Retete culinare torturi – Tort rasturnat cu ananas
Tortul rasturnat cu ananas, prezent in aceasta reteta in versiunea mini, este unul dintre torturile copilariei mele. Mami facea acest tip de tort cu mere si noi il serveam intotdeauna cu frisca din belsug. Pentru ca astazi a fost ziua de nastere a gazdei noastre si pentru ca s-a indragostit de acest tort imediat dupa ce l-a gustat acum cateva luni, astazi i l-am facut special. Si pentru ca nu puteam sa nu gustam si noi un pic de tort, am facut facut si pentru noi o inimioara rasturnata cu ananas. Va sfatuiesc sa folositi zahar brun pentru caramel. Are un gust extrem de parfumat, mult mai bun decat cel al caramelului facut cu zahar rafinat. Am folosit pentru acest tort deliciosul ananas rondele de la Sunfood.
Ingrediente – Tort rasturnat cu ananas (forma 26 cm Ø)
- 300 g faina
- 60 g amidon de porumb
- 225 g unt
- 150 g zahar
- 4 oua mari
- 140 ml suc de ananas
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 40 g unt
- 150 g zahar brun
Mod de preparare
- Topim untul intr-o tigaie antiaderenta, apoi adaugam zaharul brun. Amestecam din cand in cand, pe foc mic, pana cand obtinem un caramel aramaiu omogen. Daca doriti un caramel mai blon, puteti folosi zahar rafinat, dar gustul va fi mult mai putin parfumat.
- Turnam caramelul intr-o forma antiaderenta detasabila, tapetata cu unt si hartie de copt (doar pe fundul tavii). Asezam rondelele de ananas pe intreaga suprafata a formei.
- Pentru aluat, mixam untul la temperatura camerei, zaharul si zaharul vanilat, pana obtinem o crema fina.
- Adaugam pe rand cele 4 oua, mixand bine dupa adaugarea fiecarui ou. Amestecam faina cu amidonul si praful de copt si o adaugam treptat in aluatul de unt. La sfarsit, adaugam sucul de ananas si mixam pana obtinem o compozitie omogena. Turnam aluatul peste feliile de ananas si il nivelam cu grija.
- Daca doriti, puteti face mini torturi in forme antiaderente. Eu am folosit o forma inimioara in care am adaugat 2 linguri de caramel, o felie de ananas si apoi am umplut-o pe trei sferturi cu aluat.
- Coacem tortul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru circa 25-30 minute. Inainte de a-l scoate din cuptor, introducem in centrul tortului o scobitoare. Daca aceasta iese curata, totul este copt.
- Dupa ce l-am scos din cuptor, il rasturnam imediat pe un platou si il lasam sa se raceasca. Inainte sa il servim, il pudram cu zahar pudra vanilat si il ornam cu putina frisca.
Pofta buna!
Cat de bine arata la tine toate! De bune stiu ca sunt bune ca am gatit mai multe chestii de pe aici.
Nu m-as fi gandit s-o rastorn cu ananas. Interesant!
Didi, este foarte bun cu ananas. Eu il fac si cu mere, prune, caise sau piersici, dar cu ananas iese foarte parfumat.
Pup cu drag!
Cee bun este!!
Dea, draga mea, ma bucur ca iti place!
Ooooooo Laura ce amintiri dulci ! Chiar ca este un dulce al copilariei…..Este DE-LI-CIOS !!! Multumesc ca mi-ai reamintit de el….( cel cu mere).Trebuie sa-l incerc si eu si cu alte fructe…..!
Te tzuc cu drag !
Pup si eu, draga mea! Tare ma bucur ca iti place!
Ce frumos arata tortuletul !!!
Ma bucur ca iti place, Adina!!
Pup cu drag!