Cozonac cu dovleac


Cozonac cu dovleac – Retete culinare Aluaturi Dulci

Felie cozonac cu dovleac

Continuam seria retetelor cu dovleac cu un foarte pufos si delicios cozonac. Reteta este foarte foarte simpla, ideala pentru cei care nu au foarte multa experienta cu aluaturile dospite. Saptamana trecuta va povesteam despre frumoasa initiativa a celor de Fairy, si anume, „vanatoarea” celei mai iubite retete traditionale romanesti. In urma propunerilor voastre, au fost alese 10 retete (papanasi, fasole cu afumatura, sarmale, parjoale, cozonac, mamaliga cu branza, tochitura de porc, ciorba de burta, piftie si drob)  care pot fi votate pana pe data de 10 decembrie. Pe 10 decembrie vor fi alese 3 retete traditionale finaliste.

Am ales sa  va propun o reteta de cozonac un pic diferita fata de reteta traditionala (vezi reteta de cozonac pufos cu nuca, o minunatie parfumata), dar la fel de gustoasa. Dovleacul, atat de iubit de mine, a dat acestui cozonac un plus de culoare si gust. Vi-l recomand cu cel mai mare drag si va invit, pana pe data de 10 decembrie, sa votati reteta voastra preferata in widgetul aflat in sidebar.

Ingrediente – Cozonac cu dovleac (forma dreptunghiulara 30×14 cm)

Ingrediente maia

  • 7 g drojdie deshidratata/25 g drojdie proaspata
  • 50 g faina
  • 50 ml lapte
  • 25 g zahar

Ingrediente aluat

  • 200 g pulpa dovleac coapta la cuptor
  • 450-475 g faina
  • 2 oua
  • 80 g zahar
  • 60 g unt
  • 1 portocala (coaja rasa)
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri pline nutella
  • 1 galbenus + 3 linguri lapte + 1 lingura zahar brun (pentru uns si pudrat cozonacul)

Mod de preparare maia

  • Intr-un vas de plastic, punem drojdia deshidratata/proaspata, laptele usor caldut, faina si zaharul. Le amestecam pana la omogenizare si apoi acoperim vasul cu folie alimentara de plastic.
  • Lasam maiaua sa dospeasca, intr-un loc caldut ferit de curenti reci de aer, pentru 45 minute.

Mod de preparare aluat cozonac cu dovleac

  • Pasam pulpa coapta de dovleac pana obtinem un piure fin. Punem piureul intr-un vas si adaugam cele doua oua la temperatura camerei. Adaugam maiaua, faina cernuta printr-o sita cu gauri mici (la inceput punem 450 g faina si daca aluatul mai cere, mai adaugam inca 25-30 g faina), zaharul, semintele de vanilie, coaja rasa de portocala si sarea si incepem sa framantam.

Preparare maia cozonac

  • Cand aluatul capata consistenta, incepem sa adaugam treptat untul rece topit. Framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini. Punem aluatul intr-un vas uns putin cu ulei, il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca circa 1:30 minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Raturnam aluatul pe masa pudrata cu faina si il impartim in doua bucati egale. Intindem, cu mana, ambele bucati in doua foi groase de circ1 1-1,5 cm.
  • Ungem fiecare foaie cu cate 2 linguri de nutella apoi le rulam. Impletim ambele rulouri si le punem in forma de cozonac unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
  • Puteti vedea procedeul formarii si impletirii rulourilor la reteta cozonac cu nuca.
  • Lasam cozonacul sa dospeasca inca 45 minute sau pana cand atinge marginea superioara a formei.

Cozonac dospit

  • Ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu laptele usor caldut si il pudram cu zahar brun.
  • Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 minute. Daca se rumeneste prea mult la suprafata, putem sa-l acoperim cu o folie de aluminiu,  dar numai dupa 30 de minute de cand l-am introdus in cuptor.
  • Dupa ce s-a copt, il scoatem din forma si il lasam pe un gratar sa se raceasca complet.

Cozonac cu dovleac copt

  • Ca de obicei, eu nu am avut rabdare sa il las sa se raceasca si l-am taiat cand inca era usor caldut.

Cozonac cu dovleac detaliu

  • Va invit sa il incercati. Este foarte pufos si are un gust deosebit.

Cozonac cu dovleac detaliu felie

 Pofta buna!

Sfat
  • Daca nu va place nutella, puteti alege o umplutura de nuca sau de mac.
  • Cozonacul isi pastreaza consistenta pufoasa daca il punem intr-un recipent de plastic inchis ermetic. Il lipsa acestuia, il putem pastra intr-o punga de plastic.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac cu dovleac
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 34 Review(s)

22 comentarii la “Cozonac cu dovleac

  1. Mariana Tudose spune:

    Arata extraordinar cozonacul acesta si pentru ca si mie imi place dovleacul o sa-l incerc cat de curand. Multumesc, draga Laura!

  2. Ioana spune:

    Ce bine arata!! Mi-ai facut pofta de o felie de cozonac. La noi a inceput sa ninga si tare bine ar merge acum un cozonac cu vremea de afara. Te pup.

  3. angelica spune:

    buna ziua,
    am incercat chiflele cu dovleac mare succes o sa incerc si cozonacul.
    Multumesc pentru aceste retete delicioase

  4. adrian spune:

    o alegere foarte buna ca ai combinat dovleacul cu cozonacul. plus ca este o reteta binevenita ca se apropie sarbatorile

  5. Nicol spune:

    Am facut si eu aceasta reteta, a fost foarte bun cozonacul.Laura, felicitari pentru retete minunate cu care ne incanti, am facut multe din ele si sunt tare incantata.”La multi ani!” pentru romanii de pretutindeni.

  6. Gabriela Gitoi spune:

    Vai cum poate arata! o nebunie curata! dovleac + ciocolata si mai ales in cozonac = extaz! nemaipomenit! o pun la bookmark ca trebuie sa-l fac curand!

  7. Anastasia spune:

    Laura spune-mi te rog frumos, cand ai cantarit pulpa de dovleac, cruda sau dupa ce l-ai copt, eu am cantarit-o coapta si mi-a intrat 700 de grame de faina, departe de proportiile care ti-au iesit tie, in final a fost un aluat totusi moale si cam greu de manevrat la rasucit sulurile cu umplutura 🙂 te pup si astept un sfat, sa vad unde am gresit :-* ! Cat despre cozonacul tau, e impecabil de atragator !

    • Laura spune:

      Anastasia, draga mea, am cantarit pulpa dupa coacere. Cred ca de vina a fost tipul de dovleac folosit. Sunt anumite tipuri care au pulpa mai umeda. Eu am folosit un dovleac italian care este mai uscat.
      Pana la urma cum a iesit la tine?

  8. Anastasia spune:

    Multumesc pentru raspuns, a iesit un cozonac gustos si a crescut foarte bine, doar … cred eu ca din cauza ca a fost mai multa faina, ii lipsea putin din dulceata si aroma, am adaugat esenta de rom si cred ca mai trebuia putin, cei de acasa l-au mancat cu mare placere. Am folosit dovleac placintar din ala nu prea mare in forma de para. Am sa-l mai fac sigur, mi-a placut foarte mult ca iese foarte frumos, culoarea asta galbena te apuca de ochi :)) Multumesc frumos pentru reteta :-*

  9. KATY spune:

    IN ALUAT SE PUN SAU NU OUALE ALEA 2 CARE LE AI SCRIS LA INGREDIENTE CA IN MODUL DE PREPARARE NU AI MAI ZIS CUM SA LE FOLOSIM .MULTUMESC MULT.

  10. KATY spune:

    SCUZE AM CITIT MAI BINE SI SUNT PRECIZATE DESTUL DE CLAR POSIBIL CA NU MAI VAD BINE CA DUPA O ZI DE MUNCA UITE CAT E CEASUL SI EU FAC COZONAC 🙂

  11. Crina spune:

    Draga mea , incep prin ati multumi pentru toate retetele si pentru exactitatea gramajelor . Am o intrebare : pot congela dovleacul copt ? Am copt pentru al manca pur si simplu , dar nu e suficient de dulce . Este tocmai bun pentru cozonac ……. dar nu acum . Multumesc pentru blogul tau ! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor