Dulceata de mure, o reteta cu fructe proaspete de vara
Dulceata de mure imi aminteste de casa si de copilarie. In fiecare vara, bucataria parintilor mei se umplea cu aromele dulceturilor si gemurilor care urmau sa ne ofere multe dimineti dulci in zilele de toamna si iarna.
Dulceata de fructe de padure, in special dulceata de mure, se afla in topul preferintelor noastre. Multi ani nu am putut sa o fac pentru ca nu gaseam mure decat in supermarket si, din pacate, fara absolut niciun gust. In zona in care locuiesc, am avut norocul sa ma rasfat in fiecare an cu mure salbatice, pline de gust si parfum, deci ideale pentru o dulceata delicioasa.
Reteta de dulceata de mure este un pic diferita fata de cea a parintilor mei, dar este la fel de simpla si parfumata.
Ingrediente – Dulceata de mure (3 borcane de 250 g)
- 1 kg mure salbatice
- 800 g zahar
- 1 lime/1 lamaie mica
- 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare – Dulceata de mure
- Spalam murele sub un jet de apa rece si apoi le stergem foarte foarte bine. Murele trebuie sa fie perfect uscate. Le punem intr-o cratita cu fund gros, adaugam zaharul si, cu ajutorul unei linguri, le zdrobim partial (eu las cca jumatate din mure intregi si jumatate le zdrobesc).
- Punem cratita pe foc foarte mic, amestecam bine, si adaugam pastaia de vanilie crestata pe lungime.
- Cand zaharul incepe sa se topeasca (dupa circa 5-6 minute), adaugam sucul unei lime sau a unei lamai mici.
- Lasam dulceata sa dea intr-un clocot, apoi stingem focul si o lasam 12 ore sa se odihneasca. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata.
- Dupa repaus, punem din nou dulceata pe foc mic si o fierbem inca circa 30 de minute. In timpul fierberii, eliminam regulat spuma formata la suprafata dulcetii.
- Pentru a verifica daca dulceata de mure este gata, punem o farfurie in congelator pentru 5 minute. Dupa ce dulceata a fiert 30 de minute, lasam sa curga pe farfuria rece cateva picaturi. Daca acestea isi pastreaza forma si nu se deplaseaza in momentul in care rotim farfuria, dulceata este gata.
- O punem fierbinte in borcanele sterilizate si apoi le intoarcem cu fundul in sus. In momentul in care dulceata este perfect rece, depozitam borcanele in camara.
Pofta buna!
Metoda si cantitatile identice pentru gem de zmeura?
Nu fac dulceturi dar cu siguranta voi incerca gemul tau de mure „simplu si parfumat”.
Blogul este superb… o adevarata delectare!
Cristina, draga mea, pentru dulceata de zmeura se folosesc aceleasi ingrediente, numai ca zmeura se amesteca cu zaharul si se lasa pana a doua zi in frigider. A doua zi il fierbem pentru cca 1 ora (depinde ce cantitate faci) si apoi se pune in borcanele sterilizate.
Faci proba cu picatura inainte de a stinge focul.
Te pup cu drag!
Buna ziua, daca proba nu este corecta ce trebuie facut ?
O mai fierbem inca 10 minute si repetam testul. In momentul in care picatura isi pastreaza forma, stingem focul.
Buna Laura,
Si daca o vrem mai light, care este sfatul tau pentru inlocuirea zaharului?
Draga mea, o sa revin si cu o versiune light cat se poate de curand.
Pup cu drag!
Multumesc pentru reteta, dulceta a iesit SUPER.
dulceata*
Buna
Eu locuiesc in Irlanda. Tara murelor. Doar ca murrle desi fara numar, nu sunt atat de dulci ca in Romania. Crede ti ca ar trebui sa pun mai mult zahar la 1 kg de mure?
Multumesc mult
Alex, nici murele mele nu au fost foarte dulci, deci zic ca 800 g zahar sunt suficiente pentru un gust dulce echilibrat.
Cu drag!
Prima mea dulceata …reteta mi s-a părut foarte ok deoarece rămân fructe întregi …e excelenta,”multzam” pentru reteta
Sa iti fie de bine, draga mea!
Buna seara Laura, căutând o rețeta de dulceața din afine pe net si negăsind nimic interesant am zis sa încerc si la tine sa vad tu cum faci aceasta dulceața. Numai ca nu am găsit decât pe cea de mure care este foarte interesantă dar as dori pentru moment sa fac din afine. Asa ca, te rog daca stii vreo rețeta încercata de tine, spune-mi si mie, multumesc anticipat! Numai bine!
Buna ziua,
S-au copt fructele amelanchier si in curand si aaronia nero si nu am gasit nuci unde o reteta de gem sau dulceata
M-ati putea sfatui?
Cu multumiri
Am si eu o nedumerire: de ce se fierbe gemul/dulceața puțin seara, se lasa sa se răcească si se continua fierberea a doua zi? Mulțumesc .
Pentru ca in acest fel, dulceata va avea un gust minunat, mult mai gustoasa decat cea facuta fara acesti timpi de asteptare.
Cum sa stergi murele? Abea le atingi si se zdrobesc?!
Adrian, eu le pun pe cateva bucati de servet absorbant de bucatarie si apoi le tamponez cu grija pana cand raman perfect uscate.
ai uitat să specifici în ce fază se adaugă lămâia…
Adrian, nu am uitat. Citeste cu atentia reteta.
Bună ziua, și dacă vreau să le dau prin sită pentru a scăpa de sâmburi, când o pot face? Mulțumesc
Radu, poti da murele prin sita la inceput, inainte sa le amesteci cu zahar.