti sa gasesti cardamom sau tonka, le poti inlocui cu scortisoara. Poti folosi 2-3 batoane de circa 3-4 cm fiecare sau in functie de cat de mult doresti sa simti gustul scortisoarei in dulceata.
Cardamom se gaseste la Cora.
Cred ca o incerc weekend-ul asta. Chiar aveam 2 dovleci de ceva timp si nu stiam ce sa fac cu ei.
Arata senzational.
Andreea, draga mea, ma bucur ca iti place. Sa imi spui cum a iesit!
Te pup!
Merge perfect pe o felie de cozonac sau de chec 🙂
Merge de minune, asa este!
buna laura, fac si eu reteta ta akm, este f f buna! pwp
sunt buni dovlecii si foarte copti pentru dulceata ori trebuie alesi mai cruzi?
Multumesc anticipat.
Vali, dovleacul trebuie sa fie foarte bine copt pentru dulceata.
Cu drag!
Imi place f.mult. Doina
Am facut dulceata de dovleac si a iesit o minune,am imbunatatit-o adaugand si cativa miezi de nuca.
Multumesc
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna,pot sa tai dovleacul cubulete mici si sa nu il mai pasez?cum ar iesi?
Draga Carmen, sigur ca da. Poti taia dovleacul in cubulete mici, de aceeasi dimenisune. Vei obtine o dulceata foarte gustoasa.
Buna, am citit reteta de 2 ori, dar nu vad unde scrie cand adaugam scortisoara si unde, o adaugam direct pe dovleac sau in sita cu celelalte mirodenii ? Scortisoara ramane in dulceata sau trebuie eliminata ca si tonka si cardamonul ? Vreau sa fac aceasta reteta, si as vrea sa o fac bine de la inceput. Multumesc si o zi buna iti doresc.
Draga Georgiana, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am corectat textul: „Zdrobim pastaile de cardamom si extragem semintele. Curatam pastaia de tonka de cojita neagra si o taiem in doua, trei bucatale. Punem aromele, inclusiv scortisoara, intr-o sita mica inoxidabila si o introducem in dulceata.”
O zi minunata iti doresc!
Draga Laura,
Am incercat si eu aceasta reteta, dar din pacate dupa cateva saptamani de cand am pus borcanele la camara, am remarcat ca fermenteaza. Am respectat reteta intocmai. Crezand ca e de vina borcanul, am fiert din nou compozitia si am turnat-o in borcane noi. Dupa o saptamana am remarcat din nou ca se intampla ceva la interior. Capacele sunt umflate de parca sta sa explodeze. Spune-mi te rog ce sa fac. Nu imi doresc sa arunc la gunoi minunatie de dulceata. Multumesc anticipat.