Chifle pufoase cu dovleac


Retete culinare Paine – Chifle pufoase cu dovleac

Chifle dovleac detaliu

Chifle pufoase cu dovleac, ingrediente si preparare pas cu pas. 

Pe lista deja lunga a retetelor cu dovleac preferate, o sa trec si aceste chifle pufoase. Sunt delicioase, potrivite atat in combinatie cu gemuri, dulceturi, creme de ciocolata, cat si cu branzeturi si mezeluri. In fiecare an astept cu nerabdare aparitia dovleacului si asta pentru ca se poate folosi cu succes atat la retete dulci cat si la cele sarate. Acum cateva saptamani am cumparat un ultim sfert de dovleac si am facut o placinta rustica foarte buna, cu un aluat fraged din faina de malai, dar pe care nu am reusit sa o pozez . Mi-am promis sa o refac imediat dupa ce voi cumpara din nou dovleac. Inca nu am reusit, desi in frigiderul meu troneaza un bostan de vreo 6 kg, dar promit ca o sa postez reteta de placinta in curand. Pana atunci, va invit sa incercati aceste chifle pufoase cu dovleac.

Iata alte retete cu dovleac pe care va recomand cu mare drag sa le incercati in aceasta toamna. Click pe titlul retetelor de mai jos pentru mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente – Chifle pufoase cu dovleac (8 bucati)

  • 300 g pulpa cruda de dovleac
  • 450-500 g faina
  • 100 ml apa
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 10 ml ulei de masline
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 galbenus + 4 linguri lapte
  • seminte susan

Mod de preparare – Chifle pufoase cu dovleac

  • Fierbem pulpa de dovleac, curatata si taiata in cubulete potrivite, in dispozitivul de fierbere la aburi, pana cand este perfect patrunsa (cca 30 minute), apoi o lasam sa se raceasca complet.
  • Pasam pulpa rece cu un blender si punem piureul obtinut intr-un vas. Adaugam drojdia deshidratata, apa calduta si uleiul de masline si amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza. Adaugam treptat faina, cernuta inainte printr-o sita cu gauri mici si framantam pana cand aluatul capata consistenta. Adaugam sarea si framanatm pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.

In functie de dovleacul folosit, este posibil ca aluatul sa mai ceara faina. Initial, adaugam doar 450 g si daca aluatul este prea umed, mai adaugam treptat inca 50 g faina.

  • Punem aluatul in vas si il acoperim cu folie de plastic. Il lasam sa dospeasca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Aluat chifle

  • Rasturnam aluatul dospit pe masa pudrata cu faina si rupem din el bucatele de circa 70-100 g.
  • Formam din fiecare bucata cate un cordon lung de circa 16-17 cm apoi innodam fiecare cordon. Fiecare cordon va avea doua capete, unul in partea superioara si celalalt in partea inferioara a nodului. Aducem capatul din partea inferioara peste cercul format de nod si il introducem in centrul acestuia. Trecem capatul superior peste cercul format de nod si il introducem sub partea inferioara a acestuia. Sper sa va dati mai bine seama din pozele de mai jos:

Forma kaiser chifle

  • Punem chiflele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca 30 de minute. Le ungem cu amestecul de galbenus si lapte si le pudram cu seminte de susan.

Chifle la dospit in tava de cuptor

  • Coacem chiflele cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-25 minute.

Chifle coapte cu dovleac

  • Le servim calde si cu multa pofta! Sunt delicioase si foarte pufoase.

Sectiune chifle pufoase cu dovleac

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chifle pufoase cu dovleac
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 43 Review(s)

28 comentarii la “Chifle pufoase cu dovleac

  1. Laura S. spune:

    Hallo Laurica!
    Bine te-am regasit!
    Demult nu am mai dat pe la tine!Din pacate timpul nu-mi mai prea permite.
    Acum am intrat sa-ti admir aceste Chifle, de care pot sa spun ca arata „minunat si mai ales apetisant”!
    Reteta o i-au cu mine si o voi incerca cit mai curind.
    Eu o cvoi prelucra putin, inclidind ceva drojdie naturala si ca. 2 g drojdie proaspata la 500g faina.
    Dupa ce o voi pune in practica, voi revenii cu dovada si impresii.
    Pina atunci , doresc sa-ti mulumesc pentru reteta si foto!
    Toate cele dragi!
    Laura S.

    • Laura spune:

      Draga mea, bine te-am regasit!
      Ma bucur tare mult ca iti place reteta si te astept sa imi spui cum au fost chiflele.
      Te pupic cu mare drag!

    • Laura spune:

      Adriana, draga mea, chiflele se pot face cu dovleac fiert la aburi sau dovleac copt. Nu iti recomand dovleacul fiert in apa. Pe langa faptul ca isi pierde mult din gust, absoarbe multa apa si aluatul ar putea cere mai multa faina.

  2. Ana spune:

    draga Laura S, A LUA e verb, deci nu se scrie cu liniuta („Reteta o i-au cu mine si o voi incerca cit mai curind”). Am observat aceasta greseala la foarte multa lume.

  3. Gabriela Gitoi spune:

    Senzationale! iar procedeul de formare al chiflelor este foarte ingenios initial mi-am imaginat ca ai taiat raze cu cutitul dar apoi mi-am dat seama ca sunt rasucite ca prea arata frumos!
    Te pup scumpa mea! si multumesc pt. tipsuri 😉

  4. Adriana spune:

    Le-am facut azi noapte si au iesit nemaipomenite ! Multumesc pentru idee, zacea dovleacul ala nefericit in frigider cam de o luna.

  5. Alexandra spune:

    Nu inteleg de ce nu mi-ai raspuns si mie la mesaj, insa vreau sa-ti spun ca m-am descurcat si cu drojdie proaspata, au iesit foarte gustoase. Felicitari pentru pasiunea ta!

  6. mihaela sava spune:

    Mi-am dedicat o parte din seara rasfoirii (mai in detaliu) blogului. Pana acum aveam pe lista „de facut” cateva retete, acum ele s-au triplat la numar. Aceste superbe chifle sunt in capul listei. De abia astept sa le fac!

    • Laura spune:

      Mihaela, sigur, poti framanta aluatul la masina de paine. Daca vrei sa faci chifle, trebuie sa le coci in cuptor, daca nu, poti face o paine la masina.

  7. Andrei spune:

    Chiflele au ieșit excelente, și mie mi se par bune (poate chiar mai bune) și după ce s-au răcit la temperatura camerei. Se pare că am mult mai mult succes la rețetele în care ingredientele sunt măsurate după greutate, și nu volum.
    Cred că am să încerc data viitoare să adaug și ceva mirodenii specifice (ghimbir, scorțișoară, cuișoare, nucșoară – eventual stafide), ca să-mi înnebunesc colegii de apartament și mai tare cu mirosul, și ca să obțin chifla supremă pentru sandvișuri cu unt de arahide și gem.
    Mulțumesc că ai împărtășit rețeta!

  8. elena spune:

    Buna Laura!urmaresc cu mare interes blogul tau.oare as putea inlocui faina normala cu cea din hrisca?merci ptr raspuns!mult succes in continuare!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Elena, nu am incercat cu faina de hrisca, dar poti incerca cu o portie mica de aluat sa vezi cum ies.
      Multumesc!

  9. Alice spune:

    Tocmai le-am incercat si eu. F bune, aromate, doar ca nu sunt nici cum pufoase. Au iesit crocante la exterior si pufoase la interior. Ma asteptam sa fie pufoase cu totul dupa descrierea ta. Oricum, minunate si o sa le mai fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor