Supa Crema de Ciuperci


Supa crema de ciuperci – reteta de supa de toamna

Supa crema de ciuperci

Nu exista toamna in care sa nu fac macar o data supa crema de ciuperci. Iubesc foarte mult ciupercile, in special hribii, galbiorii si, nu in ultimul rand, ghebele, si chiar daca nu ma mai asteptam sa gasesc hribi proaspeti anul acesta, se pare ca am avut noroc, asa ca mi-am facut o rezerva serioasa pentru la iarna.

Supa crema de ciuperci se poate face si cu champignon. Bineinteles ca gustul supei cu hribi nu se compara cu cel al supei cu champignon, dar cu toate acestea iese o supa gustoasa. Daca nu tolerati laptele sau va sperie gandul de lapte in supa, il puteti inlocui cu aceeasi cantitate de apa sau supa vegetala, iar prazul cu o ceapa mica. Prazul are un gust usor dulce, in supele crema este foarte indicat sa il folosim.

Daca va plac deicioasele supe crema de legume, va recomand sa incercati si urmatoarele retete:

Ingrediente – Supa Crema de Ciuperci

  • 300 g hribi
  • 200 g ghebe
  • 700 ml supa vegetala
  • 300 ml lapte
  • praz (o bucata de 5-6 cm)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 frunze salvie
  • 3-4 boabe de ienupar
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare – Supa crema de ciuperci

  • Taiem prazul in rondele subtiri, curatam hribii si ghebele si le stergem cu un servet de bumbac umezit bine.

Daca ciupercile sunt foarte murdare de pamant, se spala rapid sub un jet de apa rece si apoi se sterg imediat. Este bine sa nu tinem ciupercile in apa, pentru ca eliminan si o parte din gustul lor delicios.

  • Punem la calit, intr-o lingura de ulei de masline, prazul si ciupercile. Dupa ce s-au inmuiat, adaugam supa vegetala, laptele, salvia si boabele de ienupar.

Supa crema de ciuperci

  • Acoperim cu capac si fierbem supa pana cand ciupercile sunt complet patrunse (cca 30 de minute).
  • Scoatem din supa, cu ajutorul unei palete cu gauri, ciupercile si prazul si le punem intr-un vas.
  • Adaugam 3-4 polonice din supa si le pasam cu ajutorul unui mixer vertical. Treptat, adaugam si restul supei, iar daca dorim o consistenta mai lichida, mai putem adauga putin lapte caldut sau supa vegetala calduta si ea. O condimentam cu sare si piper alb, proaspat macinat.
  • Servim supa crema de ciuperci cu un fir de ulei de masline pe deasupra si, daca doriti, cu putin parmezan ras si crutoane.

Supa crema de ciuperci

Pofta buna!

Note

  • Se poate consuma si in dieta Dukan, in croaziera – zilele de PV, daca folosim un lapte degresat. Uleiul de masline a fost de curand introdus pe lista alimentelor admise in dieta, intr-o cantitate de 1 lingurita/zi/. 
  • Se poate consuma si in post, daca inlocuim laptele cu aceeasi cantitate de supa vegetala.
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Supa crema de ciuperci
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

36 comentarii la “Supa Crema de Ciuperci

  1. catkitchen spune:

    Laura , de cand astept eu sa ne inviti la aceasta supa-crema de ciuperci !! 😉 Stii cat de mult le iubesc si eu si mai stii cat de norocoasa am fost anul acesta ca am gasiti atetea feluri de ciuperci in padure !! Ma bucur enorm ca ai gasit si tu si ca ti-ai facut provizii 😉 , abia astept noi retete cu aceste minuni ale naturii !!

    • Laura spune:

      Magda, draga mea, la tine m-am gandit cand am facut-o.
      Pup dulce si ma bucur tare ca iti place.
      Sigur o sa vin si cu alte retete in curand.

  2. Adi spune:

    Deja simt morosul, yummy , this is real confort food!Faina reteta Laura, multumim. Oare care ar fi corespondentul in Engleza pt hribi si ghebe?

    • Laura spune:

      Adi, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place. In engleza, hribii se numesc penny bun, porcino sau cep iar ghebele se numesc stump mushroom sau honey mushrooms.
      Pup cu drag!

  3. Angi spune:

    Cat de norocoasa esti sa gasesti asemenea minunatii ale naturii…
    Supa trebuie sa fie o nebunie aromata! 🙂
    Pupici

    • Laura spune:

      Angi, draga mea, este foarte aromata si delicioasa.
      Am avut mare noroc ca am gasit ciupercile astea minunate. Nici nu mai speram sa mananc hribi sau ghebe anul asta.
      Pup dulce!

    • Laura spune:

      Sigur ca da. O poti incerca cu orice tip de ciuperci. Poti folosi o combinatie de ghebe si champignon sau doar ghebe.
      Te pup!

  4. Gabi Nistor spune:

    Supa crema de ciuperci este favorita mea! Asa ca atunci cand am vazut reteta ta am vrut sa o pregatesc imediat. Am fost ca Ana lu’ Manole ca sa fac o comparatie….pt ca nu am gasit nici ghebe, nici hribi….si nici ienupar….si tot am vrut sa o fac. Am cumparat doua feluti de ciuperci champignon. A iesit bunicica dar nu arata nici pe departe la fel de frumos ca cea din poza ta.

    • Laura spune:

      Gabi, ciupercile champignon au un gust destul de fad. Supa iese foarte buna si cu ele, dar nu la fel de buna ca supa unde folosim hribi si ghebe.
      De ce nu a iesit frumoasa ca cea din poza?
      O zi execelenta iti doresc!

    • Gabi Nistor spune:

      Nu stiu exact de ce nu mi-a iesit ca cea din poza ta….nu a avut culoarea aceea superba dar asta e clar de la ciuperci. Si nici nu a fost asa cremoasa ca a ta. Eu sunt la New York….singurele ciperci care le gasesc la supermarket sunt champignon si portabella. Iar portabella sunt scumpe rau….dar tot o sa incerc si cu din alea…nu ma las:).

      • Laura spune:

        Gabi, in Italia nu se gasesc portabella, dar in Germania le cumparam la un pret foarte bun. Daca nu gasesti hribi proaspeti, incearca sa-i cumperi congelati. Sigur la voi au un gust minunat. Cat despre consistenta, se poate adauga supa treptat, iar cand atinge consistenta care ne place, ne oprim.
        Sa-ti fie de bine!
        O saptamana minunat iti doresc!

    • Gabi Nistor spune:

      Laura, am facut research indelungat ca sa dau de hribi si de ghebe…si bine’nteles ca am inceput prin a le cauta traducerea in engleza:)….total eronata faza pt ca nu exista in dictionarul roman-englez. Probabil ca va trebui sa astept sa ajung acasa in Romania si sa fac supa asa cum trebuie. Multumesc pt sugestia de a le cauta inghetate…o sa incerc si asa…va trebui sa fiu inventiva cu cuvintele de cautare insa:)). Te tin la curent daca gasesc ceva. Multumesc mult pt toate retetele tale minunate! Te urmaresc zilnic….mai nou am molipsit-o si pe maica-mea la blog-ul tau:)). Te pup de la distanta!

      • Laura spune:

        Draga mea, hribii se numesc penny bun sau penny loaf si ghebele, stump mushroom. La un search pe net, o sa gasesti o multime de pozute.
        Sper tare mult sa ii gasesti totusi si sa nu trebuiasca sa astepti pana te intorci in tara.
        Pupicei cu mult mult drag si iti multumesc mult ca iti place blogul meu!

  5. Mihaela S spune:

    Laurica,dar supa vegetala de unde o iau?Trebuie sa fierb eu inainte niste legume,ca si cum as face supa de legume si sa strecor zeama,sa o folosesc la supa de ciuperci?Intotdeauna m-am intrebat,ca si in revista Good Food tot gasesc retete care au printre ingrediente supa de legume sau de pui si niciodata nu le fac,pentru ca ma incurca supa.Nu cred ca te referi la supele cuburi sau plic,pentru ca stiu ca nici tu nu esti adepta chestiilor nesanatoase..Sper sa ma luminezi!:) Multumesc!

    • Laura spune:

      Mihaela, draga mea, supa vegetala se face din legume: fierbi morcovi, telina, ceapa, pastarnac, patrunjel radacina, sare si apoi filtrezi supica.
      O poti face foarte foarte concentrata si apoi o poti congela in recipiente pentru cuburile e gheata.
      Cand ai nevoie, scoti cateva cubulete, le dizolvi in apa calda si gata supica.
      Pup cud rag!

  6. Mihaela.B. spune:

    Stimata Doamna,
    Locuiti in Germania?Ador retetele dumneavoastra.Acum sunt si eu la dieta Dukan,si stau destul de rau cu gasirea unor produse.Mii de felictari pentru ceea ce faceti dvs

    • Laura spune:

      Draga mea Mihaela, am locuit o perioada in Germania, dar nu urmam dieta Dukan in acea perioada.
      Cel mai probabil gasiti produsele online. In Italia exista toate produsele Dukan in farmacii, dar nu stiu daca si in zona dumneavoastra se gasesc, asa cel mai bine le cautati online.
      O zi execelenta sa aveti!

  7. Monalisa spune:

    draga mea iti multumesc din suflet…am o fetita de 10 anisori care nu mananca nimic….sper ca retetele tale sami aduca norok

  8. Florentina spune:

    Buna,
    Spuneai in prezentare ca ti-ai facut rezerve de hribi pt iarna. Banuiesc ca i-ai congelat.
    Spune-mi te rog, i-ai oparit sau fiert inainte?
    Si eu am pus hribi cruzi la congelator dar parca la gatit au o consistenta putin mai tare decat cum ar fi gatiti proaspeti..
    Deasemenea am incercat sa ii oparesc dar se oxideaza foarte tare la racire.
    Ps: incerc multe retete de la tine, mai ales de dulciuri:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor