Retete culinare – Pizza cu smochine si mozzarella
A sosit momentul pentru a doua reteta cu mozzarella Granarolo. Din propunerile voastre, pentru care va multumesc foarte mult, mi-am dat seama ca multi dintre voi vreti sa vedeti mozzarella intr-o reteta dulce. Va spun sincer ca nu am incercat pana acum sa o folosesc in astfel de retete, obisnuita fiind sa o vad in salate, pizza, tarta sarate etc, dar pentru ca m-a intrigat foarte mult ideea, am ales sa fac o pizza cu smochine, struguri, fructe de padure si mozzarella. Nu credeam ca o sa iasa ceva atat de delicios si parfumat. Am ales sa inlocuiesc apa din aluatul de pizza cu must de struguri, am adaugat si un pic de scortisoara si am obtinut o minune de pizza cu gust de toamna. Sigur o voi reface cat se poate de curand.
Ingrediente – Pizza cu smochine si mozzarella (34 cm diametru)
- 300 g faina
- 160 – 180 ml must de struguri
- 7 g drojdie deshidratata/20 g drojdie proaspata
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita miere
- 1 lingurita scortisoara
- 1/3 lingurita rasa de sare
Ingrediente topping
- 2 linguri gem de mure
- 2 mozzarella Granarolo
- 10-15 boabe mici struguri
- 3 smochine proaspete
- 1 lingura samburi de pin
Mod de preparare
- Amestecam faina cu drojdia deshidratata si o punem intr-un vas. Adaugam in centrul fainii mustul, uleiul, mierea, scortisoara si incepem sa framantam. Cand aluatul capata un pic de consistenta, adaugam sarea. Framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de mana.
- In functie de tipul de faina folosit, este posibil sa mai aveti nevoie de 1-2 linguri de faina, daca aluatul este prea moale, sau 1-2 linguri de must, in caz ca aluatul este prea compact. Adaugati cate o lingura de faina sau must pana cand obtineti un aluat perfect elastic.
- Punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un servet de bumbac usor umed si il lasam sa dospeasca circa 1 ora sau pana isi dubleaza volumul, nu mai mult.
- Punem aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intindem cu mana, intr-o foaie rotunda de circa 3-4 mm grosime.
- Punem aluatul de pizza intr-o forma antiaderenta de 32-34 cm diametru, il acoperim cu un servet de bumbac si il lasam inca 30 de minute sa dospeasca.
- Dupa 30 de minute, ungem uniform suprafata pizzei cu gemul de mure, adaugam mozzarella foarte bine scursa si sfaramata in mici bucatele, boabele de struguri, smochinele taiate in felii subtiri si samburii de pin.
- Coacem pizza in cuptorul preincalzit la 200°C, pe etajul al treilea de jos in sus, functie traditionala, pentru circa 15-20 de minute.
- O servim imediat sau o lasam sa se raceasca cateva minute inainte. Eu am pudrat-o cu putin zahar vanilat si am servit-o fierbinte. Delicioasa!
Pofta buna!
ingenioasa idee! o pizza desert foarte aratoasa si sigur gustoasa
Maria, ma bucur tare mult ca iti place! Pupici!
Mmm…ce bine arata! Banuiesc ca e si gustoasa. Voi incerca si eu.Multumesc!
Aura, draga mea, noua ne-a placut tare tare mult.
Pup cu drag si sa-mi spui cum a fost daca o incerci.
Imi salvasem de pe net o reteta de chec cu vin. M-a intrigat ingredientul acesta in chec, inca n-am incercat…
Ai idei novatoare, must in blat dar si restul ingredientelor din topping. Un preparat unic, intr-adevar.
Prezentarea impecabila ca de obicei.
Am tot timpul ceva de invatat de aici. Multumesc 🙂
Lia, o sa postez si eu o reteta de prajitura cu cioclata si vin. Este pur si simplu divina. Multumesc ca mi-ai amintit de ea. Nu am mai facut-o de vreo 2 ani.
Pup cu mult drag!
Woooww! Si eu am facut o sugestie cu mozzarella si fructe, dar cu pizza asta…ai intrecut orice asteptari! Este…mai mult decat super! Am sa o incerc si eu cu siguranta! Stai sa se faca mustul si pe aicea si o pun in practica! :). Pup!
Andreea mea draga, pai de la tine am cules sugestia cu fructele. Mustul meu s-a dus deja, dar o sa mai fac o tura zilele astea. Pup cu drag!
Arată foarte, foarte bine!
Ana, draga amea, tare ma bucur ca iti place.
Te pup!
Abia acum este sezonul smochinelor aici,de aceea ma gandesc sa o incerc.Sunt sigura ca este tare buna,numai ca,neavand must de struguri voi face o baza obisnuita de pizza.
Crezi ca lipsa lui va influienta negativ gustul pizzei?
Nu,voi risca,si,la sfarsit de saptamana iti voi spune cum a fost.
Multumesc .
Ella, draga mea, poti sa faci linistita o baza clasica de pizza.
Am incercat-o si eu asa si a fost delicioasa.
Te pup! Sa imi spui cum a iesit.