Supa picanta de varza de Bruxelles


Supa de varza de Bruxelles – o reteta simpla, aromata si picanta

Supa picanta de varza de bruxelles

Pana cum cativa ani, nici nu vroiam sa aud de varza de bruxelles. Mi se parea amara, fada si o evitam cat se poate de mult. Cred ca in Germania m-am indragostit de gustul ei, nu-mi amintesc exact, dar stiu ca in momentul de fata o folosesc in diferite retete si o mananc cu cea mai mare placere.

Astazi am pregatit o supa picanta de varza de bruxelles si va recomand sa o incercati chiar daca nu sunteti prieteni cu micile verze. Reteta nu este deloc complicata, poate sa para un pic lunga, dar gustul acestei supe picante merita categoric timpul petrecut in bucatarie.

Pentru ca doream un gust absolut delicios, am folosit o conserva de rosii cuburi SunFood.

Supa picanta de varza de Bruxelles – Ingrediente

  • 1 l apa
  • 14-15 verze Bruxelles
  • 1 conserva de rosii cuburi SunFood
  • 5 ardei verzi
  • 4 catei de usturoi
  • 1 salota/1 ceapa mica
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 2 fire maghiran proaspat
  • 1 frunza de dafin proaspata/uscata
  • 1 ardei mic iute uscat

Mod de preparare supa

  • Punem o craticioara plina cu apa pe foc si adaugam 1 lingura cu sare. Nu va speriati de cantitatea de sare, are rolul de a elimina gustul amar al verzelor de bruxelles.
  • Cand apa incepe sa fiarba, adaugam verzele curatate de frunzele externe si cu cotorul crestat. Le oparim 3 minute, nu mai mult, apoi le clatim sub un jet de apa rece. Le punem la scurs intr-o sita.
  • Spalam ardeii, cateii de usturoi necuratati, salota si frunzele de maghiran. Taiem salota in doua pe lungime dar nu o curatam de coaja. Punem toate legumele intr-o tava, le stropim cu 2 linguri de ulei de masline, sare si piper, si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 10 minute. Dupa 10 minute, adaugam si verzele si le mai lasam in cuptor inca 5 minute.

Preparare legume coapte

  • Lasam legumele sa se raceasca putin, apoi curatam ardeii, salota si cateii de usturoi si le taiem in bucatele mici. Taiem verzele in 2 sau le lasam intregi daca sunt micute.
  • Punem 1 lingura de ulei de masline intr-o oala, adaugam 1 catel de usturoi crud tocat marunt, 1 ardei iute uscat si rosiile din conserva. Le calim 2-3 minute, pe foc mic, apoi adaugam legumele coapte.

Preparare supa de varza de bruxelles

  • Amestecam bine si le calim inca maxim 2 minute, pe foc mic. Adaugam apa, 1 frunza proaspata de dafin si sare, dupa gust, si acoperim oala cu capac.
  • O lasam sa fiarba inca 15 minute, apoi stingem focul si o servim. Este delicioasa!

Supa de bruxelles in bol

 Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Supa picanta de varza de Bruxelles
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 30 Review(s)

13 comentarii la “Supa picanta de varza de Bruxelles

  1. Lia spune:

    Sunt tare simpatice verzisoarele astea dar au o reputatie cam proasta asupra gustului dar cica trebuie sa stii sa le gatesti (isi dadeau unii cu parerea). Eu nu stiu si n-am incercat! … Poate vreodata imi iau inima in dinti.

    Arata f. bine supa ta!

    • Laura spune:

      Lia, draga mea, asa este. Trebuie sa stii sa le cumperi (verzele cu foi foarte galbene sunt batrane si amare) si sa le gatesti. Unul dintre secrete este sa le fierbi in apa destul de sarata si imediat dupa ce sunt fierte, sa fie spalate sub un jet de apa foarte rece. Te pup si incearca-le macar o data, poate or sa-ti placa.

  2. Liliana spune:

    Buna Laura,

    Ca de obicei ai avut o idee excelenta cu aceasta leguma despre care noi romanii nu stim aproape nimic.
    Iti las cateva randuri,sper ca nu ocup prea mult spatiu. Le-am copiat dintr-o revista de specialitate.
    Multumim pentru reteta.

    Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede.

    Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte.

    Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill.

    Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume.

    Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani.

    Ajuta la detoxifierea organismului

    Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile.

    Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%. Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi.
    VArza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism.

    Ajuta sistemul digestiv

    Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare..

    Previne defectele din nastere

    Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume.

  3. Melania spune:

    Laura, multumesc pentru reteta, arata foarte bine. O sa incerc sa o fac si eu copiilor zilele acestea. Pare destul de usor de facut!

  4. Felicia spune:

    Am uitat sa specific …acum sunt cufundata printre retzelete vegetariene si fac lista de prioritatzi 🙂
    Merci de idei !!! 🙂

  5. Alina spune:

    Buna!
    Eu vreau sa gatesc aceasta supa, dar nu am cuptor deoarece stau la camin, iar aici nu am decat plita electrica…. Se poate gati si asa?

    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Alina, sigur o poti prepara si cu legumele crude. Asadar, pui 1 lingura de ulei de masline intr-o oala, adaugi 1 catel de usturoi crud tocat marunt, 1 ardei iute uscat si rosiile din conserva. Le calesti 2-3 minute, pe foc mic, apoi adaugi legumele crude, taiate in bucatele mici, cu exceptia verzelor de bruxelles, pe care trebuie sa le oparesti inainte de a le cali.
      Cu drag!

  6. Camelia spune:

    O reteta excelenta. O gatesc iar si iar si nu ma pot satura! Toata familia o adora, de fapt. Trebuie sa precizez ca fetitele mele sunt obisnuite sa manace legume si aprecieaza lucrurile bune. Din fericire, găsim varza de Bruxelles de la producător, deci f proaspăta si nu amara. Astfel profitam si, de asemenea, de minunatele tale retete. Iti multumim ca ni le impartasesti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor