Carnati de casa (cu carne de porc si vita) – Retete culinare mancare
Carnati de casa – reteta ce era specialitatea tatalui meu, reprezenta pentru mine, in fiecare an, placerea cea mai mare in preajma Craciunului, cand venea vorba despre preparate facute in casa. Fratele meu si mami dispareau din bucatarie cand se preparau carnatii, dar eu eram intotdeauna prezenta si dornica sa il ajut pe tati. Ma distram teribil cand aranjam carnatii proaspeti pe farfurie. In fiecare an faceam alt tip de carnati, combinatii de carne de porc si vita, carnati picanti de oaie, carnati de porc, mereu condimentati cu fel de fel de mirodenii.
Si pentru ca pana la Craciun au mai ramas foarte putine zile, va propun reteta de carnati de casa din amestec de carne de porc si vita, un pic modificata fata de cea a tatalui meu. Tati folosea intotdeauna supa de oase de porc pentru carnati, eu am facut de data aceasta carnatii cu vin alb demisec.
Daca vreti niste carnati traditionali, folositi supa de oase sau apa, daca va plac carnatii italieni, incercati reteta cu vin alb.
De foarte mare ajutor mi-a fost masina de tocat electrica Naumann NM 300 Tradition. Este prima masina care a mers perfect de la bun inceput. Spun asta pentru ca vechea mea masina de tocat a avut cutitul neascutit inca de la inceput. Am fost nevoita sa il ascut inainte sa toc carnea, plus ca nu facea fata deloc grasimii.
Carnati de casa – Ingrediente pentru reteta
- 1 Kg pulpa de porc
- 300 g carne de vita
- 250 – 300 g slanina
- 100 ml supa de oase sau 100 ml apa sau 100 ml vin alb
- 5 catei usturoi
- 2 linguri rase sare (33 g)
- 6 g piper negru macinat
- 10 -12 g boia dulce de ardei
- 4 g boia iute de ardei
Carnati de casa – Mod de preparare
- Pentru inceput, curatam cateii de usturoi si ii dam prin razatoarea cu gauri foarte mici. Punem vinul alb/supa de oase de porc pe foc si il incalzim. Vinul sau supa nu trebuie sa fie fierbinti, ci doar sa fie bine incalzite. Stingem focul, punem usturoiul si sarea in vin/supa si acoperim vasul cu un capac sau folie de plastic alimentara. Il lasam astfel acoperit, 1 ora, apoi il strecuram.
- Spalam matele sub un jet de apa rece, apoi le punem intr-un vas si le acoperim cu apa calduta.
- Taiem carnea de vita, porc si slanina in bucatele mici si le tocam prin sita medie a masinii de tocat.
- Condimentam carnea cu sare, piper, boia dulce si iute (cantitatile din reteta sunt aproximative, puteti folosi o cantitate mai mare sau mai mica de condimente, in functie de gustul dumneavoastra).
- Incepem sa framantam carnea, adaugand treptat vinul alb/zeama de oase rece. Compozitia finala trebuie sa fie bine legata, ca o pasta.
- Scurgem matele si le introducem pe accesoriul pentru carnati, uns cu putin amestestec de carne.
- Umplem matele cu carne, (atentie sa nu le umpleti nici prea mult, dar nici prea putin) si apoi portionam carnatii in bucati de circa 10 -14 cm (pentru portionare, „sugrumam” matele umplute din 10 in 10 cm si apoi rasucim carnatii).
- Punem carnatii de casa pe un bat si ii lasam sa se zvinte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore. Dupa zvantare, daca nu doriti sau nu aveti cum sa ii afumati, ii puneti in pungi vidate, in congelator.
Pofta buna!
Reteta carnati de casa – Sfaturi
Daca doriti, puteti adauga mai mult usturoi si piper in carnea pentru carnati. Daca va plac carnatii mai aromati, puteti adauga cca 1 lingurita de cimbru sau 1 lingurita rasa de seminte macinate de fenicul.
Abia astept sa primesc si eu masina sa incerc reteta ta. Chiar cautam o reteta cu amestec de carne-porc si vita si nimic din ce am gasit nu m-a atras. Cu siguranta o sa ii incerc.
Mihaela, draga mea, sa o stapanesti sanatoasa si sa faci foarte multe minuni cu ea!
Te pup!
Bunatati peste bunatati… Si niciodata nu ne saturam de acest site si de minunatiile tale, Laura! Multumim si… la treaba, la umplut mate, ca imi lasa gura apa!
Gabi, draga mea, ma bucur mult ca iti plac retetele mele!
Pup cu drag si spor si tie!
Draga mea, eu mi-am numarat zilele cu masina asta, sambata am facut si eu carnati, dar a mers foarte anevoios, la introducerea tocaturii in dispozitiv, in rest au iesit foarte buni !
Viorica, la mine a mers foarte bine. Important este sa nu pui foarte multa tocatura in tavita. Daca este prea multa, iese mai greu.
Spor la pregatiri!
reteta este buna , dar dupa gustul meu e putin usturoi
Cristina, poti pune mai mult usturoi, daca doresti. Cantitatea mirodeniilor se poate modifica in functie de gustul fiecaruia.
Laura draga,spune-mi cum montezi dispozitivul de carnati pentru ca eu m-am chinuit si tot n-am reusit sa-i fac cu masina asta. In instructiuni se arata ca se pune si cutitul dar toaca ,carnea din nou,o face pasta si nu-mi place. Daca poti spune-mi cum faci.Iti multumesc si te urmaresc in fiecare zi. Esti minunata!
Draga mea, intr-adevar in carte arata ca se lasa si cutitul si nu am inteles deloc de ce au scris asta. Si eu l-am montat si dupa primul carnat, m-am oprit. Mi se transformase in pasta si nu mi-a placut, asa ca am montat-o astfel: am lasat melcul, am montat accesoriul pentru carnati pe inelul de fixare (numarul 13 in instructiuni) si apoi am insurubat inelul pe masina. A mers perfect asa.
Deci lasi doar melc, accesoriu si inel, fara sita si cutit. Te pup!
Vor iesi niste carnati fara gust si fara miros daca nu mai adaugati si alte condimente cum ar fi ghimbir,cardamon,nucsoara si enibahar precum si zeama de oase.
Naturalys, fiecare poate adauga condimente in functie de prefeinta. Mie imi plac carnatii traditionali, dar daca tie iti plac cu cardamom si nucsoara, sigur poti adauga.
Buna. Chiar astazi am sa incerc si, dupa asa reteta sper sa se linga toti pe bot dupa ce vor servi.
Iti doresc un an mai bun cu lumina, iubire si armonie in familie. Doamne ajuta.
Laura ma uimesti cat esti de tanara si cat de talentata esti in bucatarie. Am facut multe din retetele tale, inclusiv pe cea de inghetata de vanile si au iesit f. bune toate. Explici f. bine, clar, pas cu pas, nu omiti nimic din ce s-ar putea ivi in preparare. Felicitari pentru tot! De pe toate siturile esti bucatareasa mea aleasa.
Buna. Am o intrebare: aminteai in introducerea pe care ai facut-o la aceasta reteta, faptul ca se pot face diferite combinatii de carnuri. M-ar interesa foarte mult in ce proportie ar trebui folosita carnea in combinatia vita/oaie si, mai ales, daca putem „sari” peste slanina de porc in acest caz (carnatii continand numai vita si oaie) si cu ce am putea-o inlocui. Multumesc mult pentru reteta si pentru raspuns! Spor in toate!
buna! am facut si eu carnatii, dar sunt total dezamagita, am luat 15 kg carne de lucru arata foarte bine am tocat-o totul a fost ok, in momentul cand am inceput framantatul carnea a incepu sa-si schimbe culoarea spre alburiu, am umplut matele si carnatii mei zici ca sunt maiosi nicidecum carnati…am stat si inca stau pe ganduri intrebandu-ma ce fel de carne am luat…voi ati patit vreodata asa ceva?
Draga mea, eu nu am patit asa ceva pana acum, dar din cate stiu, sper sa nu gresesc, carnea isi schimba culoarea cand este congelata si dezghetata de cateva ori. Ar trebuie sa depui o plangere la magazinul de unde ai cumparat-o sau macar sa ceri niste lamuriri in legatura cu acest lucru.
Am crezut in reteta ta dar din pacate ideea cu vinul nu este deloc pe gustul meu…
Vinul se mai strecoara inainte de a-l amesteca cu carnea? sau se pune si usturoiul ras in amestecul de carne? Multumesc!
Doina, draga mea, este indicat sa il strecori. Daca vrei niste carnati cu un gust puternic de usturoi, poti sa nu strecori zeama.
Credeam ca stiu totul despre carnati.N-am auzit niciodata de vin.Care o fi beneficiul?La anul o saincerc si eu reteta.Multumesc,Laura,esti minunata!Tina
Draga mea, vinul se foloseste intotdeauna la reteta clasica de carnati italieni. Le da carnatilor un gust aparte, foarte parfumat.
Te pup cu drag!
Vinul din cate stiu eu fragezeste carnea; si apoi Ecaterina draga nu stiu Daca stii dar din totdeauna porcul bea vin, puiul bere si prajiturile liquor
Bună! Am și eu o întrebare dc trebuie fiert usturoiul?am văzut ca în partea Moldovei îl pun așa crud
Draga Antonia, nici eu nu il fierb. Usturoiul se adauga crud in supa/vinul caldute, apoi se strecoara lichidul si se adauga in carnea pentru carnati.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Cu mult drag!
am o intrebare dice se pune Supa de Oase in Carnati
Donald, supa de oase are rolul de a lega compozitia carnatilor, iar in final acestia vor iesi mai suculenti.
Incearca :slanina si 1/2 din pulpa de porc sa o tai cuburi.