Tofu de casa sau branza de soia este un aliment nutritiv, bogat in proteine vegetale ceea ce-l face recomandabil si ca reteta vegetariana sau reteta de post
Tofu nu s-a aflat pe lista preferintelor mele foarte multi ani. Imi amintesc ca in trecut nici macar nu vroiam sa incerc sa-l gust, atat de antipatic imi era. Anul trecut am fost invitati la o cina si printre aperitive se afla si mult detestatul tofu. L-am ocolit cat am putut pana cand gazda m-a invitat sa-l gust. Nu am putut sa o refuz, bineinteles. Ei bine, nu mi-a placut deloc. Avea exact gustul pe care mi-l imaginam, asa ca am refuzat politicos a doua bucatica.
Anul acesta, cand am fost in tara, am zis sa-l mai incerc inca o data. Am cumparat de la Kaufland o cutie cu tofu afumat si una cu ardei. Minunat! Pur si simplu am ramas socata de gustul lui extraordinar. Intre tofu din Romania si cel din Italia exista o mare diferenta de gust. Cel din Italia nu este deloc nemaipomenit, dar cel de la noi este divin si-mi lipseste enorm. Dupa ce am terminat toate cutiile de tofu aduse din tara, m-am gandit sa incerc sa-l fac singura. Am cumparat tot ce-mi trebuia si m-am apucat de treaba. Iata cum se prepara minunata branza de soia :
Ingrediente – Tofu de casa
- 500 g boabe de soia
- 4 l apa
- 10 g nigari (clorura de magneziu)
Mod de preparare
- Punem boabele de soia intr-un vas de plastic incapator. Umplem vasul cu apa rece si lasam soia la inmuiat pentru 14-16 ore.
- A doua zi, scurgem boabele si le spalam in doua trei ape.
- Amestecam boabele de soia cu 1L de apa din cantitatea totala de 4L si le mixam cu ajutorul unui robot de bucatarie.
- In cazul in care vasul robotului nu este destul de incapator, impartim boabele de soia in doua portii egale si vom mixa fiecare portie de soia amestecata cu cate 500 ml apa. Este foarte important sa mixam boabele cat mai mult, cca 10 minute intr-un robot de 1000W. In acest fel vom obtine un piure fin, de culoare alba, iar gustul branzei de soia va fi mult mai delicios.
- Punem piureul de boabe de soia intr-o oala incapatoare, pe foc mic, adaugam ceilalti 3 l de apa ramasi si amestecam. Fierbem soia 20-25 minute, calculate din momentul in care incepe sa fiarba. Mare atentie pentru ca in momentul in care soia incepe sa fiarba, se formeaza un strat de spuma destul de gros si poate da pe dinafara daca nu suntem atenti.
- Dupa 25 de minute de fierbere, strecuram laptele de soia intr-o oala curata. Va recomand sa folositi o bucata de tifon si sa stoarceti foarte bine ca sa extrageti cat mai mult lapte de soia. Pulpa boabelor de soia ramasa, okara, nu se arunca. Se poate folosi in nenumarate retete (chiftele, hamburger, in locul pesmetului, etc). Punem laptele de soia pe foc mic, iar in momentul in care atinge 90°C, stingem focul.
- Adaugam clorura de magneziu, nigari, dizolvata in cca 300 ml apa calduta.
- Acoperim oala cu un capac si o lasam acoperita pentru cca 20 de minute. Adunam tofu, cu ajutorul unei linguri cu gauri si il punem intr-un vas de plastic in care asezam o bucata de tifon. In cazul in care nu avem un vas special pentru tofu, folosim o sita de plastic sau chiar o cutie de plastic pe care o gaurim din loc in loc, astfel incat zerul sa fie eliminat fara probleme.
- Punem deasupra branzei tofu o greutate (o punga de faina, zahar, etc) si il lasam la scurs cca 30 de minute.
- Il putem servi imediat sau conserva in frigider, complet scufundat in apa, intr-o cutie de platisc inchisa ermetic. In acest caz, schimbam apa zilnic si consumam tofu in cca 4-5 zile.
Note
- Nigari (clorura de magneziu) se poate cumpara de la farmacie. Nu se poate inlocui cu suc de lamaie pentru ca branza tofu nu va mai avea gustul si nici consistenta tipica acestui tip de branza.
- Dupa ce stoarcem laptele de soia, vom obtine okara.
- O asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si o deshidratam in cuptorul preincalzit la 20°C (functia ventilata), cu usa cuptorului usor intredeschisa. In cca 6-8 ore este perfect deshidratata. O macinam fin, cu ajutorul robotului de bucatarie, si o pastram in borcane inchise ermetic, intr-un loc uscat.
Buna Laura!
Felicitari si pentru aceasta reteta! O voi incerca daca gasesc nigari pe aici. Cand mai mergi in Romania cumpara-ti de la Real un deshidratator de fructe si legume (e in jur de 70 ron) sigur te va ajuta mult in bucatarie (in loc de deshidratarea in cuptorul clasic care se face cu aer cald si care si proceseaza termic produsele deshidratate). Voiam sa-ti spun ca in textul retetei cand ai scris ca se adauga nigari ai scris clorura de sodiu si sigur nu e vorba de sarea de bucatarie :).
Te pup cu drag, multumesc inca o data de retete si sper sa mai postezi si retete dukan ca suntem multi care le asteptam cu nerabdare!
Adina, draga mea, uite ca am uitat complet sa ma uit dupa un deshidratator. Am fost cam pe fuga in tara, dar data viitoare sigur o sa-l cumpar.
Multumesc mult ca mi-ai atras atentia. Am corectat textul.
Pupicei cu drag si sigur or sa mai vina si retete dukan!
vorbesti prostii…
a scris clorura de magneziu
mai citeste o data
Daca cititi comentariul de mai sus al dnei Laura, veti vedea ca scrie ca a corectat greseala cu clorura de sodiu.
Dragii mei, eu tocmai am terminat de facut tofu dupa reteta postata mai sus si mi-a iesit excelent!
multumesc mult celor care au dat share la reteta.
Nu e nevoie de nigari pt ca eu am folosit zeama de lamaie si a iesit foarte bine, iar gustul nu l-a schimbat deloc (nu a devenit acru).
sper sa aveti spor si voi la facut tofu!
Draga Ariman, ma bucur mult ca ti-a placut reteta.
Doamna Laura.Buna ziua.Am incercat si eu rețeta. NU mi s a închegat laptele..oare de ce???Am folosit soia galbenă biologică…Am urmat toți pașii rețetei…Am pus cuagulantul 10g..dar nimic
Era bine de știu cât tofu se obține din această rețetă!
Nici eu n-am fost prea incantata de Tofu la inceput, dar acum chiar imi place. O sa incerc si acasa, mai ales ca ne-ai spus si de unde sa luam clorura de magneziu, in privinta ei imi faceam griji! 🙂
Roxana, draga mea, tofu este mai greu de iubit de la inceput.
Trebuie incercat de cateva ori pana ii intelegem gustul.
Pup cu drag si sa-mi spui cum a iesit.
Felicitari pentru reteta! M-ai convins, o sa incerc si eu!
Haplea, ma bucur mult ca-ti place reteta.
Daca o incerci, sa imi spui cum a iesit.
O zi excelenta sa ai!
Am o intrebare, cam cat tofu iese din 500g de soia? Merci frumos!
Cred ca au iesit in jur de 300-400 g.
La urmatoarea tura, il cantaresc sigur.
Cu mult drag!
Minunata reteta! Eu consum des tofu, dar cumparat din magazin, si nu consider a fi solutia perfecta, doar una in criza de timp 🙂 Pozele sunt superbe! Pup
Poliana, aici tofu nu este deloc bun si costa in jur de 4 euro (250 g). Mi se pare un pret foarte mare, asa ca m-am apucat sa-l fac in casa.
Pup cu drag!
Buna ideea.
Copii-copii, ma bucur ca-ti place!
Draga Laura ,cum se mureaza varza acasa .?Nu am butoi si o sa incerc sa o pun in o oala mare de inox e ok ?S e pune 1Lingura de sare la 1L apa, e destula ?
Ajuta-ma te rog .o sa o tin in bucararie pt. ca o vreau gata in 2 sapt ce zici o sa iasa ? pupici …
Alina, draga mea, din pacate nu am murat niciodata varza.
Tati meu se ocupa acasa de varza. Ii dau un telefon si iti spun exact ce mi-a spus.
Stiu ca folosea un butoi de plastic mare.
Pup si revin cu raspunsul!
Draga Laura,
An incercat sa fac si eu tofu de casa dupa reteta ta.Pan al aun punct a mers excelent.E vorba de momentul cand am adaugat Nigari.Nu s-au format asa buchetele de branza cum zici tu.
S-a schimbat consistenta intr-adevar dar nu s-a legat asa cum ma asteptam.Eu am combinat totusi acea masa care s-a separat cu diferite ingrediente si sper sa fi iesit ceva bun.
Cu acceptul tau voi reveni sa iti spun ce a iesit si daca am facut ceva gresit sa ma ajuti sa indrept.
Multumesc, si spor in toate
Tatiana, draga mea, astept cu interes sa imi spui cum a iesit.
Te pup!
Bună fetelor.
Eu nu am voie să consum soia din probleme de sănătate. M-am gândit să fac din fasole albă uscată… Voare cum ar fi? Nu ar avea gust de tofu dar, aș putea înlocui telemeaua din când în când.
Vă anunț când am făcut și vă spun cum a ieșit.
nigari = clorura de magneziu = SARE AMARA ………………. SE GASESTE LA FARMACIE
Gresit! Sulfatul de magneziu este sare amara. Clorura de magneziu nu este usor de gasit in farmacii, fiindca se utilizeaza rar la preparate magistrale.
Vai… am incercat si eu tofu din nenumarate tari… Olamda, Franta, Anglia… Oribil.. pur si simplu oribil. Pe cel da la noi din casa il mananc si cand nu e post… si in cantitati enorme. Il mananc de cand a aparut pe piata romaneasca… undeva acum 13 – 14 ani. Tare as vrea sa pot sa fac si eu ceva asemanator, voi incerca cu reteta ta… mi-am luat de curand un aparat de facut lapte de soia si vreau sa incerc si reteta ta. Multumesc mult pentru postare.
PS Urmaresc de multi timp site-ul tau si sunt fascinata nu numai de retete cat si de fotografii… extraordinare.
Laura, multumesc pentru reteta. Imi este de foarte mare ajutor, mai ales ca recent fetita mea a fost depistata cu alergie la lapte si cazeina. Asa ca sunt nevoita sa fac eu branza de tofu acasa, ca sa fiu sigura ca e buna. Eu as vrea sa ii fac si branza tofu moale, pentru a-i face papanasi fierti fetitei mele, fiindca ii plac la nebunie! Am citit pe un blog ca se poate face branza tofu moala adaugand ca si coagulant clorura de calciu sau sulfat de calciu. Tu ce stii despre treaba aceasta? Este adevarat? Stii tu vreo alta varianta de a obtine branza tofu moale? As aprecia enorm daca m-ai ajuta in aceasta privinta. Iti multumessc anticipat.
Draga mea, pana acum nu am incercat sa fac silken tofu, dar reteta este pe lista de asteptare si, imediat cum o s-o fac, o sa postez reteta. Pentru tofu, se foloseste nigari (clorura de magneziu). Il poti gasi online si are un pret decent, eu l-am vazut pe biomania.ro si costa 6 lei/100 g.
pana la urma ce se foloseste, sulfatul de magneziu sau clorura de magneziu pt. prepararea branzei tofu,ca nu-i acelasi lucru.?
da,imi place reteta dar este contradictorie in ceeace priveste substanta de la farmacie!
Adriana, asa cum am scris in reteta, se foloseste clorura de magneziu, cunoscuta si sub numele nigari.
Multumesc ptr reteta Laura, sper sa-mi iasa si mie. La magazin, tofu costa mult prea mult, in jur de 7-8 lei 300g. Spune-mi te rog, in afara de tofu si okara, mai ramane si lapte de baut? Sau se transforma tot in branza? Asta chiar ca ar fi o afacere extraordinara.
Mihai, si aici tofu costa foarte mult. Lapte nu ramane, din pacate, pentru ca il folosim pe tot pentru tofu.
buna
nu stiu e am gresit de nu s-a inchegat 🙁
s-a separat zerul dar nu s-a inchegat branza…adica cand bag lingura se amesteca zerul cu precipitatul…e drept ca nu am cantarit sarea..am pus o lingura mare (pe alt blog scria ca daca nu se incheaga se mai adauga o lingurita si asa am facut (dizovata in prealabil in putina apa calduta) dar degeaba…:(
vreo idee? unde am gresit…
multumesc fumos,
maria
Draga Maria, nu ai pus buchetelele de tofu la scurs dupa ce le-ai adunat din oala?
Ce sare ai folosit?
„buchetelele” sunt firicelele de lapte inchegat…
toarna compozitia intr-un tifon fin – zerul se va scurge si ramane Tofu!
Buna,
Ultima etapa cea legata de dezhidratare, se poate folosi un dezhidrator in loc de cuptor?
Sigur ca da! Este mult mai bun un deshidrator decat cuptorul.
Am citit si eu reteta si vreau sa o fac , dar ce pot face cu pulpa ramasa (boabele macinate) ? O pot folosi in vreun preparat (de preferat vegetarian) ? Nu prea imi surade ideea sa arunc pulpa 🙂
Alissa, pulpa nu trebuie aruncata. Poti face okara (gasesti modul de preparare in reteta de tofu).
Eu folosesc okara in locul pesmetului. Am facut si chiftele, dar nu am reusit sa postez reteta.
Am incercat si cu nigari, am incercat si cu lamaie, nu s-a ales nici un buchetel. Nu inteleg de ce…
Yuppiiii ! Mi-a iesit o branzica foarte,foarte buna ! O ador! Merci Laura pentru reteta. 😉
Nici nu ma mai gandesc sa mai cumpar (are un pret exagerat aici)
Ai pastrat-o vreodata la frigider ? A tinut bine?
buna Laura,ptr reteta aceasta as vrea un sfat pot sa fac cu lapte de soia cumparat,caci aici unde sunt nu gasesc soia si-mi trebuie si robot e mai costisitor ……..crezi ca trebuie sa incerc ,ai idee?multumesc si o noapte linistita
Manuela, nu am incercat sa il fac cu lapte deja cumparat, dar ar trebui sa iasa si asa. Iti recomand sa faci o proba, cu jumatate din ingrediente, ca sa vezi cum iese. Te pup!
Buna ziua,
Puteti sa-mi dati vreun sfat legat de aparatul de facut lapte din soia ?
Pe internet am gasit 2 variante :
una de la kingstore / biovita care este la 250 lei si de la hamax care este 150 lei.
Ele par asemanatoare, nu se dau detalii tehnice de unde, probabil, ar fi vreo diferenta, daca exista.
Dar la pret diferenta este de 100 lei, deci destul de mare.
Nu stiu ce sa aleg.
Draga Anisia, din pacate nu am folosit pana acum un aparat pentru lapte de soia.
Sigur vei primi un raspuns de la cei care au asa ceva.
de aici am luat apartul Biovita 19 pt lapte din soia (supe crema şi nectar de fructe fara fierbere)
primiti si un bonus la comanda
tot aici gasiti clorula de magneziu(sarea nigari) şi aparat pt dehidratare etc
preturi convenabile
pt diverse produse bio…
Buna Laura, in Italia de unde pot cumpara clorura de magneziu si ce denumire are ? Felicitari pentru blog.Pup
Nicoleta, eu am comandat-o de la Tibiona:
Multumesc pentru aprecieri! Te pup si eu!
Draga Laura, eu fac de mult timp tofu in casa. Am gasit in reteta ta multe detalii pe care eu nu le-am respectat pana acum. E posibil ca respectandu-le sa obtin un tofu mai gustos. Voi vedea. Gustul acela nesuferit de soia a persistat la mine, dar in ciuda lui, folosim pentru ca stim ca tofu e sanatos. Deci in primul rand o sa experimentez toate detaliile tale, si voi reveni. Dar, in prelabil as vrea sa stiu daca ai folosit vreodata anumiti aditivi, sau vegeta sau altceva pentru imbunatatirea gustului. A doua intrebare: calitatea boabelor de soia, sau tipul modificat/nemodificat genetic influentează gustul? Multumesc foarte mult.
buna, vreau sa incerc si eu reteta asta, am vazut ca ariman a folosit zeama de lamaie, as vrea sa stiu ce cantitate,
Bună, a încercat cineva sa pună tofu în saramura, ca pe o telemea? Ar fi suuper ?
Buna, fetelor! pot sa va dau un truc: adaugati fulgi de drojdie de la plafar dupa ce aţi stors branza si veti obtine ceva unic! eu arunc cojile de la soia si iese cu mult mai fina, nu gumoasa, cum apare cand nu sunt alese.
Am incercat si eu reteta cu cantitati la jumatate, inclusive clorura de mg (5mg). Mi-a iesit o branzica de o consistenta buna, dar usor amaruie. Nu inteleg de ce s-a intamplat acest lucru!
Sarea nigari e amaruie, de la ea poate veni gustul diferit. Incearca sa folosesti o cantitate mai mica de sare.
daca folosesc o oala zephter cata vreme sa tin soia la ce temperatura ?
Multumesc frumos pentru reteta, sincera sa fiu, nici nu stiam ca se poate face tofu de casa si cat de simplu este. Am sa incerc reteta cu siguranta.
Cu mult drag, Olivia! Abia astept sa imi spui cum a iesit.
Oare nu se poate face si din faina de soia? Nu am blender de 1000W. 🙁