Retete culinare – Tort de ciocolata cu crema de lapte
Dupa o pauza destul de lunga, revin cu o reteta simpla de tort de ciocolata si crema de lapte. Ultima luna a fost destul de aglomerata pentru mine si, nu in ultimul rand, plina de emotii. Pe data de 14 iunie, am avut lansarea primelor 4 carti de bucate din seria „24 de retete delicioase si usor de preparat„.
Intreaga serie cuprinde 15 carti si sper eu ca vor fi apreciate la fel de mult ca aceste prime patru cartulii. Lansarea a avut loc in Bucuresti in Carrefour Orhideea.
Nu va spun cate emotii am avut pana am ajuns acolo… Eram convinsa ca nu o sa fiu in stare sa scot niciun cuvant.:)) Cu toate acestea, dupa ce am pus mana pe microfon, am reusit sa multumesc tuturor celor prezenti, pentru sustinere. Silvia Penescu (editura All) si invitata de onoare Stela Cristea (gustos.ro), doua persoane absolut delicioase, s-au descurcat mult mai bine decat mine.
Dupa sesiunea de autografe, am ras, am discutat, am servit cateva trufe cu portocale si nuca de cocos, intr-un cuvant, ne-am simtit bine.
Inca nu am fotografii prea multe, dar dupa ce le voi primi, cu cel mai mare drag le voi posta.
Multumesc din suflet celor care mi-au fost alaturi la acest eveniment si va astept cu drag si la urmatoarea lansare!
Si acum, va invit la o feliuta (virtuala, din pacate) de tort de ciocolata cu crema de lapte.
Ingrediente – Tort de ciocolata cu crema de lapte (24 cm diametru)
Pandispan de ciocolata
- 250 g ciocolata neagra
- 60 g unt
- 40 g ulei de floarea soarelui
- 100 ml frisca lichida vegetala indulcita
- 4 oua
- 100 g zahar
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 varf cutit cu sare
Crema de lapte
- 1 l lapte
- 250 g zahar
- 125 g faina
- 25 g amidon de porumb
- 200 ml frisca lichida indulcita
- 1 pastaie vanilie
Sirop caramel
- 6 linguri zahar brun
- 250 ml apa fierbinte
- 2 linguri brandy
Crocant de alune
- 150 g alune
- 100 g zahar brun
- 1 lingura apa calda
Mod de preparare pandispan de ciocolata
- Punem intr-o craticioara, pe foc foarte mic, ciocolata taiata in bucatele potrivite, untul , frisca lichida si uleiul. Amestecam pana cand ciocolata se topeste complet, apoi stingem focul si lasam compozitia sa se raceasca.
- Separam albusurile si galbenusurile celor patru oua.
- Mixam galbenusurile amestecate cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
- Separat, mixam albusurile amestecate cu un varf de cutit de sare, pana cand obtinem o spuma tare.
- Adaugam crema de ciocolata peste galbenusuri si mixam la o viteza mica pana la completa omogenizare.
- Amestecam faina cu praful de copt, o cernem si apoi o incorporam cu grija, amestecand de jos in sus, mixului de galbenusuri si crema de ciocolata.
- La sfarsit, incorporam cu grija albusurile, cu o lingura de lemn sau un tel, in amestecul de galbenusuri, crema de ciocolata si faina.
- Tapetam o forma rotunda cu unt si faina, adaugam compozitia si o nivelam cu grija.
- Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30-35 minute.
- Lasam pandispanul de ciocolata cateva minute sa se raceasca in forma, apoi il rasturnam pe un gratar, unde il lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit, il taiem in trei foi.
Mod de preparare crema de lapte
- Amestecam zaharul, faina si amidonul si punem mixul obtinut intr-o cratita incapatoare.
- Turnam treptat laptele peste mixul solid si amestecam cu grija astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Adaugam semintele unei pastai de vanilie.
- Punem cratita pe foc mic si amestecam incontinuu pana cand crema capata o consistenta densa (cca 10 minute). Stingem focul si acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara. O lasam sa se raceasca complet. Mai multe poze din timpul prepararii, puteti gasi la reteta de crema de lapte si fructe.
- Amestecam (eu am folosit mixerul) crema de lapte rece cu frisca mixata foarte bine.
Mod de preparare sirop caramel
- Punem zaharul intr-o craticioara antiaderenta, pe foc mic. Amestecam, si cand zaharul este complet topit, adaugam apa fierbinte.
- Lasam craticioara pe foc pana cand zaharul se topeste din nou. Stingem focul, adaugam cele 2 linguri de brandy si lasam siropul sa se raceasca complet.
Mod de preparare crocant de alune
- Taiem alunele in bucatele potrivite (eu le-am lasat mai mari un pic), le punem intr-o tigaie antiaderenta si le amestecam cu zaharul si 1 lingura cu apa calda.
- Punem tigaia pe foc mic si amestecam pana cand zaharul se caramelizeaza si alunele capata o culoare aurie.
- Stingem focul, punem crocantul pe o foaie de hartie de copt si il lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-a racit, il putem zdrobi cu ajutorul facaletului sau, daca il vrem mai fin, il bagam la robot cateva secunde.
Asamblare tort
- Punem prima foaie de pandispan in cercul detasabil, o insiropam bine cu siropul rece, adaugam un prim strat de crema de lapte. Peste crema, adaugam a doua foaie, o insiropam bine si formam al doilea strat de crema de lapte.
- Inchidem tortul cu a treia foaie de pandispan si o insiropam si pe ea foarte bine.
- Scoatem cu grija cercul detasabil din jurul tortului.
- Imbracam tortul in crema de lapte ramasa, il pudram cu crocantul de alune si il punem in frigider pentru cateva ore. Cel mai bine este sa-l sevim a doua zi, dar eu l-am taiat dupa 2-3 ore.
- Este delicios si foarte parfumat!
In cazul in care aveti o forma mai mica sau mai mare decat cea folosita de mine (24 cm), va atasez un tabel cu gramajul ingredientelor pentru cele mai populare dimensiuni. Sper sa va fie de folos.
Pofta buna!
Felicitari din suflet Laura! E o adevarata realizare. Sper sa gasesc si eu cat de repede cartile tale ca vreau neaparat sa cumpar. Mult succes pe mai departe si abia astept sa vad ce minunatii contin si celelalte carti. Te pup cu drag!
Poli, draga mea, multumesc mult!!
Pup cu drag!!
meriti pe deplin toata admiratia! cu tine statul in bucatarie a devenit o placere.mult.mult succes in continuare,Laura!
Dana, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Pupicei cu mult drag!
Am respectat intocmai reteta pt blat,dar blatul meu nu a crescut nici jumatate cat e in poza
Felicitari!!!! Mult succes in continuare si multumim pentru retetele minunate pe care ni le impartasesti! Fetita mea este innebunita dupa torturi, asa ca sigur voi incerca si eu reteta!
Zi frumoasa!
Multumesc mult, draga mea!
Sper tare mult sa ii placa tortul fetitei tale!
Buna ziua, as dori sa stiu daca as putea adauga fructe in tort si daca da ce as putea folosi. Mulțumesc pentru raspuns.
Poti folosi fructe de padure, caise, piersici, ananas, capsune.
Felicitari si succes in continuare ,acest tort arata minunat abia astept sa-l fac, pupici .
Multumesc mult, Alina, draga mea!
Te pupic cu drag!
Felicitari !!! Mult spor si succes pentru cartile ce vor mai veni !
As vrea sa stiu cu ce altceva ar putea fi inlocuita frisca vegetala, presupun ca isi are un rol aparte in consistenta pandispanului, insa nu e de gasit `pe aici`. Multumesc pentru raspuns !
Teo, multumesc tare mult pentru felicitari!
Poti inlocui frisca vegetala cu lapte integral.
Pup cu drag!
Merci mult !
Felicitari Laura!!!Mult succes pe mai departe si multumim pentru reteta tortuletului!Este divin!Te pup cu mare drag!
Licuta mea draga, multumesc tare tare mult!
Pup cu cel mai mare drag!
Felicilari! Asteptam cu nerabdare lansarea pentru ca imi doream mult cartile tale cu autograf si bineinteles, sa te cunosc.
Te admir si te apreciez pentru ce faci.
Imi pare rau ca nu ai anuntat lansarea.
Liliana, draga mea, iti multumesc mult pentru aprecieri.
Am anuntat lansarea si pe blog si pe facebook, numai ca nu cred ca am facut-o intr-un mod mai insistent.
Pup cu mare drag si sper tare mult sa ne intalnim la urmatoarea lansare!
parca iar ai ghicit ce gen de tort voiam sa fac…, maine la treaba.
sa vad cum conving o prietena din Ro sa-mi ia si mie cartile… pup si felicitari. ma bucur mult pt tine, si pentru noi.
Raluca, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place tortuletul.
Pup cu drag si sper sa iti placa cartile!
Felicitari pentru lansarea cartilor.
M-am numarat si eu printre castigatori si le-am primit ieri.
Mi-au placut foarte mult. Multumesc 🙂
Draga mea, sa le stapanesti sanatoasa!
Pup cu mare drag!
Felicitari pt tot!Retetele tale sunt intradevar delicioase si usor de preparat!Le recomand cu incredere prietenelor mele.Le-am incercat si eu si mereu am fost multumita de rezultate.Iar tortul acesta e demential,imi place combinatia de ciocolata(prezenta in blat) cu laptele din crema.Cred ca il voi incerca zilele acestea.
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele!
Pup cu mare drag!
Arata nemaipomenit! si felicitari inca o data pentru lansare! pupicei!!!
Multumesc mult, draga mea!
Pup!
Totdeauna m-am intrebat cind te vei decide sa publici retetele. Lucru indeplinit. Felicitari din suflet, o meriti pe deplin. Multe din retetele tale se gasesc si pe masa mea. Retete nu numai delicioase, dar explicate in amanunt si prezentate imbietor. Numai ca nu le maminci uitindu-te. Voi cumpara cartile cind voi merge in tara. Sper in succes, dar in acelasi timp vreau sa le mai gasesc si eu peste o luna. Si bafta in continuare. Pup din imina.
Nina, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Te pupic cu cel mai mare drag si sper sa iti placa cartile daca le cumperi!
Tortul arata foarte bine, o sa il incerc si eu cand termin sesiunea. Felicitari pentru lansare, sper ca la urmatoarea sa pot ajunge. O sa imi cumpar si eu cartile. Week-end placut, va pup si va imbratisez!
Raluca, draga mea, multumesc mult!
Bafta la examene si te astept cu drag la urmatoarea lansare!
Abia astept sa ajung acasa sa incerc reteta!
Felicitari pentru cele 4 carti, cu siguranta le voi cumpara in momentul in care le voi gasi in Brasov…
Urmaresc blogul tau de … cativa ani. Imi amintesc ca pe vremea cand am participat la concursul cu prajiturile cu mere, prin 2011, urmaream de ceva timp blog-ul..Si am fost atat de bucuroasa ca am iesit pe locul 5! Cred ca am incercat aproape jumatate din retetele de pe blog, iar pe unele le fac de cate ori am ocazia, in special cele de biscuiti si torturi. Ma bucur ca dupa atata timp aud numai lucruri bune despre tine si faptul ca iti merge din ce in ce mai bine. Iti urez mult succes in continuare si la cat mai multe carti!
Draga mea, ma bucur tare tare mult ca-ti place tortul!!
Te pupic cu cel mai mare drag si iti multumesc ca ma urmaresti si ca iti plac retetele mele!
Am facut reteta ta…e foarte bun …uite poza
Dar tatalui meu nu prea i-a placut crema ca era cu faina… poti sa imi spui ceva cu ce sa inlocuiesc faina?
Roxana, arata foarte foarte bine!
Poti inlocui 50-60 g de faina cu 50-60 g de amidon de porumb.
Pup cu drag!
Felicitari penru lansarea cartilor!!!Tortuol arata superb!Bravo !!
Multumesc mult, Haplea!
Felicitari! Esti o femeie deosebita, creativa si foarte talentata in arta culinara.
Iti urmaresc blogul de mult, din umbra 🙂
Mult succes si sa ai o vara extraordinara!
Multumesc din suflet, draga mea!
Felicitari maxime !
La urmatorul colet de carti o sa comand si cartile tale,stiu ca sunt minunate!
Tocmai am scris ingredientele tortului pe lista de cumparaturi!:)
Multumesc mult draga mea!
Sper sa iti placa tortuletul!
Pup!
Frumos tort,sincere felicitari
Multumesc mult, draga mea!
Pup cu drag!
Am incercat sa fac tortul si nu-mi iese crema… nu pot sa inteleg de ce, caci am respectat pasii indicati de tine… a ramas ca un lichid ;i desi am pus-o pe foc si am amestecat nu s-a ingrosat… e vreun secret la mijloc?
ma refer inainte sa amestec cu frisca…
Sonia, draga mea, esti sigura ca nu ai uitat sa pui faina? orice crema in care se pune faina, trebuie neaparat sa se intareasca.
e un pic sfaramicios blatul. oare de ce ?? in rest este extraordinar.
Nicoleta, draga mea, ce tip de ciocolata ai folosit?
cat de mare era tava de tort ?
Stefania, asa cum am scris si in reteta, tava are 24 cm diametru.
am o intrebare nu stiu ce inseamna „brandy”..>?va multumesc!
Laura as vrea sa-ti cer sfatul, doresc sa fac acest tort de ziua mea dar as vrea ca in locul cremei de lapte sa fac o crema cu dulce de leche (mascarpone, frisca si dulce de leche pe care l-am achizitionat la cutie din Spania). Stiu ca blatul de cioco merge foarte bine cu dulce de leche. Tu ce crezi? Oare ar trebui si gelatina la crema? Poti sa ma ajuti, te rog? Nicol
Apropo, am cumparat pentru blat dark chocolate cu 75% cacao. E buna? Tot eu, Nicol.
Scuze, tot eu. Merge insiropat blatul cu siropul caramel daca fac crema cu dulce de leche sau trebuie alt sirop?
poti sa imi spui te rog cand folosesc pastaia de vanilie la crema?
O zi buna
Imi place mult blogul tau si am si facut multe din retetele tale. Ce diametru a avut tava de copt? Te rog sa-mi raspunzi pt. ca vreau sa-l incerc.
Scuze!!! am recitit reteta si am vazut ca are 24 cm. Oricum profit sa-ti mai spun inca odata ca te plac si te apreciez enorm! Esti super buna!!
Multumesc pentru aprecieri, draga mea!
Of. Am incercat si eu aceast tort dar nu mi-a iesit. Crema nu a vrut sa iasa nici cum. A ramas lapte 🙁 Am urmat intocmai pasii, dar nu a iesit 🙁
Rectific. Pana la urma s-a intait, dar a durat mai mult de 10 min (in jur de 30)
Buna!!!! In sfarsit l-am prestat . A iesit demential. Blatul este super aratos si se taie foarte bine, am sa-l mai folosesc si la alte torturi. In concluzie, a iesit un tort super bun ( de fapt ca toate cele care le-am incercat dupa retetele tale). Multumesc muuuuult pentru reteta!!!!!
Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Pup cu drag!
Inaca o mentiune : stii de ce imi reusesc totdeauna retetele tale? pt. ca le respect cu sfintenie pas cu pas. Te pup!
Buna Laura.
Felicitari pentru marea realizare si mult succes in continuare.
La blatul tortului am folosit ciocolata neagra (72%) si a iesit crocant .Nu am omis nimik din ingredientele pt blat dar nu a crescut deloc. Cauza sa fie ciocolata „prea neagra” ?
Maine urmeaza sa-l fac ,dar am o nelamurire ,niciodata nu am stiut cum sa imbrac un tort pe margine cu nuci ,alune ,fulgi de ciocolata ,decat sa pun una cate una
Stela, draga mea, foloseste o paleta lata pentru imbracat tortul pe margini.
Eu pun nucile pe paleta si apoi o lipesc de marginea tortului. Este mult mai simplu asa.
Te pup!
buna ..am facut si eu tortul dar am probleme cu crema care nu s-a intarit 🙁
de ce oare??
Anca, draga mea, crema ar fi trebuit sa se intareasca. Orice crema care are in compozitie amidon sau faina, se intareste sigur. Esti sigura ca nu ai omis vreun ingredient? Te pup!
Buna,o sa incerc si eu unul dintre torturi dar nu stiu cum sa tai blaturile egale,poti sa ma ajuti te rog cu,un sfat,multumesc
Draga mea, exista in comert un fel de fierastrau care te poate ajuta sa le tai corect. Daca nu resuseti sa il gasesti, foloseste un cutit foarte bine ascutit, cu lama dreapta si taie intai marginile tortului, de jur imprejur.
Apoi introdu lama din ce in ce mai adanc, apasand in acelasi timp partea superioara a pandispanului. Facand acest lucru, te asiguri ca lama cutitului nu intra dezordonat in tort. Practic il fortezi sa taie corect.
Este un pic mai greu de explicat, dar cu multa rabdare vei reusi.
Pup cu drag!
Puteai sa-mi raspunzi si mie orice, ca nu stii, ca nu vrei sa ma ajuti, ca sa te las in pace… mai ales ca am scris 3 mesaje. In august…cred. Acum oricum nu mai are nici o importanta dar ar fi fost un gest frumos sa-mi raspunzi si mie ceva. Oricum asta nu ma impiedica sa-ti urmaresc blogul in continuare.
Nicol, draga mea, imi cer scuze ca nu am ajuns sa iti raspund, dar sa stii ca nu am facut-o intentionat. Primesc in jur de 20 de comentarii zilnic, plus intrebari venite pe mail si pe facebook. Incerc sa raspund tuturor, dar uneori imi mai scapa cateva comentarii. Chiar daca nu mai ai nevoie de raspuns, iti spun ca dulcele de leche merge extraordinar de bine cu tortul acesta si siropul caramel.
Te pup si, inca o data, mii de scuze!
Buna Laura.
Iti urmaresc blogul zilnic, imi plac la nebunie toate retetele.
Am facut acest tort de doua ori intr-o singura saptamana.Prima data am testat sa vad ce iese, iar a doua oara l-am facut pentru ziua fetitei noastre care a implinit sapte anisori si pot sa iti spun ca este prima data cand farfuriile in care s-a servit tort au fost „linse” de catre toti copii si adultii prezenti la party . De fiecare data a iesit impecabil.Sotul meu a devenit fanul acestui tort.
Multumesc pentru ideile si retetele minunate pe care le gasesc aici de fiecare data cand am nevoie de indrumare.
Laura, cum fac decoratiile din cioco? voi face tortul sambata, de Sf. Andrei, si as vrea sa reusesc si eu acele decoratii frumoase 🙂 Multumesc!
Draga mea, imbraci un facalet in hartie de copt, topesti ciocolata la bain-marie si apoi o pui intr-o punga de plastic de unica folosinta. Intepi cu un ac mai gros unul dintre capetele pungii si formezi dungute de ciocolata pe facaletul imbracat. Te asiguri ca dungutele de ciocolata se leaga intre ele, adica le faci foarte apropiate unele de celelalte.
Bagi facaletul la congelator, 20-30 minute, apoi il scoti si desprinzi cu grija mare mare, dungutele de ciocolata.
Pup si spor!
Laura…am incercat tortul, este fff bun si as dori sa il refac intr-o tava cu diametrul de 26 dar imi este teama sa nu gresesc cantitatile…crezi ca imi poti da o mana de ajutor….
Cel mai bun tort ever!!! Am incercat si eu reteta de ziua sotului meu si a iesit superextramegacalifragilistic !
Ce tort delocios trebuie sa fie , drept urmare m-am hotarat sa il fac , am tot ce trebuie pregatit pe masa , e o provocare , avand in vedere ca este primul tort pe care il fac ever 🙂 , si e si ziua mea , cu siguranta imi va iesi 🙂 !
Pare un tort excelent. Pentru decor am sa folosesc nuci caramelizate. Multumesc pentru reteta
Nu mi-a iesit crema de lapte. A iesit ca o sarlota, iar la amestecarea cu frisca, mi-a iesit cu cocoloase, nu a iesit omogen. De ce? 🙁 Are un gust foarte bun si asa, dar consistenta e urata, iar cand voi taia tortul, nu va arata bine. Noroc ca e imbracat in alune.
Draga Elena, ai mixat crema cu mixerul sau ai amestecat-o cu o lingura? In mod normal, cocoloasele dispar daca o mixezi.
Cocoloasele apar cand crema se raceste prea brusc. De aceea este bine sa o lasam sa se raceasca natural, la temperatura camerei.
Laura, cautam o crema pt tort, si am dat peste blogul tau…nu am incercat tortul, dar la cum arata sigur e delicios!!!, insa am incercat crema, si a iesit f buna…nu stiu insa ce facem cu pastaia de vanilie, pui doar semintele, ori fierbi si pastaia ramasa in lapte cum am vazut la alte retete?… Pana la urma am pastrat pastaia si am folosit esenta de vanilie care am amestecat-o cu laptele, la inceput… Am citit si alte retete, si suna tare bine…de acum cand sunt in pana de idei, stiu unde sa caut, multumesc!
Succes pe mai departe, si noul an sa-ti aduca multa forta de munca sa ne bucuri pe noi cititoarele cu retetele tale buuuuune – buuuuneee!!!
Draga mea, poti pune doar semintele sau, daca doresti un gust foarte intens de vanilie, toata pastaia crestata pe lungime.
Te pup cu drag si multumesc pentru aprecieri!
Laura draga am facut acest tort de 4 ori si inca se mai cere.Foarte gustos.Te pupam si multumim:)
Te pup, draga mea! ma bucur ca v-a placut!
Cum se corecteaza crema de lapte pe care am amestecat-o deja cu frisca? E moale din cauza ca nu am fiert-o suficient. O mai pot pune pe aragaz la fiert? Multumesc pt răspuns.
Beginer, poti adauga 2 g gelatina (1 foaie) in crema. Procedezi astfel: inmoi gelatina in apa rece pentru 10 minute, apoi o pui intr-o craticioara cu 1 lingura de apa calda. O topesti pe foc foarte mic (atentie sa nu fiarba). Gelatina se topeste in maxim 3 secunde, deci stai langa craticioara. Dupa ce s-a topit, stingi focul si o lasi 1 minut sa se raceasca, apoi adaugi 1-2 linguri din crema la temperatura camerei, peste gelatina si amesteci. Adaugi apoi amestecul de gelatina in crema si amesteci bine.
O lasi cca 5-10 minute la frigider sa se intareasca, apoi o poti folosi.
Ce minunatie de tort! Nu stiu cum de l-am ratat.
Bună, Laura.
Sunt nouă pe aici și sunt nouă și la capitolul prăjiturit. Vreau doar să te întreb, dacă am o cratiță care are diametrul de 28 cm, cam cât trebuie să măresc cantitatea de ingrediente?
Vreau neapărat să fac tortul ăsta, dar n-am momentan materialele necesare.
Mulțumesc frumos.
buna,
m am apucat si eu sa fac tortul si surpriza….s-a taiat amestecul
de ciocolata cu unt, ulei si frisca. ce pot sa-i mai fac?
tot uleiul/ untul e deasupra.
Buna ziua,
Am incercat sa fac acest tort, crema a iesit dementiala dar nu stiu ce am gresit la blat. Am respectat in tocmai cantitaile, crema de ciocolata a fost excelenta, galbenusurile ca la carte… dezastru total cand le-am amestecat pe cele 2. A iesit o guma uleioasa si totusi am continuat reteta (stiind ca nu va iesi nimic) iar finalul a fost ce va de consistenta plastelinei. Nu a crescut deloc si se sfarama parca era pamant. Am facut al blat dupa o reteta de pandispan/chec pe care il fac destul de des si tortul a iesit demential. Vrea tare mult, sa-mi spuneti unde si ce am gresit pt ca vreau neaparats sa-l mai fac o data pentru ziua fratelui meu, dar cu blatul acesta din reteta. Multumesc frumos!
Buna Laura.Doresc sa fac acest tort in forma dreptunghiulara pentru ca am mai multi invitati si as dorii sa stiu daca trebuie sa dublez compozitia pentru blaturi.Multumesc mult.
Buna! Cu ce pot sa inlocuiesc acele 2 linguri de brandy in siropul de caramel ? Sau daca nu o pot face ce alt sirop imi recomanzi ? Multumesc!
Draga mea, poti pune in plus inca doua linguri de apa. Cu drag!
Pentru mine tortul a fost un esec total!!! Crema are gust de faina , iar blatul se sfaramiteste, respectand ingredientele, gramajele si indicatile!!!! Dezamagita total!!!!
Buna,
cu siguranta nu ai respectat intocmai proportia ingredientelor, eu am realizat aseara tortul, tin sa spun ca am avut emotii, din cauza multor pareri contra vis-a-vis de aceasta reteta, dar finalul a fost mai mult decat minunat!
Zi buna!
Buna ziua,
La multi ani, un an nou fericit si cu multe impliniri.
Scriu pentru prima oara pe acest blog, dar de gatit, m-am inspirit de multe ori de aici. Deoarece am avut mai putin timp pentru tort anul acesta (anul trecut am facut un tort Opera), m-am oprit asupra acestui tort. Este un tort care se face cu usurinta, nepretentios din punct de vedere al manoperei, si ingredientelor.
Am facut mici modificari si anume: de la blat am scos 50g zahar, de la sirop 25 g si de la crema 25g; crocantul l-am facut cu nuci si ca sa asortez am folosit la sirop lichior de nuci verzi facut in casa. La crema se poate folosi fara grija numai amidon (pentru cei care nu vor gust de faina), iar indicatia ca sa fie bine racita este f. importanta pentru reusita cremei. Per ansamblu o experienta minunata si gustoasa, si deosebit de apreciata de invitati. Multumesc.
Draga mea, La multi ani, cu multa sanatate si impliniri!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul si iti multumesc ca ne-ai impartasit modificarile tale.
Te pup!
Buna ziua si La Multi Ani!
Aseara m-am apucat de treaba si am reusit sa fac aceasta minunata reteta de tort!
Am urmat pas cu pas toate indicatiile si a iesit demential! La crema cel putin nu ma mai opream din gustat, de fapt nu ne mai opream din gustat (asta impreuna si cu nepoteii si baietelul meu).
Felicitari pentru tot ceea ce faci, retetele sunt delicioase si ingenioase!
La multi ani, draga Anca!
Ma bucur tare mult ca v-a placut tortul.
E mult prea ispititor ca să nu-l încerc şi eu, cu toate riscurile! O singură nelămurire am: „frişcă lichidă îndulcită” înseamnă frişcă lichidă din comerţ, pe care o mai îndulcim cu zahăr? Şi dacă da, cam cât zahăr ar trebui la cantităţile de frişcă din reţetă? (zahăr tos? zahăr pudră?)
Foloseşti o anumită marcă de frişcă lichidă?
Buna, urmaresc blogul de ceva timp, retetele imi ies la perfectiune, tortul acesta este o nebunie, l-am prezentat la restaurante unde vand prajituri aici in Spania si sunt super incantati si uimiti de aceste minunate retete. Astept retete noi, te pop
Buna, urmaresc blogul de ceva timp, retetele imi ies la perfectiune, tortul acesta este o nebunie, l-am prezentat la restaurante unde vand prajituri aici in Spania si sunt super incantati si uimiti de aceste minunate retete. Astept retete noi, te pop si multe felicitari
Draghita, multumesc pentru aprecieri! ma bucur mult ca iti place retetele mele!
Tocmai am facut si eu crema, si are un gust pronuntat de faina, ca o ciulama. Sper ca dupa amestecarea cu frisca si asamblarea tortului sa nu se mai simta atat de mult…
Oricum, multumesc pentru reteta.
Madalina, cum a iesit tortul?
Buna, Laura! De foarte multe ori am facut acest tort. Pentru copiii mei este cel mai bun tort. L-am facut si de doua ori intr- o saptamana. Dar, de fiecare data am probleme cu pandispanul de ciocolata, se farama. Am tot schimbat ciocolata, dat tot s- a faramat. Tu ce fel sau marca de ciocolata ai folosit? O alta reteta de pandispan cu ciocolata poti sa- mi recomanzi? Multumesc mult.
Draga Aida, eu am folosit o ciocolata neagra, cu un continut de cacao de 60%, cumparata din Italia.
Daca blatul se sfarama in momentul in care il tai, inseamna ca este copt prea mult. Incearca, data viitoare, sa reduci timpul de coacere cu cca 5 minute.
Cu drag!
DragaLaura
Astazi am facut tortul tau si a iesit perfect mai greu putin mi-a fost cu desprinderea ornamentelor de ciocolata de pe hartie dar cu atentie am reusit.Multumesc pentru reteta si felicitari pentru tot ce realizezi!
Draga Iza, ma bucur foarte mult ca ti-a placut tortul.
Draga Laura,
Te-am „descoperit” acum doua zile cand al meu baiat cauta o reteta de briose gustoase…asta dupa cateva incercari nereusite ale mamei lui:).
Le-am facut pe cele cu portocale si cioco si pot spune ca au iesit minunate.
De-atunci,imediat ce am putin timp liber intru pe site-l tau si citesc fiecare reteta in parte cu bucurie si dorinta de week-end. Acum voi incerca aceasta minunatie de tort cu crema de lapte si sper sa -mi iasa la fel de bun ca si briosele.
Buna Laura!
Am reusit! Am facut tortul respectand cu sfintenie fiecare pas. Am inlocuit insa alunele cu nuci.A iesit totul exemplar…doar ca pofta ne-a facut sa il gustam imediat ce l-am terminat,fara a mai astepta sa-l bagam la frigider. Este delicios, nu foarte greu de facut, iti trebuie doar putina rabdare.Multumesc frumos pentru aceasta sambata dulce:)
Draga mea, sa va fie de bine. Ma bucur mult ca v-a placut!
As vrea sa ornez tortul si sa folosesc glazura de la acest tort https://www.lauraadamache.ro/2010/01/tort-ciocolata-cu-mousse-ciocolata.html , insa in acelasi timp nu as vrea sa renunt la crocantul de alune . Ce pot face ?
Draga Cris, pai e simplu. Ornezi tortul cu glazura de cioclata si adaugi pe deasupra glazurii, sau doar pe marginile tortului, crocantul de alune.
Buna ziua c’è cantitati trebue sa folosesc pr.o forma te tort cu diametri de 28cm.?multumesc
Imi trimeti si mie un rasp.te rog.
as vrea sa stiu daca acest tort se poate imbraca in pasta de zahar
Cristina, da, sigur se poate acoperi cu pasta de zahar.
Frumoasa si apetisanta prezentarea. Felicitari pentru realizari! Si cum nu ma prea pricep la prajiturit, am si eu o serie de intrebari:
1. Pt 20 de persoane, ce diametru sa aleg pt tort?
2. Pot sa inlocuiesc forma cu o tava pentru prajituri? Daca da, ce gramaj?
3. Pot sa adage si fructe in blat sau in crema?
4. Daca il aranjez in forma de cifra ‘1’, risc sa mi se imprastie in tava?
Sper ca nu sunt prea stupide intrebarile si ca reusiti sa imi raspundeti si mie.
Multumesc!
Draga Adriana, ma bucur ca iti place tortul.
1. Nu iti pot da un raspuns exact, dar cred ca un diamtetru de 40-42 cm ar fi suficient pentru 20 de persoane. Din pacate gasesti mai greu forme de tort cu acest diametru.
2. Da, poti inlocui forma rotunda cu o tava dreptunghiulara de 40-42 cm. In acest caz, iti recomand sa dublezi cantitatile din reteta.
3. In crema poti adauga fructe, dar acestea nu trebuie sa fie foarte zemoase. Poti folosi zmeura, afine, fragi, caise.
4. Nu inteleg foarte bine aceasta intrebare. Daca decupezi blatul in forma de 1 si ma intrebi daca crema va curge, raspunsul este nu. Crema are o consistenta solida, nu exista riscul sa curga.
Buna ziua minunat tortul a iesit perfect data viitoare o sa pun un pic mai putin zahar atat in blat cat si in crema! Felicitari! Aaaaa uitasem cozonacul cu nuca este exceptional!Multumim!
Sa iti fie de bine, draga Alina!
Buna. Cu ce pot sa inlocuiesc cantitatea de amidon de porumb din reteta? Mersi 🙂
Draga Raluca, il poti inlocui cu aceeasi cantitate de faina. Cu drag!
Foarte gustos tortul, dar destul de greu de facut 😀 Am avut ceva dificultati cu crema, a durat aprox 30 de min sa se intareasca, desi am urmat pasii intocmai. Totul a iesit foarte bine pana la urma 🙂
Draga Raluca, ma bucur foarte mult ca ti-a placut!
Am incercat si eu astazi tortul acesta! Am avut ceva dificultati cu blatul, care mi-a iesit dens si nu prea a crescut ( l-am lasat la cuptor 30 min si apoi sa se racoreasca incet cu usa intre deschisa). Am reusit sa tai blatul doar in 2 parti, iar cand sa il insiropez nu prea intra siropul in el. Cum sa fac ca sa iasa mai bine data urmatoare? Multumesc frumos!
Draga Claudia, poti adauga in compozitia blatului inca 25-50 ml maxim de frisca lichida.
Cu drag.
Buna,
Nu am găsit în rețeta de crema în ce moment și în ce fel se adaugă păstaia de vanilie.
Cred că au mai întrebat si alte persoane același lucru.
Mulțumesc
Liviu, multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Semintele pastaii de vanilie se adauga dupa ce amestecam laptele cu zaharul, amidonul si faina.
Eu am folosit doar crema de la acest tort, care e absolut delicioasa. Am avut un pandispan alb. La tort am adaugat si fructe exotice proaspete (ananas, banane, kivi). Aveam emotii daca se va potrivi cu crema, dar sotul vroia o crema cu branza si si un tort cu multe fructe, asa ca am experimentat. Am ornat cu frisca. E al doilea tort pe care-l fac si a iesit foarte bun! Ma bucur ca am descoperit acest blog, o sa revin cu siguranta!
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut crema si te mai astept sa incerci si alte retete.
Am ales acest tort, pentru o aniversare in familie, si s-a dovedit o alegere foarte proasta, blatul foarte sfaramicios, deși am urmat întocmai toate detaliile. Aveam atâtea Rețete de blat, testate de atâtea ori si l-am ales pe acesta… crema are o consistentă destul de buna, însă gustul nu este extraordinar. In concluzie, nu as mai încerca acest tort. Ai o mulțime de alte torturi delicioase. Le voi repeta pe acelea. Multumesc.
Diana, imi pare rau ca nu ti-a placut acest tort. Blatul iese uscat daca il coci prea mult.
Ma bucur mult ca iti plac celelelte retete. Te astept cu drag sa le incerci.
Am facut tortul exact dupa reteta, a iesit demential, blatul l-am copt aprox. 35 min si a iesit super, eu am facut mai mult sirop de caramel pentru insiropat. O sa mai incerc si alte retete, multumesc 🙂
Cu mult drag, Ramona! Ma bucur foarte mult ca ti-a placut!
Buna ziua, as vrea sa fac rețeta dar as vrea în loc de ciocolată sa pun carob și mai puțin zahar , vreau sa o fac sa pot sa ii dau si la fetița, se poate sa înlocuiesc ciocolată
Draga Adrina, nu am incercat sa inlocuiesc ciocolata cu carob. Zaharul se poate reduce, dar nu stiu ce consistenta va avea blatul cu carob.
Draga Laura,
Acest tort a fost un esec culinar. Blatul s-a faramat si nu a crescut. Crema s-a scurs si iar s-a scurs.
Am facut o gramada de retete de-ale tale, insa aceasta este un esec total.
Tot, absolut tot a fost gresit.Nicidecum simplu, minutios insa.
Acesta trebuia sa fie tortul pentru aniversarea mea (pt ca schimbam prefixul). Pacat!
Imi pare foarte rau ca nu ti-a reusit aceasta reteta. Referitor la blat, daca a iesit sfaramicios, inseamna ca l-ai copt prea mult, iar crema nu ar fi trebuit sa aiba o consistenta lichida (folosim faina si amidon ca agenti de ingrosare si dupa ce crema este rece se adauga frisca mixata). Esti sigura ca nu ai uitat sa adaugi faina si amidonul?
Nu am uitat, am urmat rețeta întocmai.
Oricum, apreciez foarte mult faptul că mi-ai răspuns!
am încercat tortul de două ori și a fost absolut delicios!
Îți mulțumesc!
De fiecare dată când încerc rețetele dvs devin simt bucuroasă de ceea ce iese exact precum un copilaș..
Dintre preferatele mele e și cheesecake-ul cu ananas.
Aș vrea să mai prepar acest tort și m-am gândit să fac crema de lapte cu lapte de cocos.
Ce părere aveți? Aș putea întâmpina dificultăți ?
s-ar potrivi gustul?
Am fost în extaz când am văzut ce bine a ieșit.. după ce l-am gustat, s-a dovedit a fi pe măsura aspectului!!
Am fost atât de mulțumită de el încât a doua oară am îndrăznit să îl prepar unei prietene de ziua ei ..
Foarte interesant tort, dar nu găsesc unde se pune untul 🙁 apare la ingredientele de la blat ..
Draga Roxana, untul apare si la ingrediente si la modul de preparare: „Punem intr-o craticioara, pe foc foarte mic, ciocolata taiata in bucatele potrivite, untul, frisca lichida si uleiul. Amestecam pana cand ciocolata se topeste complet, apoi stingem focul si lasam compozitia sa se raceasca.”
Bună ziua. Aș vrea să fac blatul pentru o forma de 26cm. Este de ajuns dacă adaug încă 2-3 oua? Ca sa pot avea 3 felii de pandișpan.
O zi bună.
Buna.intentionez sa fac acest tort săptămâna viitoare vroiam sa stiu daca alunele sunt sărate? Ce fel de alune recomanzi? Multumesc
Draga Ans, alunele de padure sunt excelente pentru aceasta reteta. Cu drag!
Buna ziua,
Am incercat sa fac acest tort, crema a iesit dementiala dar nu stiu ce am gresit la blat. Am respectat intocmai cantitaile, crema de ciocolata a fost excelenta, galbenusurile ca la carte… dezastru total cand le-am amestecat pe cele 2. A iesit o guma uleioasa si totusi am continuat reteta (stiind ca nu va iesi nimic) iar finalul a fost ce va de consistenta plastelinei. Nu a crescut deloc si se sfarama parca era pamant. => acest mesaj reprezinta cu totul experienta mea. Am incercat sa fac blatul ieri si nu a iesit crema de ciocolata prea lichida..insa am continuat asa cu restul ingredientelor si a iesit un aluat mai degraba, decat compozitie de blat. Azi am incercat pt a 2a oara, am schimbat ingredientele, pt ca m-am gandit ca din cauza asta. A iesit intr-adevar crema de ciocolata mai lichida, asa cum se vede si in pozele tale, insa dupa ce am amestecat crema cu galbenusurile a iesit o plastilina..acum este si cuptor, dar nu ii dau sanse prea mari. Sunt si eu curioasa, ca si Alexandra…unde am gresit?
Multumesc anticipat pt raspuns!
Draga Iulia, posibil ca ai avut aceasta problema din trei motive.
1. Ai adaugat galbenusurile in crema calda
2. Nu ai folosit o ciocolata neagra de foarte buna calitate. Cumva ai folosit ciocolata de menaj?
3. Ai mixat la viteza prea mare
Oricum, aceasta problema se poate rezolva daca adaugi 2-3 linguri de lapte si amesteci usor, cu un tel, pana cand aluatul devine mai lichid.
Astept cu drag raspunsul tau.
Foarte bun, tortul! Îl recomand cu mare drag! L-am făcut de ziua fiicei mele și a ieșit extraordinar! Într-adevăr a fost primul tort pe care l-am făcut vreodată, dar a fost minunat. A durat cam mult să-l fac, că orice prăjitură, dar a ieșit totul că la carte. Crema de lapte extraordinară, pandișpanul foarte moale, crocantul fantastic, per total minunat.
Repet: Recomand cu încredere! Fantastic!
Mari felicitări pentru lansare! MINUNAT!
Draga Raluca, ma bucur mult ca ti-a placut tortul! Multumesc pentru apreciere.
Te imbratisez cu drag.
Draga Laura, multumesc pentru retetele minunate pe care le ai. Am facut tortul acesta pentru prima data. Pana acuma nu am facut niciodata blat cu ciocolata. Si blatul si crema au iesit fantastic. Pana si fetita mea a zis ca e superb si acest tort il vrea la ziua ei, iar astazi il fac iarasi pentru serbarea zilei de nastere a fetitei mele:)
Mult succes in continoare in tot cea ce iti propui si sper ca atunci cand vin in concediu in Romania sa iti gasesc cartea, im-i doresc mult sa o am. Felicitari
Deci mancam faina cu faina ….