Bradutii de ciocolata sunt un excelent desert pentru masa de Craciun
Bradutii de ciocolata s-au numarat printre primii biscuiti deliciosi gustati in Germania. Mai ales in aceasta perioada a anului imi lipseste enorm aceasta minunata tara. Imi amintesc cu drag de frumoasele si linistitele targuri de Craciun unde era imposibil sa nu te lasi tentat de un pahar de vin rosu fiert sau de o delicioasa turta dulce.
M-am intors in Italia cu o colectie impresionanta de reviste si carti de bucate unde am gasit si reteta acestor minunati braduti de ciocolata. Consistenta lor este diferita fata de cea a biscuitilor clasici de ciocolata. Exteriorul crocant ascunde un miez cremos si parfumat, asemanator trufelor de ciocolata.
Ingrediente – Braduti de ciocolata (10-12 braduti)
- 125 g ciocolata amara
- 200 g migdale
- 1 lingurita cacao
- 2 linguri faina
- 2 albusuri medii
- 100 g zahar
- 2 linguri brandy
- 1 portocala (doar coaja)
- 1 varf cutit cu sare
- 100 g ciocolata amara (pentru decor)
- bilute colorate de zahar (pentru decor)
Mod de preparare – Braduti de ciocolata
- Topim ciocolata la bain-marie apoi o lasam sa se raceasca 2-3 minute. Adaugam migdalele macinate (eu nu le-am macinat foarte fin pentru ca imi place sa le simt in biscuiti), cacaua, faina si cele 2 linguri de brandy si amestecam bine. Vom obtine un aluat cu o textura sfaramicioasa.
- Mixam albusurile amestecate cu un varf de cutit de sare pana se intaresc perfect, apoi adaugam treptat zaharul si coaja rasa de portocala. Mixam pana cand obtinem o bezea lucioasa.
- Incorporam jumatate din mixul de ciocolata si migdale in bezea, amestecand de jos in sus.
- Adaugam si cealalta jumatate ramasa si framantam aluatul doar pana la omogenizarea completa, nu mai mult.
- Aluatul final are o consistenta cremoasa. Punem vasul, in care se afla aluatul bradutilor de ciocolata, in frigider, pentru 2-3 ore.
- Dupa perioada de repaus, aluatul se va intari putin, dar consistenta va ramane in continuare destul de cremoasa. Singurul punct un pic mai dificil al retetei este formarea bradutilor.
- Punem aluatul pe o foaie de hartie de copt, pudrata usor cu faina, il acoperim cu o a doua foaie si intindem aluatul intr-o foaie de 1-1,5 cm grosime. Nu ii facem mai subtiri pentru ca riscam sa nu-i putem desprinde de hartie.
- Umezim usor partea interna a formei cu care vom forma bardutii, apoi o introducem intr-un bol plin cu zahar.
- Decupam bradutii, ii desprindem cu grija de pe hartie si ii asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
Sumar
Nume Reteta:
Braduti de Ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
12 Review(s) Based on
Clar o sa-i fac de Craciun, mersi!
Monica, draga mea, sper mult sa-ti placa la fel de mult ca mie.
Pup!
Sunt minunati acesti braduti! Frumosi si aromati.
Timea, draga mea, ma bucur mult ca-ti plac!
Puuup!
Se pot devora rapid!:))
Deliciosi!
Adinel, chiar foarte rapid se pot devora.
Pup cu drag!
Astazi plec in cautarea formei de bradut! Abia astept sa incerc reteta de Craciun! 🙂
Roxana, draga mea, tin pumnii sa o gasesti. Daca nu gasesti forma de bradut, ii poti taia cu una in forma de steluta sau luna, sau orice alta forma.
Pup cu drag!
Sunt superbi!!! As vrea sa am asa ceva pe masa de Craciun! Pupici
Poliana, draga mea, ma bucur mult ca-ti plac.
Eu am facut aluat mai mult si am congelat o parte din el ca sa fac biscuiteii de Craciun.
Pup dulce!
O, brad frumos, o brad frumos,
Cu cetina tot verde.
Tu esti copacul credincios,
Ce frunza nu si-o pierde,
O, brad frumos, o brad frumos,
Cu cetina tot verde
No te-am colindat,acum primesc si eu un bradut? 🙂
Buburuza mea draga, pentru asa colind frumos, primesti o tava de braduti!
Pup cu drag!
Da,asa ceva cautam.Multumesc foarte m ult!
Cu mult drag!
I-am facut si sant foarte multumita.Multumesc.
Ma bucur foarte mult ca ti-au placut, draga mea!
Pupicei!
Buna Laura, am si eu o intebare referitor la partea cu lasatul peste noapte la temperatura camerei…totusi sunt oua crude in compozitie..oare nu e nici o problema?
Elena, draga mea, nu este absolut nici o problema, garantez.
Este o reteta clasica germana, iar pasul acesta este foarte important.
Pup cu drag!
Cum s-ar zice…îmi plouă-n gură :)) yum!
Sasha, draga mea, ma bucur ca-ti plac!
Pup cu drag!
Tare frumusei sunt acesti braduti si nu ma indoiesc ca si foarte gustosi.Am sa ii incerc si eu deci am furat reteta 🙂 Pupici!
Alice, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti plac!
Pupicei cu mult drag si abia astept sa-mi spui cum au iesit!
Astazi am facut bradutii. Fatuca mea de 9 ani i-a decorat. A folosit ciocolata alba sa para ca sunt ninsi si stelute colorate. Super reteta!!!
Multam fain!
Cu mult drag, Laura!
Ma bucur mult ca v-au placut!
Multumesc mult si eu !!! Ii voi face de Craciun . Sunt minunati !!!
Cu mult drag, Anita!
Imi pare rau, Laura dar nu i-am putut lua de pe foaia de copt. Asa ca, i-am ‘luat la lopata” ca sa zic asa, cu ligura. Acum sunt in cuptor, nu iti spun ce aroma am in casa: delicoasa. Nu conteaza aspectul ci gustul dar nu ma las eu pana nu-mi iese si aspectul 😉
Monica, draga mea, imi pare tare rau ca nu i-ai putut desprinde de pe foaie. ca sa nu mai ai problema asta data viitoare, ii poti forma direct pe hartia de copt pe care ii vei coace. Ii decupezi si apoi elimini partile decupate de pe foaie. In felul asta osa fie mult mai usor.
Sau, pudreaza usor foaia de copt cu putin zahar pudra si dupa ce ii decupezi, o sa-i desprinzi fara probleme de foaie.
Pup cu drag!
Bună seara.Se poate inlocui migdalele cu altceva.Nu sunt o fană a migdalelor.Mulțumesc.
Madalina, poti inlocui migdalele cu aceeasi cantitate de nuci. Cu drag!
Abia aștept să încerc rețeta, pare absolut delicioasă! Am doar o întrebare: se poate înlocui brandy-ul?
Draga mea, abia astept sa imi spui cum au iesit. Sigur, se poate inlocui brandy cu orice tip de alcool care se potriveste cu gustul de ciocolata sau cu lapte, daca doresti sa ii manance si cei mici.