Retete culinare Paine – Chifle cu nuci
Prima data cand am gustat aceste delicioase chifle cu nuci, am ramas surprinsa de gustul lor aparte. Chiar daca ideal se servesc impreuna cu mezeluri, sunt la fel de bune simple sau stropite cu putin ulei de masline.
Pentru acesta reteta de chifle am folosit faina manitoba, dar puteti folosi si un alt tip de faina pentru aluaturi dospite.
Ingrediente – Chifle cu nuci (9 bucati)
- 400 g faina manitoba
- 200 g faina 000
- 250-275 ml lapte
- 25 g drojdie proaspata/8 g drojdie deshidratata
- 70 g nuci
- 3 linguri ulei de masline + 2 linguri ulei masline pentru uns
- 1 lingurita rasa sare
- 1 lingurita rasa zahar
Mod de preparare – Chifle cu nuci
- Amestecam ambele tipuri de faina si le cernem intr-un vas de plastic. Taiem nucile in bucati potrivite.
- Dizolvam drojdia in laptele usor caldut in care am adaugat 1 lingurita rasa cu zahar. Turnam drojdia in centrul fainii, presaram deasupra ei 1 lingurita cu faina din vas, o acoperim cu un servet de bumbac si o lasam intr-un loc caldut si ferit de curenti reci de aer pentru 20 minute. Dupa 20 de minute, adaugam uleiul de masline si framantam pana cand aluatul incepe sa se omogenizeze, apoi adaugam nucile tocate si sarea.
- Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. In cazul in care aluatul mai cere lapte, mai adaugati 2-3 linguri cu lapte caldut.
- Punem aluatul intr-un vas si il acoperim cu un servet de bumbac. Il lasam sa dospeasca 45 minute.
- Dupa 45 de minute, rasturnam aluatul pe planul de lucru foarte putin pudrat cu faina. Formam chifle de cca 30-35 gr fiecare si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Le lasam sa dospeasca inca 45 de minute.
- Ungem chiflele cu ulei de masline si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-25 minute.
- Le servim dupa ce s-au racit sau cand sunt usor caldute. Delicioase si foarte simplu de facut.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Chifle cu Nuci
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
8 Review(s) Based on
Super poze, Laura ! Reteta pare usor de urmat, sigur o sa incerc si eu 🙂
Pot sa inlocuiesc faina manitoba cu o faina obisnuita? Ce o face speciala in reteta asta? … nu am experienta cu manitoba, adica n-am vazut asa ceva prin market…daca aduci cateva detalii in legatura cu ea iti voi ramane profund recunoscator 🙂
Multumesc!
Foarte bine arata si nuca le face foarte gustoase. Nu am folosit acest tip de faina si nu pot sa zic nimic in privinta gustului. Eu prefer painea din grau mai dur si cu amestec de secara.
Uno de los panecilos más ricos, los de nueces!! Bss
Ce paine sanatoasa ai facut!
Timea, scumpa, ma bucur ca iti place!
Pupicei
Buna,Laura! Arata foarte bine chiflele tale si cred ca sunt si foarte gustoase.
Spune-mi ,te rog,se poate folosi faina manitoba si la cozonac?
Mirela, draga mea, ma bucur tare mult ca itiplac!
Sigur ca da, manitoba este excelenta pentru cozonac, pizza, focaccia, sau orice aluat cu drojdie.
Pup!
Vai Laura, ce bine arata chiflele astea! Cu nuci trebuie sa fie extrem de bune, si pline de fibre! Pupici
Poli, iubita, tare mult mi-au placut!
Pupicei dulci si ma bucur ca iti plac si tie!
Buna,Laura! Iti multumesc ca mi-ai raspuns,am intrebat deoarece vreau sa fac un cozonac dupa reteta ta cu lapte condensat si m-ar fi ajutat sa imi spui daca cantitatile de lichid si de drojdie raman aceleasi in cazul acestei faini si care ar fi sfatul tau sa folosesc integral manitoba sau sa o amestec in oarecare proportie cu faina alba? Cum stii tu din experienta ta ca ar fi mai bine?
Zi usoara,te pup!
Mirela, draga mea, foloseste exact aceleasi cantitati din reteta. S-ar putea sa mai fie nevoie de 2-3 linguri de faina, nu mai mult si adaugata lingura cu lingura, in cazul in care aluatul ramane un pic lipicios. Nu exagera cu faina, doar 2-3 linguri, neaparat adaugate una cate una. Te opresti cand aluatul nu se mai lipeste de mana. La fel, daca aluatul este prea compact, foloseste 2-3 linguri de lapte caldut, adaugate una cate una.
Inca nu am facut cozonac cu aceasta faina si nu iti pot spune cu exactitate ce grad de absorbtie are.
Pentru cozonacul cu nuca, foloseste la maia doar faina manitoba si in aluat doar 200 g manitoba si restul faina 000.
Pupicei cu mult drag!
Mmm, niste pufosenii delicioase!!!Tare bine arata!Pup!
Licuta, iubita, ma bucur tare mult ca iti plac!
Pupicei dulci!
Ce frumoase sunt chiflele , iar pozele MI-NU-NA-TE !!!
Cat, scumpa mea, tare mult ma bucur ca iti plac!!!
Puuup!
Buna! Chiflele d-voastra arata superb. Vreau sa va intreb si eu, daca folosesc faina 000 doar , atunci pun 600 gr faina sau se schimba cantitatile? Multumesc si felicitari pt super-retetele d-voastra :-)!
Dana, draga mea, nu modifica cantitatile. Este posibil, in functie de marca de faina folosita, sa mai fie nevoie de 1-2 linguri de faina, atat. Adauga lingura cu lingura si cand aluatul este perfect elastic, nu mai adaugi faina.
Multumesc din suflet pt lamuriri 🙂
Tocmai am facut aluatul,n am pus nuci si nici nu le am dat forma de chifle,am facut o paine intreaga…dar rezultatul a fost peste asteptari,desi e doar o paine,a iesit minunata,crocanta la exterior si pufoasa la mijloc,un deliciu ! Multumesc pt inca o reteta de pus la catastif !!!
Sa iti fie de bine, draga mea!